Nasveti za izbiro ustrezne strešne kritine za vašo novo streho
:
Gradbeni nasveti

Ustrezna streha za vašo družinsko hišo: Vse informacije o strešnih oblikah, konstrukciji, stroških in izvedbi

Ali trenutno načrtujete svojo sodobno ali tradicionalno hišo? Imate natančne zamisli, visoke standarde kakovosti in ne želite sklepati kompromisov glede oblike, barve in dizajna? Odlično! Potem bomo vašemu delu skupaj nadeli krono – z individualno in dolgotrajno streho hiše v slogu, ki ga želite.

Streha, bogata z dizajnom, barvami in detajli – potrebujete majhen vir navdiha?: Trendi

Zdaj lahko pokažete svoj pogum in stopite iz povprečja običajnih hiš z navadnimi strehami in fasadami. Ne glede na to, ali vaš dom načrtuje arhitekt ali si sami pomagate z vizualnim oblikovanjem: Tudi s preprostimi tlorisi, jasnimi linijami in oblikami bo vaša hiša s pravo kritino in strešno drenažo pritegnila pozornost vseh. Visokokakovostni materiali in profesionalna obdelava so pri tem najpomembnejši.

Popolnoma sodobno ali raje tradicionalno – Kateri slog vam ustreza?

Ni pretirano reči: Aluminij je pri gradnji hiše glavni igralec. To se prične že pri obdelavi. Po eni strani se visokokakovostna aluminijasta pločevina odlikuje s prožnostjo in dobro oblikovnostjo materiala, zato je mogoče idealno ponovno prekriti ne le zahtevne oblike na futurističnih zgradbah, temveč tudi neravne strešne nosilce starih ali zgodovinskih zgradb. Material aluminij ponuja možnost enostavnega ustvarjanja povezav, odpornih proti dežju, brez vijačenja, lepljenja ali varjenja. Dobro oblikovani, inteligentni izdelki znamke PREFA s številnimi barvami, oblikami in velikostmi zagotavljajo pravi videz. Zdaj se morate samo še odločiti za vaš želeni izdelek
...

Samoumevno je, da ne gre zanemariti okolice, sosednjih hiš in drugih dejavnikov, ki vplivajo na arhitekturno zasnovo. Kajti tudi sodobna arhitektura bi se morala dobro ujemati z mestno podobo in upoštevati regionalne značilnosti. Oblika in barva strehe sta pogosto bistven element oblikovanja. In ni nujno, da je vedno skrajno sodobno: Tradicionalno in preizkušeno je prav tako mogoče izvesti in upodobiti s sodobnimi materiali in tehnikami.

Antracit, mah zelena, oreh rjava ali oksidno rdeča – katera od mnogih barv vam je najbolj všeč?

Široka paleta barv proizvajalca PREFA vključuje številne barve v kakovosti P.10 kot tudi številne druge standardne barve. Široka paleta barv ponuja arhitektom, investitorjem in prenoviteljem ter načrtovalcem, obrtnikom in gradbincem nešteto možnosti. Tako vsak objekt postane edinstven, vaša fantazija in kreativnost pa ne bosta imeli meja.

Velik izbor barv je mogoče zelo dobro uskladiti z ostalimi elementi na hiši, kot so okna, roloji, polkna, ograje itd. oz. lahko nastanejo lepi kontrasti. Ali živite v regiji, kjer prevladujejo opečnate strehe in zato iščete visokokakovostno kovinsko streho v videzu opeke? Potem je pred nevihtami varna, vzdržljiva in lahka aluminijasta streha, pokrita s strešniki PREFA v opečno rdeči barvi P.10, idealna za vašo novo ali obnovljeno streho. Po drugi strani pa lahko izrazite poudarke postavite tudi s pestro paleto barv PREFA.

Barvno obstojna površina P.10 : Nasvet strokovnjakov PREFA

S P.10 je podjetje PREFA razvilo barvno obstojno površino, ki izpolnjuje tudi najvišje zahteve glede kakovosti. Material je odporen na zunanje vplive in obremenitve ter je izjemno odporen na UV-žarke, barvo in vremenske vplive.

Lassen Sie sich von unseren bereits umgesetzten Referenzobjekten überzeugen!

REFERENČNA GALERIJA PREFA

Želite odkriti pestrost znamke PREFA? Naj vas prepričajo naši že izvedeni referenčni objekti!

