Sanacija strehe: potrebujemo novo streho!: Gradbeni nasveti

Stari strešniki ali opeke, nezadostna izolacija – vaša strešna kritina, strešna konstrukcija ali strešna izolacija ne ustreza več najnovejšim standardom? Je vaša streha poškodovana ali celo vir nevarnosti?

Pride trenutek, ko je treba vašo staro streho, strešno konstrukcijo ali toplotno izolacijo vaše strehe nujno obnoviti, da se prepreči dodatna škoda na gradbeni substanci. V naslednjem besedilu vas želimo korak za korakom spremljati pri sanaciji vaše strehe. Izvedeli boste, kateri koraki so potrebni pri načrtovanju, katere dejavnike morate nujno upoštevati pri ponudbi in kako boste lahko uspešno realizirali projekt sanacije.

1. Faza načrtovanja

Kdaj je potrebna oziroma smiselna sanacija strehe? Razlogi za obnovo strehe so lahko raznoliki in segajo od tehničnih do vizualnih.

Potreba iz tehničnih ali energetskih razlogov:

 • Porabo energije in s tem stroške ogrevanja boste znižali s toplotno oziroma energetsko sanacijo.
 • Na streho se namesti fotovoltaični ali solarni sistem. Pri tem razlikujemo med sistemi, ki se montirajo na streho in v strehi. Sistemi z montažo v strehi se neposredno vključijo v streho in nadomestijo strešno kritino. Sistemi z montažo na streho se postavijo na streho ali se montirajo vzporedno s streho, če ima streha ustrezen naklon in je usmerjena v pravo smer.
 • Nastopile so starostne poškodbe, kot so netesnost (npr. prodiranje vode ob netesnih strešnih oknih itn.).
 • Zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov, kot sta vihar ali prekomeren pritisk snega, je nastala nepopravljiva škoda.
 • Sanacija pa je prav tako neizogibna v primeru gradbeno-fizikalnih pomanjkljivosti, kot sta na primer pojav plesni ali nastajanje kondenza v strešni konstrukciji, torej ko gre za posledične škode, ki nastopijo zaradi nestrokovne izvedbe strešne konstrukcije.
Natančno načrtovanje sanacije vaše strehe s PREFA

Po meri in individualno prilagojena vašim potrebam. Za vsako sanacijo strehe veljajo drugačne zahteve, zato je potrebno natančno načrtovanje.

Sanacija kot ukrep modernizacije:

 • Obnova strehe se izvede v sklopu ureditve podstrešja v bivalne namene ali drugih ukrepov adaptacije ali dozidave.
 • Za sanacijo se lahko odločimo iz vizualnih razlogov. Barva ali premaz vaše stare strehe se lušči, vam ni več všeč ali se ne poda k novi fasadi.

Kakšne možnosti za sanacijo strehe obstajajo?

Načeloma razlikujemo med delno obnovo, torej popravilom, ali popolno sanacijo strehe. Vprašanje je tudi, ali je načrtovana oziroma nujna samo sanacija strešne kritine, ali je želena ali nujna toplotna izboljšava ali naj se celo obnovi celotna strešna konstrukcija. Investitorji se na začetku praviloma tudi odločijo, kako se bo v bodoče uporabljal podstrešni prostor. Gre za vprašanje, ali se bo podstrešje uredilo v stanovanjske namene.

V tem primeru priporočamo izdelavo strešne konstrukcije, ki že ob izdelavi ustreza bodočim zahtevam. Načrtovati je potrebno tudi morebitna dodatna okna ali frčade. Če naj se podstrešje uporablja kot bivalni prostor, je potrebna prezračevana strešna konstrukcija, ki zaradi kroženja zraka tako poleti kot tudi pozimi pozitivno vpliva na klimo v prostoru in podpira odvajanje vlage. Pri tem so možne različne izvedbe, najobičajnejša med njimi pa je metoda z izolacijo med špirovci. Izolacija nad špirovci pa se uporablja, če je zaželena vidna strešna konstrukcija ali pri že izdelanih strehah, pri katerih se polaga dodatna izolacija. Če iz konstruktivnih razlogov ni možnosti za položitev primerno debele izolacije med špirovci, se lahko zadostna toplotna zaščita doseže z vgraditvijo dodatne izolacije pod špirovce. Izolacija pod špirovci služi kot dodatna raven med plastmi izolacije in zmanjša učinek toplotnega mostu med špirovci.

