Oblikovanje fasade: Ideje in nasveti za vašo novo fasado!
:
Gradbeni nasveti

Oblikovanje fasade

Fasada kot del ovoja stavbe ne zagotavlja le zaščite vaše hiše pred zunanjimi vplivi, temveč pomembno prispeva k videzu vašega doma. Ne glede na to, ali naj se vaša nova fasada preprosto in nevsiljivo zlije z mestno pokrajino ali pa naj bo vaša zasnova fasade privlačna za novo stanovanjsko naselje – možnosti oblikovanja fasade so tako raznolike in individualne kot lastniki stavb sami.

V nadaljevanju vam želimo posredovati koristne informacije o fasadnih materialih, oblikovanju fasade in obnovi fasade. Odgovorili vam bomo tudi na pogosto zastavljena vprašanja o obešenih prezračevanih fasadah.

Zakaj potrebujem fasado?

Funkcionalni razlogi

Zunanji sloj stavbe je bil vedno odločilen za vzdržljivost hiše. Hiši služi v prvi vrsti kot zaščita pred vremenskimi vplivi: sneg, dež, veter in sonce. Ker so se vremenski pojavi v zadnjih desetletjih povečali, je še posebej pomembno, da smo pripravljeni na različne vremenske vplive in zagotovimo zadostno zaščito sten hiše.

Poleg zaščitne funkcije objekta opravlja fasada še eno pomembno in uporabno funkcijo, ki jo mora lastnik stavbe vsekakor upoštevati: Optimalna fasada zmanjša porabo energije, saj deluje kot toplotna izolacija. Zagotavlja tudi prijetno bivalno okolje, izboljšano požarno zaščito ter nudi zaščito pred zvokom in hrupom od zunaj. Vendar pa je veliko funkcij mogoče izpolniti le, če je na voljo ustrezna in optimalna izolacija.

Optični razlogi

Poleg funkcije videz in značaj hiše oblikuje tudi izbira fasadne obloge. Fasada je vidni del zunanjega sloja stavbe, ki ga lahko individualno oblikuje lastnik stavbe. Veliko število različnih materialov, barv in oblik omogoča veliko svobode pri oblikovanju in jih je mogoče uporabljati posamezno. Ometna fasada lahko na primer ustvari drugačne poudarke, kot bi to bilo mogoče z velikoformatnimi fasadnimi ploščami iz aluminija ali fasadnimi profili iz lesa. Veliki formati dajejo hiši sodoben, industrijski videz, fine podrobnosti pa lahko poudarimo s fasado, prekrito z izdelki malega formata. Individualna zasnova fasade omogoča vizualne poudarke na različnih zgradbah. Ni pomembno, ali gre za idilično samostojno hišo, sodoben poslovni objekt, zaščitno garažo ali rustikalno vrtno hišo.

Družinska hiša z večbarvno fasado PREFA Sidings v barvi antracit mat in srebrna s senčno fugo.

Oblikovanje vaše fasade: Oblikovanje in možnosti oblikovanja

Tako za obnovo fasade kot za novogradnjo je na voljo ogromna izbira različnih materialov za oblaganje lastne zunanje stene. Kateri material boste izbrali, je po eni strani stvar okusa, po drugi strani pa bi morali primerjati prednosti in slabosti različnih materialov, da bi našli najboljšo rešitev za vaš projekt.

K najbolj priljubljenim materialom za novo oblogo fasade sodijo:

 • omet,
 • les,
 • kovina oz. pločevina (npr. aluminij, cink, baker, titanov cink),
 • kamen (npr. peščenec, naravni kamen),
 • skrilavec,
 • plošče iz vlaknenega cementa,
 • steklo.

Oblikovalske možnosti fasade iz aluminija znamke PREFA

Obešene prezračevane fasade iz aluminija PREFA ponujajo številne možnosti oblikovanja zaradi svoje konstrukcije na eni ter široke palete barv in izdelkov na drugi strani. Tako lahko s harmoničnimi ali visokokontrastnimi barvnimi kombinacijami ustvarite najrazličnejše vzorce, s kombinacijo fasadnih plošč različnih velikosti in shem polaganja pa lahko dosežete nedvoumne poudarke. Če želite ustvariti oblikovni poudarek z upogibom na zunanji steni stavbe, lahko ta vizualni poudarek obložite s prilagodljivim materialom aluminijem. Prilagodljiv material fasadnih izdelkov PREFA lahko brez težav prilagodite upognjeni steni.