Osnovno znanje o krovstvu: o zgodovini, vrstah streh in funkcijah: Osnovno znanje

V preteklosti je imela streha izključno zaščitno funkcijo pred vetrom in vremenskimi vplivi, strešni prostor je služil predvsem kot skladišče in shramba. Dandanes je to v glavnem drugače. Kajti v zgornjem nadstropju se pogosto kot mansarda ustvarjajo najlepši prostori z vzdušjem dobrega počutja in najrazličnejšimi možnostmi uporabe.

O strešnih požarih, snegu in ledu – Majhno potovanje skozi čas ...

V prejšnjih letih so za takrat klasične strešne kritine veljale povsem drugačne zahteve. Te so bile predvsem funkcionalne narave. Ljudje so bili zadovoljni, če ni deževalo v hišo, sneg (ali bolje rečeno leteči sneg, ki je v kombinaciji z vetrom vstopil skozi fuge) pa so preprosto očistili s podstrešja. Večinoma so bili na strehi uporabljeni materiali, kot sta slama ali les, ki ni le hitro preperel, ampak je bil tudi izpostavljen večji nevarnosti požara. Kasneje so na strehi sledili preprosti betonski in glineni strešniki. Ti sicer držijo dlje, vendar niso varni pred vremenskimi vplivi in ​​na neki točki postanejo krhki, lomljivi in ​nastanejo razpoke. V teh razpokah nastane gojišče grdih mahov ali se tam pozimi nabere led, ki lahko povzroči večje razpoke.

Eden najsodobnejših materialov je aluminij. Je nezlomljiv, robusten, vzdržljiv in kljubuje vsem vremenskim razmeram. Celo sam se ščiti pred korozijo. Ko reagira s kisikom v zraku, nastane naravna oksidna plast. Material prekrije kot zaščitni oklep. Streha ali fasadna obloga iz aluminija, ki je bila na površini poškodovana, se vedno znova sama obnavlja. Poleg tega je osnovni material aluminij zaščiten s predhodnim žganim lakiranjem. Poleg močnih lastnosti, ki so značilne za aluminij, mu skrite tehnike pritrjevanja in povezano polaganje omogočata močan oprijem. Na ta način ostane zunanjost stavbe odporna na dež in vsaka nevihta ostane zunaj. Poleg tega lahko streho po potrebi profesionalno očistite.

Funkcija ali estetika? : Nasvet strokovnjakov PREFA

Večji kot je naklon strehe, hitreje in varneje se lahko deževnica prek strešne kritine odvede v drenažni sistem. In manjša je nevarnost vdora vode v primeru hudega onesnaženja ali zaledenitve. Rezultat je dolgotrajna strešna kritina. Strehe ne ščitijo le pred vremenskimi vplivi, kot so veter, dež ali sneg, temveč v kombinaciji s profesionalno toplotno izolacijo tudi pred nizkimi ali visokimi temperaturami. Tako prihranite stroške ogrevanja pozimi in stroške hlajenja poleti.

Pregled različnih strešnih oblik in gradbenih izvedb:

Strešnih oblik je veliko, k njim sodijo med drugim tudi: dvokapna streha, nesimetrična dvokapna streha, enokapna streha, streha na zatrep, streha z delnimi čopi, mansardna streha, mansardna streha na zatrep, mansardna streha z glavnim strešnim prostorom z okrasnim zatrepom, šotorasta streha, valjasta streha, šedasta streha, križna streha, piramidasta streha, stožčasta streha, čebulasta streha, kupolasta streha.

 

Najbolj razširjena oblika strehe pri nas je dvokapna streha. Gre za dve poševni površini s slemenom, čelnim napuščem, kapjo in zatrepom. Enokapna streha pa ima samo eno strešno površino z večinoma majhnim kotom naklona. Zgornji rob tvori zaključek enokapne strehe, kap je spodaj. Enokapna streha je tudi bočno omejena s čelnim napuščem. Streha na zatrep pa ima štiri strešne ploskve, ima kap na vseh štirih straneh, strešne površine pa se križajo na slemenih.

Slika pregleda strešnih oblik

Izdelki PREFA iz aluminija se lahko uporabljajo za najrazličnejše oblike streh. Naslednji pregled vam prikazuje najpogostejše oblike streh.