Tehnični prikaz prezračevane strešne konstrukcije. Podstrešje se lahko uporablja kot stanovanjski prostor.

Podstrešni prostor se lahko uporablja kot stanovanjski prostor

Če se podstrešje ne uporablja kot stanovanjski prostor, se lahko podstrešni prostor uporabi kot prezračevalna raven, če lastnosti objekta to dopuščajo. Kovinske strehe oziroma strešne in fasadne obloge iz pločevine morajo biti načeloma izvedene kot prezračevane konstrukcije (hladna streha). Konstrukcije brez prezračevalnega prostora (tople strehe) so posebne rešitve in jih je potrebno gradbeno-fizikalno posebej načrtovati. Odvisno od strešne konstrukcije so za sanacijo potrebna drugačna dela, stroški in količine materiala, sanacija pa zahteva tudi drugačen časovni okvir.

Tehnični prikaz strešne konstrukcije brez prezračevalnega prostora. Podstrešje se ne uporablja v stanovanjske namene.

Podstrešni prostor se ne uporablja v stanovanjske namene.

Podkonstrukcijo (letve, vmesne letve, poln opaž itn.) je treba prilagoditi načrtovani strešni kritini. Dimenzije letev in špirovcev je potrebno opredeliti v skladu s statičnimi zahtevami.

Ali za načrtovane ukrepe potrebujem projektanta?

Ali za načrtovane ukrepe potrebujem projektanta?

Ali je za realizacijo potreben projektant oziroma gradbeni strokovnjak, je v prvi vrsti odvisno od tega, ali gre za enostavne in nezahtevne ukrepe, vzdrževanje ali ukrepe, za katere je potrebno gradbeno dovoljenje. Vzdrževalni ukrepi so ukrepi za ohranitev zgradbe, sanacijo ali izboljšave zgradbe, kot na primer obnova strehe ali oken. Če gre torej samo za pokrivanje strehe z novo kritino, je realizacija običajno možna tudi brez projektanta. V tem primeru naloge projektiranja praviloma prevzame izvajalec, ki streho polaga. Upoštevati je treba, da niso vsi izvajalci različnih sklopov del pooblaščeni tudi za projektiranje. Ob spremembi teže je treba izvesti nove statične izračune.

Lahko streho obnovim brez gradbenega dovoljenja?

Če gre za gradbeno spremembo (frčade, strešna okna, nova strešna konstrukcija itn.), investitor običajno potrebuje dovoljenje. Če se v sklopu sanacije izvede adaptacija ali dozidava, je treba pripraviti dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Vendar pa obstaja tudi nekaj izjem, kjer se lahko projekt izvede tudi brez gradbenega dovoljenja ali prijave začetka gradnje. Da se izognete kršenju zakonskih določil, vam priporočamo, da se pred obnovo strehe posvetujete z lokalno upravno enoto.

Posvetujte se s strokovnjakom

Previdnost svetujemo pri stavbah pod spomeniškim varstvom ali drugih uradnih omejitvah, na primer zahtevah za ohranjanje oblikovne podobe kraja. V teh primerih priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom in pridobite informacije neposredno pri pristojnem organu. Pri toplotni sanaciji starogradnje ali odpravi gradbenih napak novogradnje je tudi smiselno, da vključite gradbenega fizika ali energetskega svetovalca. Ali to funkcijo lahko prevzame tudi projektantska pisarna, je odvisno od njene dejavnosti.

Strokovni nasvet PREFA: Pozanimajte se vnaprej

Najbolje je, da se o želenem materialu in barvah pozanimate vnaprej, še preden greste k izbranemu izvajalcu. Razni gradbeni sejmi vam nudijo dobro priložnost, da predhodno pridobite osnovne informacije o različnih možnostih. Pri podjetju PREFA lahko naročite brezplačne prospekte in informacijski material ali poiščete navdih v številnih že realiziranih saniranih objektih in novogradnjah. Nato vašemu projektantu ali izvajalcu pokažite izbrane oblike strehe in frčad, barve, vzorce polaganja in strešne elemente. Strokovnjak vam bo svetoval v zvezi s statičnimi lastnostmi in z njimi povezanimi možnostmi za sanacijo vaše strehe. To je najbolj neposredna pot do vaše želene strehe.