Vsak od fasadnih izdelkov PREFA ima različne optične lastnosti in se lahko uporablja na različne načine. Aluminijaste kompozitne plošče velikega formata je mogoče pritrditi vodoravno, navpično in diagonalno na fasado, po potrebi pa jih je mogoče opremiti z edinstvenimi detajli in vzorci s CNC rezkanjem. Poleg tega oblikovanje spojev v aluminijastih kompozitnih ploščah in ploščah Sidings ponuja široko paleto možnosti. Glede na to, ali in v kakšni velikosti in vrsti so spoji, je mogoče doseči drugačen učinek. S spoji različnih barv lahko na primer ustvarite optične poudarke na kovinski fasadi. PREFA Sidings je mogoče kombinirati v različnih širinah in jih je mogoče na steno namestiti navpično, vodoravno ali pod kotom z uporabo preizkušenega sistema vzmeti in utorov. Vendar pa so aluminijaste kompozitne plošče idealne tudi za posebej kreativne linije in polaganje vzorcev na fasadi hiše. Zato so ti še posebej priljubljeni v sodobni arhitekturi ali pri večjih gradbenih projektih in podjetjih. Zanimive projekte najdete v naši referenčni galeriji.

Aluminijasta fasada s Prefalz/Falzonal v barvi majevsko zlata. Kombinacija stekla in betona oblikuje značilen videz.

Zlata kotna stoječa zgibna obloga s PREFA Falzonal/Prefalz daje stavbi med vinogradi zelo poseben in značilen videz.

Z uporabo majhnega formata PREFA (stenska skodla, stenski romb in fasadna plošča FX.12) kreativnost nima meja. S stenskimi rombi PREFA, ki so na voljo v dimenzijah 20 × 20, 29 × 29 in 44 × 44, lahko na fasadi ustvarite na primer edinstveno luskasto obliko.

Nenavadni robovi fasadnih plošč Siding.X in FX.12 dajejo stavbi posebno eleganten in sodoben videz. Glede na vpad svetlobe, čas in okolje dobi fasada hiše drugačen in neenakomeren dizajn ter naredi vsak objekt edinstven.

Tudi če želite svojo fasado obložiti s kamnom ali betonom, vam PREFA ponuja izdelke v ustreznih barvah. Z lahkimi oblogami PREFA Sidings ali fasadnimi ploščami Siding.X v barvah P.10 kamnito siva in P.10 svetlo siva je mogoče doseči optično podobne poudarke.

Druga prednost izdelkov PREFA, ki jo zelo cenijo številni gradbeniki, predelovalci in arhitekti, je ta, da se kakovosten in plemenit material zaradi široke palete barv izjemno dobro ujema z drugimi materiali, kot sta les ali steklo. Z arhitekturnega vidika je možnih veliko kombinacij, kar pomeni, da imajo gradbenik, projektant in konstrukter fasade številne možnosti oblikovanja. Z veliko izbiro barv podjetja PREFA lahko zagotovo najdete barvo fasade, ki se odlično ujema z obstoječimi ali novimi okni, vrati in drugimi podrobnostmi hiše ter je z njimi dobro usklajena. Različne površine omogočajo ustvarjanje posebnega poudarka, če tako želite. Poleg tega lahko s kompletnim sistemom PREFA z vašim želenim izdelkom v ustrezni barvi oblikujete najrazličnejše sestavne dele hiše, od obloge podnožja do obloge zatrepa in strešnega previsa. Tudi strešna drenaža (žleb, drenažne cevi itd.) objekta se lahko glede na vaš okus bodisi barvno zlije s celotno podobo in tako deluje skoraj nevidno ali pa pokaže zavestno barvno moč in poudari arhitekturo stavbe. Sistem za odvodnjavanje PREFA vsebuje aluminijaste žlebove v oglatih in okroglih izvedbah, ki jih lahko izberete po želji. Celoten sistem PREFA zagotavlja popolno povezovanje vseh komponent – od strehe in strešne drenaže do fasade in vseh dodatkov.

Obloga PREFA fasadi ne daje le individualnega videza, temveč tudi optimalno zaščito pred vremenskimi vplivi. Kot vidite, pri oblikovanju površine vaše nove fasade s fasadnimi sistemi PREFA za vas in vašo kreativnost skoraj ni omejitev! Za več idej in navdiha za fasade, bodisi za novogradnje ali obnovo fasade, je najbolje, da kliknete na naše referenčne objekte in galerijo obnov.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

NAROČITE FOTOMONTAŽO

Za vas bomo ustvarili fotomontažo vaše hiše s streho ali fasado PREFA. Rezultat vam bomo v nekaj dneh poslali po e-pošti in videli boste, kako lepo je videti vaš dom z izdelki PREFA.

