Sprednja stran centralne urgence klinike Landstraße na ulici Juchgasse na Dunaju je bila obložena s črnosivimi aluminijastimi kompozitnimi ploščami PREFABOND.

Aluminijasta kompozitna plošča

Za večje in manjše površine. Z aluminijasto kompozitno ploščo PREFABOND lahko uresničite ideje na impresiven način.

+8
beri dalje

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND je idealna obloga za fasade, primerna ne le za velike, temveč tudi majhne površine. Plošča je lepa na pogled, zaradi posebne kombinacije materiala pa je tudi izjemno stabilna.

Razen tega je izjemno odporna na rjo in vremenske vplive ter ima visoko upogibno trdnost in odpornost na udarce. Poleg tega nudi veliko svobodo oblikovanja, z vsemi prednostmi obešene prezračevane fasade.

Plošča PREFABOND je sestavljena iz dveh aluminijastih pločevin, ki sta s postopkom talilnega spajanja nameščeni na obeh straneh FR-jedra (FR – fire retardant = težko vnetljivo). Zaradi enakomerne kemične in mehanske pritrditve je ta spoj izjemno robusten. Tako aluminijasta kompozitna plošča na vseh površinah poskrbi za stalno ravno in stabilno površino.

Aluminijasta kompozitna plošča je primerna za fasade in številne druge aplikacije:

 • prezračevane fasadne konstrukcije
 • obloge balkonov
 • notranja področja: polnila vrat, modularne predelne stene, pregrade prostorov
Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND s fugami v bronasti barvi

Struktura aluminijaste kompozitne plošče PREFABOND

 1. aluminij s premazom, nanešenim s postopkom tračnega nanašanja (sprednja stran)
 2. FR-jedro (težko vnetljivo)*
 3. aluminij z zaščitnim lakom (hrbtna stran)

*Jedro A2 (negorljivo) na zahtevo

Struktura aluminijaste kompozitne plošče PREFABOND – prevlečen aluminij – FR-jedro – aluminij z zaščitnim lakom, s povečevalno lupo

Prednosti aluminijaste kompozitne plošče

Ikona za prednosti

Obsežen celovit sistem

Ves montažni pribor ter dopolnilni izdelki so odlično medsebojno usklajeni in se dobavijo skupaj.

Ikona za prednosti

Vsestranska uporaba

Ne samo za fasadno oblogo, temveč tudi za balkonsko oblogo ali uporabo v notranjih področjih.

Ikona za prednosti

Številne oblikovalske možnosti

Prilagodljiva izvedba fasade zaradi različnih velikosti in možnosti oblikovanja z rezkanjem, vrtanjem in prepogibanjem(z rezkanjem V-utorov)

Ikona za prednosti

Obsežen celovit sistem

Ves montažni pribor ter dopolnilni izdelki so odlično medsebojno usklajeni in se dobavijo skupaj.

Ikona za prednosti

Vsestranska uporaba

Ne samo za fasadno oblogo, temveč tudi za balkonsko oblogo ali uporabo v notranjih področjih.

Ikona za prednosti

Številne oblikovalske možnosti

Prilagodljiva izvedba fasade zaradi različnih velikosti in možnosti oblikovanja z rezkanjem, vrtanjem in prepogibanjem(z rezkanjem V-utorov)

Ikona za prednosti

Temperaturno obstojno

Možnost uporabe v temperaturnem območju od -40 do +80 °C.

Ikona za prednosti

Težko vnetljivo

FR-jedro zaradi svojega odziva na ogenj sodi v razred B-s1, d0 v skladu EN 13501-1, mogoče je uporabiti tudi jedro A2.

Ikona za prednosti

Majhna teža

7,6 kg/m²

Ikona za prednosti

Temperaturno obstojno

Možnost uporabe v temperaturnem območju od -40 do +80 °C.

Ikona za prednosti

Težko vnetljivo

FR-jedro zaradi svojega odziva na ogenj sodi v razred B-s1, d0 v skladu EN 13501-1, mogoče je uporabiti tudi jedro A2.

Ikona za prednosti

Majhna teža

7,6 kg/m²

Številne možnosti obdelave in montaže plošč PREFABOND : Elegantna, homogena podoba 

Kompozitne plošče je mogoče pritrditi s privijanjem, kovičenjem in lepljenjem. To zagotavlja elegantno, homogeno podobo.

Rezkanje, vrtanje in upogibanje – možnosti obdelave sistema PREFABOND : S kompozitno ploščo PREFABOND lahko počnemo kar koli.

Raznolike možnosti oblikovanja so možne tudi zaradi velike izbire barv in individualnih velikosti. Kompozitne plošče pridejo do izraza povsod, kjer želimo z majhnimi površinami narediti velik vtis.