Izbira materiala

Kateri materiali za sanacijo strehe zagotavljajo vrhunske lastnosti in dolgo življenjsko dobo?

Solidna streha izpolnjuje številne funkcije. Hišo ščiti pred vremenskimi vplivi, stanovalcem daje občutek varnosti, hkrati pa daje oblikovni pečat videzu celotne stavbe. V najboljšem primeru tvorita hiša in streha celoto, ki se zlije s soseščino ali pa v naselje vnese zanimive poudarke. Pomembno vlogo pri tem igrajo pravi material, barva, oblika in tekstura površine. Izbira materiala je lahko že vnaprej omejena z obliko strehe in naklonom ter regionalnimi gradbenimi predpisi (npr. zazidalni načrt, občinski odloki). Tradicionalne strešne kritine, kot npr. opečni in betonski strešniki, bobrovec, lesene skodle ali skrilavec, v moderni arhitekturi pogosto nadomeščajo bolj prilagodljivi in moderni materiali z daljšo življenjsko dobo. Ti materiali se ponavadi lahko tudi bolje prilagodijo okolici in uskladijo z drugimi elementi, kot so žlebi, ograje, polkna, rolete ali žaluzije, okna in drugo. Številne stranke se dandanes odločijo za pločevinasto streho. Če se odločite za streho iz kovine, vam priporočamo, da se odločite za nerjaveče strešne skodle, ki vam bodo služile mnogo let.

Prikaz prednosti majhne teže izdelkov PREFA v primerjavi z običajnimi opečnatimi izdelki – z deklico, ki z lahkoto dvigne izdelke PREFA, in moškim, ki s težavo dviguje opeke.

Strehe PREFA iz aluminija so izjemno lahke, saj tehtajo bistveno manj kot običajne strehe. Prednost majhne teže je, da pred sanacijo ni potrebna posebna ojačitev starejšega ostrešja.

Zakaj je aluminij najboljši material za vašo novo streho?

S celovito ponudbo vam PREFA nudi vse komponente za sanacijo vaše strehe in fasade za trajnostno zaščito pred vremenskimi vplivi. Celovit sistem omogoča optimalno uskladitev elementov strehe, žlebov, fasade in solarnega sistema. Z več kot 4.000 različnimi izdelki iz aluminija, ki vključujejo pribor, komponente za odvodnjavanje strehe, elemente za pokrivanje strehe in fasadne obloge, so vsi deli znamke PREFA optimalno medsebojno usklajeni. Aluminij je poleg tega izredno prilagodljiv, zato je pri oblikovanju strehe z njim mogoče izpolniti tako rekoč vsako željo. Standardni barvni sortiment PREFA obsega 28 barv in omogoča številne možnosti oblikovanja. Odvisno od izdelka lahko izbirate izmed 13 barv P.10 in izmed 15 dodatnih standardnih barv PREFA.

Ne glede na obliko vaše strehe vam aluminij nudi izredno vizualno in tehnično prilagodljivost ter veliko možnosti oblikovanja. Ne le pri strmih strehah, temveč tudi pri zelo majhnem naklonu strehe vam PREFA nudi primerne izdelke za streho: npr. Prefalz že od 3° (upoštevajte omejitve v skladu z veljavnim standardom), strešne plošče in strešni romb 44 × 44 pa od 12° (z izjemo ploskih streh). Strešni sistemi PREFA so trpežni, robustni, nerjaveči, varni pred viharjem, hkrati pa imajo zelo nizko lastno težo. Zato se odlikujejo po dodatni veliki prednosti, saj – v primerjavi s pokrivanjem strehe z novimi strešniki z večjo težo – pri strešnikih oziroma strešnih ploščah iz aluminija strešne konstrukcije običajno ni potrebno ojačati, kar je – zlasti pri sanaciji starejših zgradb – pomemben stroškovni dejavnik. V regijah, v katerih je poleg tega pričakovati večje obremenitve zaradi snega, strešna konstrukcija ni po nepotrebnem obremenjena še s težo kritine, saj ima aluminijasta streha majhno lastno težo. Ker je obdelava enostavna, je prav pri starejših objektih zagotovljeno varno pokrivanje vseh vogalov in kotov. Tudi neravne strešne konstrukcije, ki jih pogosto zasledimo na starih kmečkih hišah, se lahko idealno pokrijejo z lahko streho iz aluminija. Številne prednosti, vrhunska kakovost in dolga življenjska doba aluminija projektantom, izvajalcem in investitorjem zagotavljajo največjo varnost, ki jo podjetje PREFA potrjuje celo pisno s 40 leti garancije na material in barvo.