Obešena prezračevana fasada

Obešena prezračevana fasada (okrajšava ZPF) zveni zapleteno in kot nekakšen nov izum, vendar je stoletja star, preverjen in trajnosten sistem, ki izvira iz podnebno ostrih gorskih območij. Gre za večslojno konstrukcijo zunanje stene s prezračevanjem od zadaj. Fasadna obloga se ne montira neposredno na steno hiše, ampak je pritrjena na podkonstrukcijo. Na strukturnem nivoju je vremenski sloj, torej fasadna obloga, ločen od toplotne izolacije fasade, kar ustvarja prezračevalni prostor od zadaj. Ta stopnja prezračevanja zadaj uravnava ravnovesje vlage. Zahvaljujoč tej konstrukciji so te fasade veliko manj občutljive na poškodbe zaradi vlage kot neprezračevani fasadni sistemi. Raznovrstni aluminijasti fasadni elementi podjetja PREFA so na voljo samo v različici s prezračevanjem od zadaj in so zato popolnoma primerni za tovrstne konstrukcije.

Izvedba obešene prezračevane fasade

Obešena prezračevana fasada je sestavljena iz štirih sestavnih delov: nosilne konstrukcije, toplotne izolacije, podkonstrukcije in obešene obloge. Sestavni deli so podrobno razložene spodaj.

 • Nosilna konstrukcija (zid, lesena okvirna konstrukcija itd.) prevzame večino teže in prispeva tudi k izolaciji. Če gre za zidano konstrukcijo, je lahko glede na debelino in material opeke morda celo možno, da dodatna izolacija ni potrebna.
 • Toplotna izolacija je pritrjena na nosilno konstrukcijo za vidno fasadno oblogo. Običajno je sestavljena iz mineralnih materialov, kot sta steklena volna ali kamena volna. Toda tudi če želite graditi ekološko in cenite trajnost, so na voljo različni alternativni izolacijski materiali, kot sta konoplja ali pluta. Debelina izolacijskega materiala je spremenljiva in je odvisna predvsem od želene izolacijske vrednosti. Upoštevati je treba, da ima vsak gradbeni material svoje izolacijske vrednosti. Glede na debelino in v kombinaciji z ustreznim fasadnim materialom se na koncu doseže želena ciljna vrednost. Glavna naloga toplotne izolacije je čim bolj zmanjšati pretok toplote med bivalnim in zunanjim prostorom ter preprečiti nastanek toplotnih mostov. To pomeni, da energije za ogrevanje ni mogoče izgubiti in se stena pozimi ne ohladi. Če ni zadostne izolacije, lahko še vedno nastanejo toplotni mostovi. Zaradi posebne konstrukcije obešene prezračevane fasade je toplotna izolacija zaščitena pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Poleg tega nudi učinkovito zaščito pred zvokom in hrupom od zunaj. Vrednost U (koeficient toplotne prehodnosti) je najpomembnejša številka v povezavi s toplotno izolacijo. Označuje toplotno moč, ki se pretaka na kvadratni meter gradbenega elementa, ko je temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo stavbe konstantna ena stopinja Celzija ali en Kelvin. Boljša kot je toplotna izolacija komponente, nižja je vrednost U.
 • Podkonstrukcija (PK) je vez med nosilno konstrukcijo in fasadno oblogo. Na tej ravni namestitve poteka prezračevanje. Fasadni profili so pritrjeni na podkonstrukcijo na zadostni razdalji od izolacije, kar ustvarja strukturno ločitev med sestavnima deloma in ustvarja zračno režo. Vrzel med obema sestavnima deloma uravnava ravnotežje vlage v stavbi. Podkonstrukcija je lahko lesena ali aluminijasta ali kombinacija obeh materialov. Če izberete podkonstrukcijo iz aluminija, obstaja možnost trajne kompenzacije morebitnih neravnin na zunanji steni.
 • Obešena fasadna obloga služi kot zaščita pred dežjem in vremenskimi vplivi ter je skrajni zunanji sestavni del fasade, ki ga je mogoče oblikovati na različne načine

Funkcije obešene prezračevane fasade

Obešena prezračevana fasada zaradi svoje posebne konstrukcije in obstoječih sestavnih delov prinaša s seboj nekaj pomembnih zaščitnih funkcij, ki so podrobneje razložene v nadaljevanju.