Standardna plošča ima nazivne mere 4.010 × 1.535 mm (uporabne mere: 4.000 × 1.525 mm). Iz tega se lahko, glede na zahteve, izrežejo različni formati. Poleg tega nudi številne možnosti obdelave, kot so rezkanje, vrtanje in upogibanje. Vse to pa pri minimalni teži 7,6 kg/m².

Mogoče je tudi upogibanje aluminijaste kompozitne plošče PREFABOND. Na ta način je mogoče izdelati na primer zaobljene vogale. Pri tem se plošče upognejo konveksno, konkavno ali z ravnim podaljškom.

Poslovna stavba z zaobljenimi zunanjimi vogali, oblečena z aluminijasto kompozitno ploščo PREFA v bronasti in črnosivi barvi

Zaobljenimi zunanjimi vogali z aluminijasto kompozitno ploščo PREFA v bronasti in črnosivi barvi.

Težko vnetljivo

Samo najboljša kakovost za najvišje zahteve. Iz tega razloga je aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND že standardno izdelana s FR-jedrom (FR – fire retardant = težko vnetljivo). FR-jedro zaradi svojega odziva na ogenj sodi v razred B-s1, d0 v skladu EN 13501-1. Kompozitna plošča PREFABOND je na zahtevo na voljo tudi z jedrom A2 (negorljivo), ki zaradi svojega odziva na ogenj izpolnjuje zahteve razreda A2-s1, d0 v skladu z EN 13501-1.

Temperaturna obstojnost

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND je odlična tudi za uporabo v ekstremnih pogojih. Lahko se uporablja v temperaturnem območju od -40 do +80 °C.

Podloga fuge

Vodoravna ali navpična podloga fuge ščiti podkonstrukcijo, hkrati pa se lahko uporablja tudi kot optični poudarek med ploščami. Barvo podloge fuge je mogoče uskladiti z barvo plošč, da se namerno ustvari subtilnost, lahko pa se tudi poudari, tako da se namenoma uporabi svetlejšo ali temnejšo barvo od barve fasade.

Animacija podloge fuge pri aluminijastih kompozitnih ploščah PREFA, PREFABOND

Barvna tabela aluminijastih kompozitnih plošč

Aluminijasta kompozitna plošča je na voljo v različnih barvah:

 • Posebne barve in želene stopnje sijaja so na voljo na zahtevo.
 • Vse barve RAL so na voljo na zahtevo (odvisno od izvedljivosti).
 • Skladiščne barve od 6 m²

Pregled barv (12)

V naslednji tabeli so navedene skladiščne barve PREFABOND:

Barva

Oznaka

~ RAL

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 črna

9005

10 Prefaweiß

P.10 Prefa bela

9002

11 Nussbraun

P.10 testa di moro

8019

12 Silbermetallic

kovinsko srebrna

9006

17 Reinweiß

P.10 bela

9010

17 Reinweiß

bela

9010

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 temno siva

7043

20 Rauchsilber

dimljeno srebrna

9007

23 Schwarzgrau

črno siva

7022

44 Anthrazit matt

antracit mat

7016

45 Bronze

bronasta

7048

Opombe

 • Navedene vrednosti RAL predstavljajo samo približne vrednosti [~], ki lahko odstopajo od originalne barve PREFA in v določenih okoliščinah ne ustrezajo subjektivnim predstavam o barvi. 
 • Zlasti za vrsto barve P.10 je zaradi teksture površine skoraj nemogoče opredeliti ustrezne vrednosti.
 • Naravni aluminij: Za spremembe videza površine zaradi obdelave in okoljskih vplivov garancija ne velja. Upoštevajte opombe.
 • Pri kovinskih barvah lahko pride do barvnih odstopanj.
 • Za natančno določitev barve dopolnilnih gradbenih elementov je treba upoštevati vzorec prvotnega izdelka.

Poiščite svoj navdih pri že izvedenih projektih z aluminijastimi kompozitnimi ploščami

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND zagotavlja skoraj neomejene možnosti oblikovanja. Vzdržljivi material se uporablja tako pri novogradnjah kot sanacijah in tudi v notranjih prostorih poskrbi za poseben videz. Aluminijasto kompozitno ploščo PREFABOND lahko privijačimo na leseno podkonstrukcijo, zakovičimo na aluminijasto podkonstrukcijo, v obeh primerih pa se lahko prilepi. Tako zagotavlja elegantno, homogeno podobo na velikih in majhnih površinah ali namenoma poskrbi za arhitekturno dovršenost. Velika izbira barv, oblik in stopenj sijaja zagotavlja edinstven videz – galerija referenčnih objektov.

V kolikor še nimate načrta za fasado, si lahko pomagate z našimi gradbenimi nasveti: Ideje in nasveti za vašo novo fasado!