Strokovni nasvet PREFA:: PREFA fotografska storitev

Naročite individualno fotomontažo vaše hiše v prepričljivem videzu z izdelki PREFA!

Všeč vam je določen izdelek PREFA iz aluminija, a si še ne morete natančno predstavljati, kakšna bi bila z njim videti vaša streha? Težavo lahko odpravimo, saj vam PREFA s fotografsko storitvijo nudi brezplačno fotomontažo z vašim želenim izdelkom. Preprosto naložite fotografije vaše hiše, izberite želeni izdelek in želeno barvo, v nekaj delovnih dneh pa boste prejeli individualno izdelano fotomontažo vaše hiše z novo streho PREFA ali novo fasado PREFA. Tako si boste lahko povsem enostavno predstavljali, kakšna bo videti vaša bodoča streha. Če imate še dodatna vprašanja, se obrnite na naše strokovne svetovalce, kar lahko najbolje storite z uporabo kontaktnega obrazca, in z veseljem vam bodo svetovali.

Stroški in trajanje

Kateri dejavniki vplivajo na stroške sanacije strehe?

Na stroške seveda najbolj vpliva obseg sanacije. Se sanira samo strešna obloga ali tudi izolacija? Pomemben dejavnik je tudi trenutno stanje strehe. Velik vpliv na stroške imajo lahko tudi lastnosti strehe (oblika strehe, naklon, frčade, dimniki, okna itn.), strešna konstrukcija in izbrani izdelki. Na stroške pa prav tako vpliva položaj objekta in dostopnost gradbišča. Na podeželju so možnosti za dovoz na gradbišče in skladiščenje materialov običajno ugodnejše kot v mestu. Zato se pojavljajo regionalne razlike v cenah. Pri izbiri izvajalca upoštevajte, da lahko regionalna podjetja bolje ocenijo geografske posebnosti, kot so vremenskim vplivom izpostavljene strani objekta, vetrne konice in največje obremenitve snega, in jih vključijo v svetovanje. Na stroške nadalje vpliva obseg načrtovane lastne udeležbe pri izvajanju del, v kolikor je ta možna po dogovoru z izvajalci.

Če se streha obnavlja zaradi poškodb, povzročenih zaradi naravnih vplivov (npr. neurja), priporočamo, da se pred sanacijo pozanimate z zavarovalnico. Takšne škode morda krije zavarovalnica, ki lahko v tem primeru prevzame stroške popravila strehe.

PREFA ist leicht und hilft dabei Geld zu sparen

Koliko stane sanacija strehe?

Odvisno od obsega stroški nove strehe (vključno s podkonstrukcijo, izolacijo itn.) znašajo med 25.000 in 60.000 evrov. Vendar gre le za grobo oceno stroškov. Natančne stroške vašega projekta boste izvedeli tako, da pri izbranem krovcu ali kleparju naročite predračun stroškov. Za natančno ceno je potrebna skrbna kalkulacija individualne ponudbe, prilagojene potrebam in lastnostim vašega objekta. V kalkulaciji se upoštevajo številni dejavniki kot npr. velikost strehe, lastnosti strehe, naklon in splošno stanje strehe.

PREFA poskrbi za prihranek denarja in časa

PREFA poskrbi za prihranek denarja in časa

PREFA vam pomaga, da boste prihranili denar in čas že pri montaži. Vrhunski izdelki izvajalcem omogočajo enostavno in hitro realizacijo. Poleg tega zaradi majhne lastne teže aluminija praviloma ni treba obnoviti ali ojačati (stare) strešne konstrukcije. Sanacija strehe z izdelki PREFA se zaradi dolge življenjske dobe in enostavnega vzdrževanja izplača za več generacij!

Aluminij tvori lasten oksidni sloj, ki material ščiti pred nadaljnjo korozijo.

Koliko časa traja sanacije strehe?