Toplotna izolacija zmanjšuje pretok toplote med notranjostjo in zunanjostjo. Poleti se topel zrak ne more kopičiti za fasado, ker se dviga skozi zadnje prezračevanje in se dobesedno »odvede stran«, s čimer se ustvari optimalno temperaturno ravnovesje. To omogoča prijetno in uravnoteženo sobno klimo poleti in pozimi, vse leto. Poleg tega lahko vodno paro v bivalnem prostoru, ki nastane na primer pri kuhanju, kopanju, prhanju ali pranju perila, odvedemo preko zadnjega prezračevanja. Obešena prezračevana fasada prav tako zmanjšuje obremenitev s hrupom in tako nudi zvočno izolacijo. Poleg tega lahko vse sistemske sestavne dele konstrukcije izberemo tako, da so izpolnjene zahteve požarne zaščite v skladu z gradbenimi predpisi in tako zagotovimo optimalno požarno zaščito.

Zahvaljujoč posebni konstrukciji je izolacija zaščitena pred dežjem, vlago in vetrom. Poleg tega izolacijski material ščiti bivalni prostor pred segrevanjem poleti in ohlajanjem pozimi. Neokrnjena izolacija torej služi kot hranilnik toplote v hladnem obdobju, saj ohranja toploto v notranjosti, kar lahko prihrani stroške ogrevanja.

Poleg konstrukcije, ki ima številne prednosti, je še posebej cenjena velika oblikovalska svoboda prezračevanih fasad. Zahvaljujoč veliki izbiri različnih materialov in barv je mogoče ustvariti edinstveno fasadno oblogo.

Sodobna družinska hiša s čudovitimi fasadnimi ploščami PREFA Siding.X v antracitni barvi in lesenimi elementi.

Stanovanjska hiša z unikatnimi fasadnimi ploščami Siding.X v barvi P.10 antracit. Obloga je bila vgrajena kot obešena prezračevana fasada.

V čem se razlikuje od »normalne« fasade brez zadnjega prezračevanja?

»Normalna« fasada brez zadnjega prezračevanja se imenuje toplotnoizolacijski kompozitni sistem (ETICS). Toplotnoizolacijski kompozitni sistem je konstrukcija, ki se uporablja za izolacijo zunanjih sten stavbe. Izolacijski material se zlepi, poveže z mozniki ali pritrdi neposredno na nosilno konstrukcijo s pomočjo tirnega sistema, sledi mu ometna podlaga in površinska plast, ki je na primer zaključni omet ali ravni obložni zidak.

Toplotnoizolacijski kompozitni sistemi se uporabljajo tako pri novogradnjah kot pri obnovah in so pogosta izbira, ker so znani kot dobra osnovna rešitev za omejen proračun, zlasti v kombinaciji z izolacijskimi materiali, kot sta EPS in XPS. Vendar je uporaba teh izolacijskih materialov vprašljiva zaradi okoljskih razlogov, saj je za proizvodnjo teh materialov potrebna nafta, ki je na voljo le v omejenem obsegu. Pri uporabi bolj trajnostnih gradbenih materialov za izolacijo toplotnoizolacijskih kompozitnih sistemov se lahko cena hitro pomnoži, zato so morebitne stroškovne prednosti v primerjavi z obešeno prezračevano fasado v segmentu bolj trajnostne izolacije v nekaterih primerih zanemarljive.

Slabosti toplotnoizolacijskih kompozitnih sistemov:

