Kako lahko čistim svojo streho PREFA?
:
Nega in čiščenje

Nega in čiščenje

Streha in fasada sta dela stavbe, ki sta pod vplivom vremena še posebej obremenjena. Sonce in veter, dež in sneg ter stalna vlaga (v gozdovih ali v senci) vplivajo na zunanjost stavbe. Obloge umazanije (npr. prah, listje, iglice itd.) lahko poslabšajo funkcijo in videz strešne kritine, fasade ali strešnega odvodnjavanja (npr. zamašitev). Zato je priporočljivo v določenih časovnih presledkih preverjati strešne kritine in fasadne obloge ter odvodnjavanje strehe (žlebove in drenažne cevi), da se morebitne spremembe, poškodbe ali posledične poškodbe in umazanija pravočasno prepoznajo in odpravijo.

1. Barvni aluminij PREFA

Pri rahli umazaniji, kot je listje, plast prahu ali podobnem:

 • krtače z mehkimi ščetinami
 • čista voda
 • pralna oz. negovalna sredstva, ki so primerna za avtomobilske barve (upoštevajte navedbe proizvajalca čistila!)

Pri močni umazanji, kot so ostanki lepila, olja ali masti:

 • običajna loščila za avtomobile, ustrezna univerzalna čistila, upoštevajte navedbe proizvajalca čistila!
 • Kratkotrajno lahko zmerno uporabite alkohol.

Povzetek:

 • Po uporabi vsakega čistila sperite z zadostno količino čiste vode.
 • Čiščenja ne izvajajte pri neposrednem sončnem sevanju!
 • Upoštevajte napotke za obdelavo in smernice proizvajalca vsakega čistila!
 • V nobenem primeru ne uporabljajte acetona, nitro razredčil ali podobnih topil ter nobenih izdelkov z abrazivnim učinkom.
 • Pri mat barvah lahko zaradi poliranja pride od sprememb na strukturi ali sijaju.
 • Čistilna sredstva in metode najprej preverite na manj vidnih delih.
 • Nastalih finih sledi prask ne popravljajte z barvami ali laki (čez čas so možne razlike v barvi).
 • Pri čiščenju stekla, fasad, teras in podobnega, ki se nahajajo v neposredni bližini površine, obložene s pločevino, za njihovo čiščenje prav tako veljajo prej navedene točke.

2. Surovi aluminij

Surovi aluminij je naravni izdelek, ki pod vplivom vode in kisika tvori zaščitni antioksidacijski sloj. Vlažne roke ali čistilna sredstva ta naravni proces spodbujajo in vodijo do nastanka oznak (pojava oksidacije) na čisti površini.

Pozor: Surovi aluminij ima valjano strukturo in kaže sledi trenja, ki so vezane na proizvodnjo (razrez na dolžino, cepljenje, navijanje), ki jih praktično ni več mogoče odstraniti. Sledi valjanja in trenja je treba sprejeti kot tipičen videz.

Pri obdelavi surovega aluminija lahko poleg tega nastanejo fine praske. Nastale fine sledi obdelave ali madeže, ki so posledica oksidacije, je težko izboljšati. Poliranje ali brušenje vpliva na spremembo valjaste strukture, vendar v normalnem primeru videza ne izboljša. Za odstranjevanje te razvite plasti v nobenem primeru ne smete uporabiti nobenega čistila. Čiščenje mora potekati izključno s čisto vodo (parni čistilnik najv. 50 °C). Morebitno nastajanje madežev povzročajo različne snovi (apnenec, cement, žveplo itd.), odvisno od vremenskih vplivov in kemičnega vedenja.

3. Vegetacija (alge, lišaji in mah)

Pojav alg, lišajev in maha se lahko pod določenimi okvirnimi pogoji pojavi na vseh površinah, kot so les, steklo, beton, ometi, kovine (izjema je strupen učinek pri bakru). Surove aluminijaste plošče oz. aluminijaste plošče s trakom pri tem niso nobena izjema. Območja na stavbi, ki so naklonjena vegetaciji, so tam, kjer so v bližini drevesa, kondenzirana voda, lokacije z malo sonca in/ali trajno visoko vlažnostjo. Dejstvo pa je tudi, da vse naknadno izolirane gradbene konstrukcije glede na objekt zmanjšajo toplotni tok navzven in tako podaljšajo fazo sušenja površine lupine stavbe.

Pojav vegetacije je pričakovati samo v ustreznih okoljskih razmerah. Če ugoden dejavnik odstranite, se tudi vegetacija ne pojavi. Alge, lišaji in mah so v bistvu le optična okrnitev podobe oz. naravni pojav in ne vplivajo na material naših izdelkov. Odločitev lastnika in njegove presoje je, ali se bo čiščenja prizadetega območja lotil ali ne.

Napotki za čiščenje pri okrnitvi podobe zaradi usedlin: 

Pri usedlinah je lahko učinkovito spiranje s parnim čistilnikom (najv. 50°C) z dodatkom biološko razgradljivih čistil, ki so primerna za barvo (čiščenje avtomobilske barve). Proti algam lahko uporabite komercialno dostopen algicid, proti glivam pa fungicid. Cilj tega postopka je uničiti preostale spore in druge celice mikroorganizmov. Pri uporabi kemikalij bodite pozorni na to, da te iz okoljskih razlogov ne pridejo v tla ter da je čistilno sredstvo združljivo z barvo in aluminijem. (Upoštevajte smernice proizvajalca in podatkovni list kemičnega izdelka.)

Na splošno po čiščenju obilno sperite s čisto vodo.

Povzetek

 • Trajne zaščite po uspešnem čiščenju seveda ni. Postopek čiščenja bo morda treba po določenem času ponoviti.

 

Čiščenje in vzdrževanje naših izdelkov nista sestavni del naše garancije PREFA.