Odvisno od obsega sanacije in velikosti objekta lahko ukrepi trajajo različno dolgo. Na čas realizacije pa vplivajo tudi vreme, dostopnost gradbišča in število delavcev, ki jih ima na voljo izvajalec. Za obsežno sanacijo strehe z novo podkonstrukcijo in toplotno sanacijo je pogosto potrebnih več tednov. Če gre zgolj za sanacijo strešne kritine, pa je sanacija običajno zaključena v nekaj dneh.

Strokovni nasvet PREFA:: Sanacija po delih

Pri obsežnih projektih priporočamo, da se ukrepi po možnosti izvajajo po delih. Prednost takšnega načina je, da se odprejo samo deli strehe in material, zlasti izolacijski material, ob dežju ne postane vlažen, kar bi lahko povzročilo izredno gradbeno škodo. S sanacijo, ki se izvede izven ogrevalnega obdobja, pa se preprečijo toplotne izgube.

Vorteil eines eingespielten Teams

Prednosti utečene ekipe

Izvajalca povprašajte po referenčnih vrednostih, koliko časa praviloma traja sanacija standardne strešne površine, kot je na primer sedlaste strehe brez frčad, strešnih oken, žlote itn. Pomembno je tudi dobro medsebojno usklajevanje med podjetji in partnerji – udeleženci, ki so v preteklosti že sodelovali med seboj, ki poznajo način dela drugih udeležencev in vedo, kdo prevzame katere storitve. Tako se ne more zgoditi, da v ponudbah manjkajo storitve, ker klepar na primer predvideva, da jih bo izvedel tesar, in obratno. To bi namreč lahko povzročilo nepredvidene dodatne stroške ali celo zamude, ker je treba najprej naročiti dodatni material ali podobno.

Strokovni nasvet PREFA:: Določite roke!

Priporočamo vam, da zaprosite za pisno potrditev dogovorjenih rokov in jih sporočite vsem udeležencem. Pri tem se ravnajte po osebnem občutku. Pri podjetjih iz regije, katerih delavce poznate, to seveda ni nujno potrebno.

Financiranje in subvencije

Katere možnosti financiranja in subvencij obstajajo?

Ko gre za energetsko sanacijo strehe ali prehod na obnovljive energetske vire, lahko pogosto zaprosite za podporo pri financiranju. Običajno veljajo davčne olajšave ali pa lahko prejmete posojilo po ugodni obrestni meri ali neposredne investicijske subvencije. Čeprav je število državnih subvencij omejeno z razpoložljivimi namenskimi sredstvi, so tudi na regionalni ravni na voljo številne možnosti. Višina subvencije in kriteriji se lahko razlikujejo od regije do regije.

Kaj lahko investitor še stori za pospešitev gradnje in prihranek denarja?

Za hitro in stroškovno ugodno realizacijo sanacijskih projektov je potrebno dobro načrtovanje in nemotena koordinacija posameznih izvajalcev. Vsi partnerji – od kleparja prek tesarja vse do monterja notranje opreme – morajo biti dobro medsebojno usklajeni.

Če želite, se z izbranimi podjetji posvetujte, ali oziroma katera dela lahko kot investitor izvedete sami, da privarčujete stroške. Vendar pa upoštevajte, da bi to lahko upočasnilo realizacijo, ker investitor pogosto nima razpoložljivega časa in strokovnega znanja. Poleg tega lahko pomeni delna realizacija v lastni režiji izključitev jamstva oziroma garancije v primeru, če se pozneje pojavijo gradbene napake.

2. Ponudbena faza

Kateri izvajalci so pravi za vaš projekt?

Tudi to je odvisno od vrste in obsega načrtovanega ukrepa. Če se sanira samo strešna kritina, sodeluje klepar ali krovec. Pri sanaciji strešne konstrukcije sodeluje tudi tesar, prav tako pa tudi pri adaptaciji in dozidavi. Pri teh delih praviloma sodelujejo tudi drugi izvajalci, npr. monterji notranje opreme, električarji in polagalci talnih oblog. Za spremembe gradbene substance, ki se razlikuje od nazadnje odobrenih načrtov, potrebujete tudi projektanta oziroma arhitekta kot glavnega projektanta za načrtovanje gradbišča, nadzor in pridobitev morebitnih gradbenih dovoljenj (glejte točko 1).

Upoštevajte: Iz garancijskih in kakovostnih razlogov naj vse izdelke PREFA polagajo oziroma montirajo izključno profesionalni izvajalci. Na tej povezavi najdete podjetja za polaganje in montažo izdelkov PREFA v vaši bližini.