 • Glavne težave, povezane z zunanjim toplotnoizolacijskim sistemom, povzroča vlaga. Na primer, voda, ki je lahko prišla na fasado zaradi majhnih razpok ali napak pri obdelavi, kasneje ne more tako enostavno uhajati. Poleg tega morebitna vlaga v izolaciji pomeni, da se izolacijski učinek sistema v nekaterih primerih znatno zmanjša. Vlaga v zidu ustvarja tudi nevarnost plesni v notranjosti stavbe. To lahko povzroči zdravstvene težave in zahteva obsežno sušenje, sanacijo ter obnovo hiše in sten.
 • Druga slabost je, da lahko kondenzacija hitro povzroči povečano tvorbo mahu in alg na hiši, zato se v fasadne barve in omet pogosto vdelajo herbicidi, da se to prepreči. Vendar pa se ti herbicidi hitro izperejo z dežjem in roso ter prodrejo v tla, kar bi lahko ogrozilo zdravje in okolje ter posledično, še posebej na vremensko izpostavljeni strani, privedlo do neprijetnega obarvanja fasadne površine.
 • Pri sanaciji ali prenovi starejših objektov je treba upoštevati tudi, da je treba pred vgradnjo toplotnoizolacijskega kompozitnega sistema odstraniti vse morebitne dekoracije, da dobimo ravno fasado.
 • Druga težava so žuželke in male živali, kot so ptice ali miši, ki prodrejo v zunanjo plast fasade in se nato ugnezdijo za fasadno oblogo in pustijo poškodbe. Tudi pajki, ki radi gradijo svojo mrežo na vremensko zaščitenih mestih na zunanji steni, lahko na ometni fasadi pustijo temne in grde lise.

Prednosti obešene prezračevane fasade znamke PREFA

Fasadni sistemi PREFA iz aluminija so zasnovani kot obešene prezračevane fasade.
Tudi če mnogi radi sami delajo na svoji hiši in so že več kot samo ljubiteljski domači mojstri, lahko fasadne rešitve PREFA vgradijo le usposobljeni strokovnjaki in izkušeni mojstri. To velja tako za fasadne rešitve PREFA kot tudi za strešne sisteme PREFA.

Prezračevana fasada znamke PREFA nudi številne prednosti. K tem spadajo med drugim:

Zanesljiva zaščita pred vremenskimi vplivi

Fasada je eden izmed gradbenih elementov, ki je še posebej izpostavljen vremenskim vplivom, zato se na stenski oblogi lahko nabira umazanija, ki vpliva na njen videz in delovanje. Pri tem so še posebej občutljive fasade z ometom in lesom, zato jih je treba redno vzdrževati ali popravljati, da se pravočasno izognemo resnim poškodbam. Tudi če je aluminijasta stenska obloga PREFA v tem pogledu zelo dobro zaščitena, jo je priporočljivo redno pregledovati in vzdrževati, da bi lahko odstranili morebitno umazanijo. Če so fasade in strehe umazane, jih lahko PREFA enostavno očisti po navodilih za čiščenje. Material aluminij navdušuje s svojo dolgo življenjsko dobo in v kombinaciji z barvno obstojnim površinskim premazom P.10 kljubuje zunanjim vplivom in obremenitvam. 

Izvedba obešene prezračevane fasade PREFA s fasadnimi paneli FX.12.

Izvedba obešene prezračevane fasade z nosilno konstrukcijo, izolacijo, podkonstrukcijo in oblogo s fasadnimi paneli PREFA FX.12.

Prilagodljiva aluminijasta obloga zagotavlja zelo dobro zaščito pred dežjem in nevihto. Pri zaprtih fugah je izolacijski material zaščiten pred vremenskimi vplivi. Če deževnica kljub temu prodre za fasadno oblogo, se v prezračevalnem prostoru ponovno izsuši in ne more prodreti do toplotnoizolacijske plasti. Zato je aluminijasta zunanja stenska obloga zelo primerna tudi za vremensko izpostavljeno stran hiše.

V idealnem primeru strešni previs služi za čim boljšo zaščito fasadne obloge hiše pred vremenskimi vplivi. Pri sodobnih izvedbah z zelo majhnim previsom ali brez njega pa ta zaščita pogosto ne zadostuje več. V tem primeru so idealne kovinske fasade PREFA, ki so izjemno odporne na vremenske vplive.

Enodružinska hiša ob gozdu z vremensko odporno aluminijasto fasado PREFA v svetlo sivi barvi.

Enodružinska hiša z aluminijasto fasado PREFA v svetlo sivi barvi Fasadni romb 29 x 29 je odlična izbira za oblaganje strani hiše, ki je izpostavljena vremenskim vplivom.

Leseni elementi so zelo priljubljeni pri oblikovanju fasad, saj dajejo stavbi poseben pridih. Če bi želeli fasado iz lesa, vendar ne marate preperelega lesa ali pa lesa ne morete in ne želite redno barvati, je najbolje izbrati aluminijasto fasado v videzu lesa. Plošče PREFA Sidings v barvah svetlega ali temnega lesa so še posebej primerne za aluminijaste fasadne obloge v videzu lesa za enostavno vzdrževanje. Da bi dosegli čim bolj realističen učinek lesa, je treba elemente opremiti s fugo. Pri oblogah zatrepa se plošče Sidings v videzu lesa pogosto polagajo navpično in s fugami, čeprav je to seveda odvisno od regije in okusa graditeljev. Poleg tega so plošče Sidings idealne tudi za popolnoma barvno usklajeno strešno pregrado, ki je enostavna za vzdrževanje. Ponovno barvanje, kot je potrebno pri lesenih fasadah, pri fasadi PREFA ni več potrebno.