Želite imeti več svetlobe in strukture?
Obstajajo tudi druge možnosti oblikovanja strehe:

Strešne lože in strešni balkoni
Dodatne odprtine na strehi ne vnašajo le več svetlobe v objekt, temveč ustvarjajo še več sončnega prostora s faktorjem dobrega počutja.

Strešna okna, line in nadsvetlobe
Okna ne služijo le kot vir svetlobe, ampak tudi za prezračevanje prostorov. Strešna okna so na voljo v vodoravni in navpični izvedbi, kot posamezna okna ali v kombinaciji več oken. Ležeče okno ima običajno enak kot naklona kot streha, stoječe okno je nameščeno pokončno v mansardi. Nadsvetlobna okna se uporabljajo na ravnih strehah. In s sodobnimi dnevnimi svetlobnimi mesti lahko svetlobni žarek usmerite natančno v vogale, kjer ga potrebujete.

Frčada in obline
Zahvaljujoč izdelave mansarde je mogoče na strmejših strehah pridobiti več bivalnega prostora. Uporablja pa se tudi iz vizualnih razlogov, saj daje strehi več strukture.

Strešni sofit in previs: Nasvet strokovnjakov PREFA

Strešni previs ni le arhitekturni oblikovalski element, ampak velikost strešnega sofita pozitivno vpliva tudi na vzdržljivost in vremensko odpornost fasade. Načeloma velja: večji kot je previs strehe, večja je zaščita fasade pod njo pred vremenskimi vplivi dežja ali snega. Ko že govorimo o vzdržljivi fasadi: Aluminij je ravno pravi material za hišne stene – vzdržljiv, robusten in na voljo v številnih barvah in dizajnih.

Želite še več idej, nasvetov in trikov za vaš gradbeni projekt? Na tej povezavi najdete več tehničnih informacij o vaši novogradnji in prenovi.

Zakaj PREFA? Tukaj je 10 dobrih razlogov.

Cilj podjetja PREFA je nuditi visokokakovostne materiale, lep dizajn in inteligentne rešitve za gradbince, arhitekte in kleparje. V preteklih letih smo se veliko naučili, preverili in poslušali ter nikoli nismo nehali izboljševati naših izdelkov. Ustvariti kakovost za generacije je naša najvišja zahteva.

 1. Odporna proti nevihtam: za mir med nevihto
  Zahvaljujoč povezovanju posameznih elementov in skritemu pritrjevanju na podkonstrukcijo, streha PREFA zdrži tudi ekstremne nevihte.
   
 2. Odporna na rjo: srečni brez rje
  S streho PREFA ste varni v vseh vremenskih razmerah. Gosta oksidna plast, ki jo tvori aluminij, ga ščiti pred vremenskimi vplivi. Tako bo vaša streha ostala takšna, kot ste jo dobili: brez rje.
   
 3. Lahka: vzemite lahkotno
  Naših izdelkov za strešne kritine ni le enostavno položiti za strokovnjaka, ampak jih je tudi enostavno prevažati. Razlog: Aluminijasta streha PREFA tehta le delček običajne strehe.
   
 4. Nelomljiva: trden ovoj – trdno jedro
  Ker je vaša streha močno na udaru, mora tudi veliko zdržati. Zahvaljujoč materialu aluminiju strehe PREFA prenesejo tako velike količine snega kot temperaturna nihanja. Lastnosti materiala so pri tem odločilne.
   
 5. Lepa: individualen dizajn za vaš objekt
  Izdelki PREFA vam nudijo neskončno veliko možnosti oblikovanja. Izbirate lahko med številnimi oblikami, formati, barvami, vzorci polaganja in površinami. V celovitem sistemu lahko vsak izdelek, vključno z dodatki, odlično barvno uskladite - tudi inovativno solarno streho v homogenem, elegantnem videzu. Po želji so v ustreznih količinah možne celo posebne barve.
   
 6. Barvno obstojna površina: lakirano je bolj trpežno
  Plošče PREFA so obdelane s postopkom predhodnega barvanja kovine, zato barva vedno ostaja zagotovljena. Kajti plast barve je duktilna in trajno odporna na temperaturo in vremenske vplive.
   
 7. Optimalna za prenovo: iz starega naredite PREFA
  Majhna teža strehe PREFA vam običajno prihrani stroške drage podkonstrukcije pri prenovi. Ne glede na to, ali ste prej imeli streho iz skrilavca, opeke ali betonskega kamna, ojačitev strešne konstrukcije zaradi majhne teže aluminijastih streh PREFA običajno ni potrebna. Zadevnim elementom je treba prilagoditi le opaž ali letve.
   
