Ogromen piton v mestu

Agencija za arhitekturo, prostorsko načrtovanje in oblikovanje slavnega francoskega arhitekta Èdouarda Françoisa ‒ mednarodni član RIBE (Royal Institute of British Architects) v Londonu, že skoraj 20 let s svojimi izdelki stalni del razstave v »Centre Georges Pompidou« ‒ je ravno praznovala 30-letnico obstoja. Arhitekturni ekscentrik in pobudnik trenda trajnosti ljubi kreativno igro s fasado.

Strokovnjak za mejnike

Nenavadne Françoisove projekte je mogoče vedno in povsod prepoznati že na prvi pogled. Njegova legendarna »Stavba, ki raste« v Montpellierju, »Flower Tower«, ki je postal vrt in »Fouquet’s Barrière Hôtel« v Parizu (2006) so romarski kraji za arhitekte, osredotočene na trajnostno, zeleno gradnjo. Z »Le Python« je François svoj ekstravaganten opus obogatil še z eno spektakularno stavbo. Tako rekoč rojstnodnevno darilo v lastnem imenu.

Anschicht vom Fuße des Gebäudes le Python in Grenoble, bekleidet mit der PREFA Aluminium Wandraute 20 × 20 in den Farben anthrazit, hellgrau, naturblank und silbermetallic, der Himmel ist leicht bewölkt

Neobičajna med običajnimi novogradnjami

Christian de Portzamparc, projektni vodja in prostorski načrtovalec, je imel svojo predstavo o merilih v Presqu’île de Grenoble. »Imel je vizijo ikonske, središčne stavbe v nevpadajočem, pretežno sivem območju novogradenj,« opisuje François dodeljeno nalogo. »Zelo težko si je bilo prestavljati stavbo v kontekstu, kjer naj bi nazadnje stala.«

Oblika in izvedba objekta kot takega sta zelo enostavni. Načrt je izjemen zaradi materiala fasade, ki omili robato obliko. »Deloval naj bi kot kamuflaža v vojski,« pravi François.

Izstopajoče zamaskirana

Na kačo so pomislili, ker grafični vzorci kačje kože otežujejo definiranje njene oblike. Vzorec lusk pri obliki deluje kot kamuflaža, zaradi katere izginejo koti in robovi.

Kot predloga za načrt fasade je arhitektu služil dizajnerski nahrbtnik. Vzorec so skenirali in povečali na ustrezno mero. »Luske spremeniti v fasadne rombe je bilo preprosto,« meni François. »Prvi vtis testne površine

je bil genialen. Z vzorcem pitona so izginili vsi grdi koti in robovi, velika okna in štrleči balkoni.« 

Nahaufnahme des Verlegemusters des Wohnhauses "Le Python" mit den 4 unterschiedlichen Aluminiumwandplatten von PREFA im Verlegemuster einer Schlange

Material naredi arhitekturo

»V soseščini je veliko hiš običajnih barv. Želel sem pravi objekt s pravim materialom,« je svojo voljo uveljavil François. »Fasadni rombi PREFA so bili kot nalašč za to. Izbrali smo antracitno in srebrno barvo ter dodali še dva vmesna odtenka ‒ svetlo sivo in natur.« Cilj, s fasadnimi rombi PREFA uporabiti industrijsko proizveden, dolgo obsojen izdelek, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja in je kos tudi izzivom različnih višin fasade, pa je imel še druge prednosti. Ker se v Grenoblu pojavljajo majhne seizmične aktivnosti, sta bili stabilnost in varna montaža pomembna zahteva.

Strokovnjak za fasade na lovu za kačami

»K sreči smo naleteli na podjetje PREFA in bili takoj navdušeni nad številnostjo različnih plošč in barv,« pravi odgovorni strokovnjak za fasade Patrick Gaide s podjetja ACEM iz Saint Martin d’Hères, ki je projekt izvajalo.

Obseg prezračevalne fasade stavbe iz armiranega betona s pridihom pitona je bil ogromen. Na 1500 kvadratnih metrov fasade je bilo položenih okoli 47 000 fasadnih rombov PREFA 20 × 20. Pri dodelavi podrobnosti je bil prisoten tudi učitelj polaganja. In te podrobnosti so bile kočljive.

»Od arhitekta smo dobili natančno skico kačje kože, ki jo je bilo treba poustvariti, skupaj z informacijo, kje naj leži kateri fasadni element,« se spominja Gaide. Romb za rombom je bil točno določen za dosego učinka lesketajoče se kože. Zato je bila na vsakem majhnem delu v ustrezni barvi P.10 antracit, P.10 svetlo siva, natur in metallic srebrna zabeležena številka, ki je bila v pomoč pri natančni pretvorbi z načrta na fasado. 

Oops, an error occurred! Code: 202403291151207ea47472

Kulturni kultni objekt

Le Python v Presqu’île de Grenoble je že zdaj arhitektonski kultni objekt, ki kot elegantna, izstopajoča stavba in enkraten, od daleč viden original, predstavlja pogumno, sodobno arhitekturo in kulturo gradnje. »Ravno to je potrebovala nova četrt. Če smo v novi četrti inovativni, se bodo tudi druge integrirale,« zadovoljno zaključuje pobudnik trendov François.

PREFA fasadni romb 20 × 20

Material

Premazan aluminij debeline 0,7 mm, dvoslojni emajl ali prašno lakiranje za posebne barve

barva

P.10 antracitna, P.10 svetlo siva, natur, kovinsko srebrna

pritrdetev

1 narebričen lepenkar po rombu = 25 narebričenih lepenkarjev na m²

teža

2,8 kg/m²

polaganje

kosmati opaž debeline najmanj 24 mm

velikost

20 × 20 cm na položeni površini

Izdelek

fasadni rombi PREFA 20 × 20