Stanovanjska hiša z obešeno prezračevano fasado PREFA s ploščami Sidings v videzu svetlega lesa in rombov.

Neskončne oblikovalske možnosti

 • Druga uporabna prednost je prilagodljivost aluminija: obstoječa polkna, okna, zatrepi, garažna vrata ipd. pri sanaciji fasade niso problem, saj se fasada zlahka prilagodi obstoječim elementom.
 • Aluminijaste fasadne obloge PREFA se uporabljajo na vseh vrstah objektov: na družinskih hišah ali večstanovanjskih stavbah kot tudi na poslovnih stavbah in raznih prizidkih kot so garaže, nadstreški ali vrtne hiše.
 • Z različnimi izdelki znamke PREFA, kot so kompozitne plošče velikega formata, pločevinasti trakovi Prefalz in mali formati PREFA (fasadne skodle, stenski rombi in ​​fasadne plošče FX.12), kot tudi številne razpoložljive barve, so možnosti oblikovanja fasade s PREFA skoraj neomejene.

Prednosti materiala aluminij

 • Prilagodljiv aluminij je negorljiv in nudi tudi zaščito pred udarom strele, saj je 95 odstotkov aluminijaste podkonstrukcije že izdelane za odvajanje udarov strele. Podrobne informacije o zaščiti pred strelo in požaru najdete na ustreznih informativnih straneh.
 • Pomemben je tudi ekološki vidik: Material je izredno trajnosten. Za izdelavo izdelkov PREFA se v veliki meri uporablja sekundarni aluminij. Pri tem gre za aluminij, ki je že bil recikliran. Prednost tega: Pri recikliranju se porabi le približno pet odstotkov prvotne proizvodne energije. Nadaljnja prednost sistema je, da ga je mogoče enostavno odstraniti. Dele je mogoče enostavno razstaviti, posamezne komponente pa je mogoče reciklirati glede na vrsto.
 • Obstaja tudi možnost, da so fasadni elementi PREFA opremljeni s prevleko proti grafitom za zaščito fasade pred vandalizmom, ki ga povzročajo grafiti. Pri takšnem premazu se nanese poseben prozoren lak, ki otežuje oprijem grafitov in bistveno olajša čiščenje.
 • Hišne obloge iz aluminija imajo zaradi materiala posebno vrednost. V primeru kakršnega koli razstavljanja, se lahko celo preostalo vrednost pridobi z recikliranjem.

Prednosti strešnih sistemov PREFA veljajo tudi za fasade iz aluminija PREFA: Material je lahek, nerjaven, v veliki meri odporen proti koroziji, elemente je mogoče položiti prilagodljivo in potrebuje malo vzdrževanja. Je odporen in vzdržljiv, nudi skoraj neomejene možnosti oblikovanja, mogoče ga je reciklirati in ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Z njim prenavljate in gradite za generacije. PREFA tako daje 40-letno garancijo na barvo na izdelke s kakovostjo barve P.10 proti odpadanju, luščenju, mehurjem in lomljenju ter 40-letno garancijo na osnovni material pred lomljenjem, korozijo in poškodbami zaradi zmrzali. Podrobnosti o garanciji in garancijskem listu, ki ga lahko naročite pri strokovnjaku PREFA po izdelavi vaše nove fasade, najdete tukaj.

Stanovanjska hiša s prilagodljivo in vzdržljivo streho in fasadno oblogo PREFA iz aluminija v antracitni barvi.

Sodobna hiša z lahko streho in fasadno oblogo PREFA iz aluminija. Hiša je bila obložena s pločevinastim trakom Prefalz v antracitni barvi.

Koliko stane prezračevana fasada iz aluminija?: Stroški

Načeloma velja: Vsaka ponudba je individualna in zahteva ločen izračun s strani enega od naših usposobljenih montažnih partnerjev. Za fasado PREFA ni pavšalne cene na kvadratni meter, saj je cena zelo odvisna od tega, koliko oken, vrat in ostalih posameznih podrobnosti je treba upoštevati.