Moderna obloga za vaš balkon

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND je primerna tudi za balkonske obloge: Visokokakovostni površinski premaz ščiti plošče desetletja pred vremenskimi vplivi, zato je izjemno barvno obstojen ter odporen na umazanijo. Obojestransko premazane plošče so na voljo na zahtevo in glede na izvedljivost.

Z balkonskimi kovicami velikosti 5 × 14 mm in premerom glave 15 mm so plošče PREFABOND in plošče z zobčastim profilom ter valovitim profilom odlične za pritrditev na balkonske in parapetne obloge. Balkonska kovica v sistemu je testirana za povečane zahteve glede zaščite pred padci. To dokazujejo preizkusi udarca z nihalom v skladu s specifikacijami enotnih tehničnih gradbenih predpisov »ETB«; sestavni deli, ki ščitijo pred padci) in EN 12600:2002-11 v sodelovanju z zunanjim inštitutom za testiranje.

Balkonske obloge s perforiranimi aluminijastimi kompozitnimi ploščami PREFA

Imate dodatna vprašanja o aluminijastih kompozitnih ploščah PREFABOND?

V kolikor vas zanima aluminijasta fasada PREFA, se obrnite neposredno na partnersko podjetje PREFA v vaši bližini. Uporabite naš iskalnik obrtnikov na spletnem mestu.

Fasade PREFA se vgradijo kot obešene prezračevane fasade. To pomeni, da je med aluminijasto fasadno oblogo in izolacijo prezračevalna reža. Poleti se topel zrak ne more kopičiti za fasado, ker se dviga skozi zadnje prezračevanje in se tako rekoč odvede stran. Ta konstrukcija pozimi ustvarja toplotno zaščito, saj se poveča upor prenosa toplote v prezračevalnem prostoru. Ta temperaturni blažilnik na zadnji ravni prezračevanja omogoča prijetno klimo v prostoru skozi vse letne čase.

PREFA ne uporablja PE jedra, temveč visokokakovostno FR jedro za aluminijaste kompozitne plošče. FR pomeni »fire retardant«. To pomeni »težko vnetljivo« (klasifikacija odziva na ogenj po EN 13501-1 »B-s1, d0«). Poleg tega so aluminijaste kompozitne plošče PREFA opremljene tudi z negorljivim jedrom A2. Podrobnosti o požarni klasifikaciji fasad PREFA si lahko preberete v informacijskem listu o požarni zaščiti PREFA.

Strah pred rjo je popolnoma neutemeljen, saj aluminij ne more rjaveti. Če je površina aluminijaste fasade PREFA poškodovana, nastane nova zaščitna oksidna plast, kar pomeni, da obstojnost fasade PREFA ostane nespremenjena.

Izvedba obešene prezračevane fasade je namenjena preprečevanju nastajanja vlage. Ločitev izolacije in fasadne obloge ustvarja stalen pretok zraka na ravni prezračevanja, ki uravnava ravnovesje vlage in zagotavlja suhost. Zaradi trajnega prezračevanja pod fasado, če je pravilno nameščena, ne more nastati plesen.

Aluminijaste stenske obloge so dobro zaščitene pred vremenskimi vplivi. Kljub temu je treba fasade PREFA redno preverjati in čistiti. Čiščenje ni zapleteno in ni del 40-letne garancije materiala proti zlomu, koroziji (rji) in poškodbam zaradi zmrzali.

Tehnične informacije o aluminijasti kompozitni plošči

Premaz sprednje strani:

DURAGLOSS 5000 je ekskluziven lak podjetja Arconic in nanovo razvit premaz iz visokokakovostne polimerne smole, ki je na voljo v številnih barvah. Stopnja sijaja znaša med 3 in 80 %.

Jedro:

jedro FR (fire retardant = težko vnetljivo)

Premaz zadnje strani:

zaščitni lak: primeren za lepljenje, zagotavlja dobro zaščito pred korozijo. Označbne na zadnji strani prikazujejo smer lakiranja. To omogoča pravilno usmeritev na fasadi v primeru kovinskih barvnih odtenkov.

Standardne mere:

Debelina: 4 mm; širina: 1.535 mm; dolžina: 4.010 mm

Teža aluminijaste kompozitne plošče FR:

4 mm = 7,6 kg/m²


To je 3,4-krat lažje od jekla in 1,6-krat lažje od čistega aluminija.