Na kaj mora biti pozoren investitor pri preverjanju in podpisu ponudbe? Kako lahko preprečimo skrite stroške?

Za dobro odločitev pridobite več ponudb in primerjajte stroške. Storitve morajo biti čim natančneje opisane. Le tako so želene storitve jasno opredeljene, kar omogoča primerljivost ponudb in prepreči naknadna naročila, ki presegajo prvotno ponudbo.

Sodelavci pri pripravi individualne ponudbe za vas

Vaša nova aluminijasta streha po meri. Za pripravo natančne ponudbe za sanacijo vaše strehe moramo poznati individualne posebnosti vašega objekta. Tako boste prejeli ponudbo po meri.

Primerjava odločilnih kriterijev

Primerjava odločilnih kriterijev

Različne ponudbe morajo temeljiti na enakih predpostavkah, sicer so težko primerljive. Izbrane izdelke, oznake modelov in količine si natančno oglejte. So navedeni natančni podatki v kvadratnih metrih ali samo opomba »obračun po dejanski porabi ali porabljenem času«? Preverite plačilne pogoje. Zahtevajo predplačilo ali odobrijo skonto? Natančno upoštevajte tudi drobni tisk. Preverite dodatne postavke, kot so pavšalni stroški za ureditev gradbišča in stroški odstranjevanja odpadkov. Ti stroški lahko nihajo, odvisno od prvotne kritine. Je potrebno odstraniti običajne strešnike ali gradbeni material, ki vsebuje azbest?

Izvedba v skladu s standardi

Pri strešni konstrukciji je treba upoštevati nacionalne standarde in predpise. Ponudba mora zato obsegati vse sestavine za izvedbo v skladu s standardi. Naknadni obračun manjkajočih postavk lahko povzroči znatne dodatne stroške. Za končno stranko, ki je laik, je takšna preveritev lahko težavna. Zato se obvezno posvetujte s strokovnjakom!

Izobraženi delavci pri snemanju in odstranjevanju stare strešne kritine, ki vsebuje azbest, nosijo zaščito za usta, da preprečijo vdihovanje azbesta.

Pri strešnem materialu, ki vsebuje azbest, moramo vedno biti pozorni, da se material strokovno pokrije in odstrani. Upoštevati je treba, da pri tem lahko nastanejo dodatni stroški.

Strokovni nasvet PREFA: : Spremembe pisno dokumentirajte in zahtevajte njihovo potrditev!

Bodite pozorni, da se spremembe in dogovori pisno dokumentirajo. Dogovori, sklenjeni izven potrjenih naročil, v primeru, ko je potrebno predložiti dokaze, ne veljajo.

3. Faza realizacije

Pravice in dolžnosti: Odgovorni ste vi!

Ko naročite sanacijo vašega objekta, nastopate kot investitor. Predvideva se, da je objekt, ki je predmet sanacije, vaša last oziroma da imate ustrezne pravice za izvedbo gradbenih ukrepov. Seveda je s tem povezana tudi določena odgovornost. Žal posameznih gradbenih faz ni vedno mogoče enostavno nadzorovati, ker investitor za to pogosto nima strokovnega znanja in časa.

Tudi če odgovornost za posamezne delne vidike sanacije, kot sta na primer projektiranje in izvedba, prenesete na druge osebe, ste za svoj gradbeni projekt načeloma v celoti odgovorni vi. Pomembno je tudi, da upoštevate potrebno varnost pri delu in da so vse osebe, ki delajo na gradbišču, tudi prijavljene. Dogovori z vsemi podjetji, vključenimi v projektiranje in izvedbo, morajo biti izrecno in pisno dokumentirani v ustreznih pogodbah. Če niso, ima to lahko v škodnem primeru neugodne stroškovne in sodne posledice.

Klepar pri montaži PREFA strešnih skodel v kovinsko srebrni

Klepar pri delu: montaža PREFA strešnih skodel v barvi kovinsko srebrna. Izdelke PREFA obdelujejo izobraženi profesionalni delavci.

Pooblastitev vodje del

S časovno koordinacijo ter kontrolo rokov in storitev posameznih sklopov del lahko pooblastite vodjo del. To funkcijo lahko prevzame arhitekt, ki je v nadaljevanju pristojen tudi za obračun celotnih gradbenih storitev. Vodja del je tako osrednja oseba med investitorjem in izvajalci ter vsemi organi, ki spremljajo gradbeni proces.