V primeru sanacije fasade je treba pri izračunu upoštevati, da bi lahko nastali dodatni stroški za rušenje in odvoz starega fasadnega materiala. Če so stari fasadni materiali na primer plošče iz vlaknenega cementa z azbestom, je potrebna strokovna demontaža in odstranitev starega fasadnega materiala.

PREFA sodelavci mahajo novincu.

Obrnite se na naše strokovnjake

Imate kakšno vprašanje? Strokovnjaki podjetja PREFA vam bodo stali ob strani z nasveti in podporo. Preprosto nas pokličite ali nam pošljite e-poštno sporočilo.

Stroški fasade glede na življenjski cikel

Za fasado se pogosto odločamo na podlagi stroškov (za material, izvedbo ipd.), brez upoštevanja naknadnih stroškov, ki nastanejo tekom uporabe. Študija Donavske univerze Krems (Avstrija) (prim. ÖFHF (2015): ÖFHF: Dolga življenjska doba ZPF je prepričljiva, str. 1f) iz leta 2015 kaže, da so stroški življenjskega cikla obešenih prezračevanih fasad v primerjavi z zunanjimi toplotnoizolacijskimi sistemi običajno nižji v obdobju 50 let. Tudi če se v prvem koraku zdijo stroški izdelave obešene prezračevane fasade (npr. s Sidings iz aluminija) višji v primerjavi s toplotnoizolacijskimi kompozitnimi sistemi, se bodo zaradi ustrezne dolgotrajne uporabe povrnili. To je ena ključnih ugotovitev študije. Po eni strani so pri obešeni prezračevani fasadi stroški manjši, po drugi strani pa se pri popravilu lahko izračuna prihranek v primerjavi s fasado z ometom, saj je treba omet po določenem času prepleskati oz. popraviti. Nizki stroški vzdrževanja v kombinaciji z dolgo življenjsko dobo obešenih prezračenih fasad pomenijo smiselno naložbo. Pozitivni stranski učinki številnih fasadnih materialov za obešene prezračevane strukture vključujejo tudi nizko dovzetnost za poškodbe in posebno zaščito materiala stavbe. Da bi dobili resnične stroške, je treba v izračun vključiti dolgoročno povečanje vrednosti oz. ohranitev stavbe.

Sanacija fasade

Razlogov v prid prenovi hišnih oblog je veliko. Sem spadajo na primer visoki stroški ogrevanja, ki nastanejo zaradi slabe ali neustrezne izolacije zunanjih sten. Med drugim se dragocena energija iz notranjosti hiše izgubi skozi fasado. Drugi razlogi za prenovo vaše fasade so lahko poškodbe (povzročene zaradi neurja, delovanja sile, živali ali žuželk) ali poškodbe, povezane s starostjo (kot je luščenje ali zbledel omet), ki se sčasoma pojavijo. Ni pa nujno, da je škoda vedno razlog za prenovo fasade. Včasih se preprosto pojavi želja po posodobitvi ali prenovi hiše po dolgih letih.

Kdaj je potrebno obnoviti fasado?

Majhne razpoke in poškodbe na stari ometni fasadi lahko lastnik včasih popravi celo sam, za to morda ne bo potreben fasader. Če pa so vidne večje poškodbe, na primer odlomljeni kosi zidu ali večja mesta puščanja s prodiranjem vlage, je obnova nujna.

Ali je mogoče staro fasado prekriti z novo fasado PREFA?

Fasado PREFA je najprej treba pritrditi na stabilno in strokovno postavljeno podkonstrukcijo. Načeloma se lahko pritrdi na obstoječi fasadni material, vendar je treba staro fasado in obstoječo konstrukcijo vnaprej preveriti.

Ali je možna prenova fasade brez izolacije?

Pogosto se čas za obnovo fasade izkoristi hkrati za obnovo toplotne izolacije. Navsezadnje intaktna izolacija po eni strani pomaga zmanjšati stroške ogrevanja, po drugi strani pa lahko poveča bivalno udobje in vrednost hiše.

Pogosta vprašanja naših strank: FAQ

Izdelkov PREFA ne morejo kupiti in namestiti končni kupci sami, saj niso primerni za samostojno montažo. Na voljo so samo pri naših usposobljenih specializiranih podjetjih, katera jih tudi pravilno vgradijo. Garancijo za material in barvo lahko uveljavljate le, če izdelke polaga eno od naših partnerskih podjetij.