Razred požarne varnosti (aluminijasta kompozitna plošča FR):

Avstrija (EN 13501) – B-s1-d0
Nemčija (DIN) – B1
Švica (VKF) – 5.3

Temperaturna obstojnost:

od -50 °C do +80 °C

Linearno toplotno raztezanje:

A = 0,024 mm/m/°C (določeno za aluminijasto prekrivno pločevino)

Sprememba dolžine pri temperaturni razliki 60 °C:

1,4 mm na meter

Pritrditev:

na leseno podkonstrukcijo: privitje ali lepljenje
na aluminijasto podkonsrukcijo: kovičenje, privijanje ali lepljenje
skladno s statičnimi zahtevami

Načrtovanje in uporaba

Tukaj boste našli podrobnosti o aluminijastih kompozitnih ploščah PREFABOND za prenos. 

Aluminijasta kompozitna plošča – pribor

Za popoln in podroben seznam dodatne opreme glejte naš cenik.

Dopolnilni trak

1.100 mm, 1.200 mm

Kovice za fasade

za montažo na kovinsko podkonstrukcije ; 5 × 14 mm, premer glave 16 mm

Balkonska kovica

za montažo na kovinsko podkonstrukcije; 5 × 14 mm, premer glave 15 mm

Tulec za fiksno točko

za zmanjšanje izvrtine iz ⌀ 9,5 mm na ⌀ 5,1 mm

Nastavek za zakovičenje balkonske kovice

za montažo na podkonstrukcije; zunanji premer 30 mm

Nastavek za zakovičenje fasadne kovice

za pritrjevanje na kovinske podkonstrukcije; zunanji premer 49 mm

Ročna vzmetna priprava za vrtanje

za pritrjevanje na kovinske podkonstrukcije; premer izvrtine aluminijasta kompozitna plošča 9,5 mm

Sveder za podkonstrukcije

Ø 5,1 × 85 mm

Ročaj za pripravo za vrtanje za kovinsko podkonstrukcijo

Ø 9,5/5,1 mm

Vijaki za fasade za leseno podkonstrukcijo

4,8 × 30 mm, premer glave 16 mm; vključno s fasadnim centrirnim tesnilnim obročem, Ø 14 × 4 mm, premer glave 16 mm

Vijak za fasade za aluminijasto podkonstrukcijo

5,5 × 25 mm, Ø 11 × 4 mm, glava 16 mm

Tulec za fiksno točko za vijak za fasado (aluminijasta podkonstrukcija)

Ø 11 × 4 mm, za zmanjšanje izvrtine z 11 na 5,8 mm

Tulec za drsno točko za vijak za fasado (aluminijasta podkonstrukcija)

Ø 11 × 4 mm, za zmanjšanje izvrtine z 11 na 8,4 mm

EPDM trak za fuge

70 × 0,75 mm, 135 × 0,75 mm; za zaščito navpične lesene podkonstrukcije; samolepilni z lepilom na eni strani ali brez lepila

Sveder za lesene podkonstrukcije

Ø 3,3 mm, DIN 338

Ročaj za pripravo za vrtanje za kovinsko podkonstrukcijo

Ø 9,5/3,3 mm, premer izvrtine aluminijasta kompozitna plošča 9,5 mm / podkonstrukcija 3,3 mm

F-profil za PREFABond

3.000 mm

U-profil za PREFABond

3.000 mm

90° rezkar v-utora

za obdelavo PREFABOND elementov z ognjeodpornim jedrom

135° rezkar v-utora

za obdelavo PREFABOND elementov z ognjeodpornim jedrom

Stopničasti sveder

za obdelavo PREFABOND elementov z ognjeodpornim jedrom in predhodno vrtanje kovinske podkonstrukcije

PREFA Spiralbohrer HSS Smart Step für hochpräzise, kreisrunde Bohrungen bei handgeführtem Einsatz für PREFABOND Aluminium Verbundplatten​.

Spiralni sveder HSS Smart step

Spiralni sveder za PREFABOND, za zelo natančne, okrogle izvrtine pri ročno vodeni uporabi.

Fasadni centrirni tesnilni obroč

Ø 14 × 4 mm, za centriranje in zatesnitev pritrdilnega vijaka za PREFABOND aluminijaste kompozitne plošče na leseni podkonstrukciji

Globinski nastavek za stopničasti sveder

Ø 9,5 × Ø 5,1 mm

Ročaj za strgalo

Tip S/E, za strgala s ⌀ 3,2 mm; za obdelavo elementov PREFABOND

Strgalo

S10/E100, Ø 3,2 mm; Ø 3,2 mm; za obdelavo elementov PREFABOND

LT-XT Tool TX 25

Za privijanje vijakov za fasade PREFABOND (premer glave 16 mm) za aluminijaste podkonstrukcije.

Rezilo za folijo

za fiksne točke (Ø 5,1 mm) ali za drsne točke (Ø 9,5 mm)

Orodje za montažo elementov PREFABOND

širina fuge 8 oder 10 mm, primerno za vzdolžno in prečno fugo

Vakuumski nastavek in matica

-