Nadzor gradbišča – kako investitor nadzoruje gradbeni proces?

Kot investitor si morate ves čas realizacije oziroma vsaj med posameznimi gradbenimi odseki redno ogledovati gradbišče in se pogovoriti s sodelujočimi podjetji. Na podlagi terminskega načrta gradnje lahko določite »mejnike« in nadzorujete, ali so doseženi v roku.

Kontrolni seznam za realizacijo: kaj lahko storite za nemoten potek.

 • Priskrbite kontaktne podatke vseh udeležencev in posredujte svoje lastne kontaktne podatke.
 • Zagotovite, da ste v primeru težav telefonsko dosegljivi.
 • Idealno je, da gradbišče vsakodnevno obiščete in s fotografijami dokumentirate potek del.
 • Pisno in s fotografijami dokumentirajte zamujene roke in očitne napake. Določite roke za dokončanje.
 • Nenapovedani obiski niso vedno dobrodošli. Poskusite vzdrževati spoštljiv odnos z udeleženimi podjetji in delavci.

4. Faza po dokončanju

Prevzem gradbišča s strani investitorja – je ponudba skladna z računom?

Pred prevzemom gradbenih del se vedno opravi ogled skupaj z izvajalcem. Pri tem se razjasnijo odprta vprašanja in dokumentirajo pomanjkljivosti. Upoštevajte, da je s prevzemom gradbenih del pogodba s strani izvajalca izpolnjena, opravljene storitve pa preidejo v področje odgovornosti investitorja. Od tega trenutka začnejo teči tudi roki za jamstva in garancije. Prevzem gradbenih del mora biti obvezno opravljen s pisnim prevzemnim zapisnikom, ki vsebuje naslednje informacije:

 • izvajalci,
 • seznam napak in roki za odpravo,
 • utemeljitev v primeru, da prevzem ni potrjen,
 • kraj in datum,
 • podpis vseh udeležencev.

Pomembno je, da ničesar ne podpišete pod pritiskom ali brez preveritve. Plačilo zapade šele po prevzemu in predhodni odpravi morebitnih napak. Priporočamo, da v primeru napak ne nakažete celotnega odprtega zneska. Preostanek predstavlja večjo motivacijo za čimprejšnjo odpravo napak. Pri večjih naročilih se dogovorijo tudi instrumenti zavarovanja, kot na primer garancije za dobro izvedbo.

Ogled zaključenega gradbišča in prevzem s strani investitorja

Ogled in prevzem s strani investitorja. Pri tem se pojasnijo vsa vprašanja in zabeležijo morebitne napake. S prevzemom objekta storitve preidejo v odgovornost investitorja in začnejo teči roki za jamstva in garancije.

Vzdrževanje strehe – kako lahko investitor zagotovi najdaljšo življenjsko dobo?

Skoraj brez vzdrževanja, robustna, odporna na vremenske vplive in z dolgo življenjsko dobo – streha PREFA je izredno trpežna, zato vam bo dolgo dobro služila. Za zagotavljanje funkcionalnosti strešne kritine in pločevinastih elementov priporočamo periodične vzdrževalne kontrole. Kontrola strehe, fasade in sistema za odvodnjavanje je priporočljiva zlasti po hudi zimi, viharjih ali drugih ekstremnih vremenskih razmerah. Priporočamo tudi redno čiščenje kotličkov, žlebov, lovilcev vode in lovilcev listja.

PREFA nudi 40 let garancije – naročite garancijski certifikat

V naslednjih 40 letih bo vaša streha deležna 75.000 ur sončnega sevanja in 35.000 litrov deževnice na kvadratni meter – toda ne skrbite, saj vam PREFA nudi popolno varnost. Od datuma polaganja oziroma montaže, navedenega v garancijskem certifikatu, PREFA nudi 40 let garancije na osnovni material proti lomu, koroziji (rji) in poškodbam zaradi zmrzali ter 40 let garancije na barvo proti razpokam in tvorjenju mehurčkov na izdelke s površino PREFA P.10. Tukaj najdete podrobnosti o garanciji na material in barvo ter lahko po dokončanju vaše nove strehe naročite garancijski certifikat.