PREFA ni fasada iz ometa, temveč visokokakovostna aluminijasta fasada, ki je vgrajena kot obešena prezračevana fasada.

Strah pred rjo je popolnoma neutemeljen, saj aluminij ne more rjaveti. Če je površina aluminijaste fasade PREFA poškodovana, nastane nova zaščitna oksidna plast, kar pomeni, da obstojnost fasade PREFA ostane nespremenjena.

Fasade PREFA se vgradijo kot obešene prezračevane fasade. To pomeni, da je med aluminijasto fasadno oblogo in izolacijo prezračevalna reža. Poleti se topel zrak ne more kopičiti za fasado, ker se dviga skozi zadnje prezračevanje in se tako rekoč odvede stran. Ta konstrukcija pozimi ustvarja toplotno zaščito, saj se poveča upor prenosa toplote v prezračevalnem prostoru. Ta temperaturni blažilnik na zadnji ravni prezračevanja omogoča prijetno klimo v prostoru skozi vse letne čase.

Fasada PREFA je skrajna zunanja zaščitna obloga vaše hiše in hkrati služi kot optični oblikovalski element, ki polepša vaš dom. Ne le, da je lepa na pogled, nudi tudi zaščito vašega doma pred vetrom in vremenskimi vplivi. Poleg tega odporna aluminijasta obloga PREFA ščiti plasti za njo (nosilno konstrukcijo, izolacijo in podkonstrukcijo) pred vremenskimi vplivi. Ker je vaša fasada PREFA še posebej odporna na vremenske vplive, lahko v njenem čudovitem videzu uživate desetletja. Opozoriti je treba, da fasadnih izdelkov PREFA ne gre zamenjati s sendvič ploščami ali drugimi izdelki z vgrajeno izolacijo, saj so ti specializirani izključno za zgoraj omenjene funkcije (zaščita in vizualno oblikovanje). Če želite imeti visokokakovostno fasado PREFA iz aluminija, vam usposobljen mojster s fasadno oblogo PREFA ne bo le vidno polepšal vašega doma, temveč bo poskrbel za ustrezno podkonstrukcijo in po želji tudi za ustrezno izolacijo.

Izvedba obešene prezračevane fasade je namenjena preprečevanju nastajanja vlage. Ločitev izolacije in fasadne obloge ustvarja stalen pretok zraka na ravni prezračevanja, ki uravnava ravnovesje vlage in zagotavlja suhost. Zaradi trajnega prezračevanja pod fasado, če je pravilno nameščena, ne more nastati plesen.

Če je fasada PREFA pravilno izvedena, se v prostor za dovod in odvod zraka vgradi perforirana plošča ali prezračevalna rešetka, ki služi kot zaščita pred živalmi. Majhne živali, kot so ptice ali miši, ne morejo poškodovati vaše fasade, če je ta pravilno nameščena.

Izdelki PREFA so na voljo samo pri naših usposobljenih samostojnih partnerskih podjetjih, katera jih tudi vgradijo. Na ta način želimo zagotoviti, da so naši izdelki pravilno nameščeni. Za naše obrtnike nudimo redne tečaje usposabljanja v akademiji PREFA, s čimer želimo zagotoviti dosledno kakovost pri ravnanju z našimi izdelki.

Aluminij je mogoče 100 % reciklirati brez izgube kakovosti. Pri postopku recikliranja se porabi le 5 % prvotne proizvodne energije. PREFA v veliki meri uporablja recikliran aluminij, tako imenovani sekundarni aluminij. Zato je aluminij tudi z ekološkega vidika idealna izbira materiala.

Na izdelke z izjemno površino P.10 daje PREFA 40-letno garancijo na barvo in material pred lomljenjem, korozijo (rjo), poškodbami zaradi zmrzali, luščenjem in mehurji.

PREFA ne uporablja PE jedra, temveč visokokakovostno FR jedro za aluminijaste kompozitne plošče. FR pomeni »fire retardant«. To pomeni »težko vnetljivo« (klasifikacija odziva na ogenj po EN 13501-1 »B-s1, d0«). Poleg tega so aluminijaste kompozitne plošče PREFA opremljene tudi z negorljivim jedrom A2. Podrobnosti o požarni klasifikaciji fasad PREFA si lahko preberete v informacijskem listu o požarni zaščiti PREFA.

Imate dodatna vprašanja o fasadi PREFA?

Potem se lahko obrnete na naše strokovnjake. Ti vam bodo pomagali pri vseh vprašanjih, prošnjah ali predlogih.