 8. Celoten sistem: streha, fasada in dodatna oprema so odlično usklajene
  PREFA ni le strokovnjak za močne strehe, temveč proizvaja tudi vrhunske izdelke za fasade, solarne sisteme, odvodnjavanje strehe ter protipoplavno zaščito – preizkušene in usklajene sistemske komponente za zunanji ovoj stavbe, ki jih montirajo le izobraženi strokovnjaki.
   
 9. Okolju prijaznoa: aluminij se lahko 100 % reciklira
  Aluminij se lahko brez poslabšanja kakovosti poljubno pogosto reciklira - in najboljše pri tem je: PREFA izdelki so sestavljeni iz že do 87 % recikliranega aluminija. Poleg tega je električna energija, ki se uporablja v proizvodnem obratu v Marktlu v Avstriji, 100 % pridobljena iz obnovljivih virov. In 99 % odpadkov iz proizvodnje aluminija se vrne na začetek.
   
 10. Do 40-letna garancija: garancija na delovanje, material in barvo.
  PREFA nudi 40-letno garancijo na barvo in material za strehe in fasade.* Tako ste najbolje zavarovani proti lomu, koroziji (rji), poškodbam zaradi zmrzali, krušenju in tvorjenju mehurčkov. Za solarno strešno ploščo zagotavlja podjetje PREFA 25-letno garancijo na učinkovitost.
  * Več informacij o garanciji na učinkovitost, material in barvo.

Seveda bosta streha PREFA in fasada PREFA ob pravilni vgradnji brez težav zdržali tudi več kot 40 let. To kažejo številne reference, ki so veliko starejše. V naših okoljskih izjavah o izdelkih so tudi neodvisni inštituti navedli referenčno življenjsko dobo nad 70 let.

Strešne plošče, strešne skodle, strešni paneli, strešni rombi in Prefalz: Strešni materiali PREFA v pregledu

Prefalz, strešne plošče, skodle, strešni rombi, strešni paneli in druge različice – za streho lahko izbirate med devetimi različnimi izdelki PREFA v številnih barvah. Na strani izdelka boste našli pregled z vzorčnimi slikami in dodatne informacije o različnih izdelkih.

PREFA strešni in fasadni izdelki iz aluminija

PREFA katalog izdelkov

Prepričajte se o široki paleti proizvodov PREFA in odkrijte pravi izdelek za vašo streho in fasado. Idealno za novogradnjo in prenovo!

Se prilega in traja: popoln sistem, sestavljen iz na stotine popolnoma ujemajočih se delov: Celovit sistem Prefa

Strešne kritine, strešni drenažni sistemi, fasadne rešitve ali protipoplavna zaščita – želite še kaj? Potem izberite med več kot 5.000 izdelki PREFA in sestavite svoj celoten sistem.

Ko pomislimo na zaščito pred snegom ali varnost strehe, imajo poleg glavnih izdelkov pomembno vlogo tudi dodatki. Dodatki PREFA se preprosto prilegajo. Celoten sistem je odlično usklajen in se nenehno razvija dalje. Na ta način se vse posamezne komponente dobro ujemajo in vsi elementi ostanejo tam, kamor spadajo: varno na strehi in na fasadi. Aluminij se uporablja tudi kot sekundarni material za druge strešne kritine. To pomeni: Tudi če izberete streho iz strešnikov ali streho iz vlaknenega cementa, so robniki, žlebovi, obrobe dimnikov ali drugi dodatki in komplementarni izdelki zelo pogosto izdelani iz aluminija.

Usklajeni strešni sistemi
Frčade, line in obline – aluminij lahko uresniči tudi nenavadne arhitekturne zamisli na tehnično dovršen način in z malo vzdrževanja.

Tudi strešna drenaža je lahko lepa
Žlebni sistemi PREFA se z nekaj iznajdljivimi tehničnimi podrobnostmi izkazujejo že desetletja. Zahvaljujoč velikemu izboru barv za vaš strešni žleb in ujemajočim se drenažnim cevem, lahko elegantno rešitev odtenka v odtenku implementirate tudi za vaš gradbeni projekt ali pa jo uporabite za ustvarjanje barvnih poudarkov.

Aluminij tudi na fasadi
Dolgo zdrži, ne rjavi in ​​ga je mogoče enostavno očistiti, če postane umazan – ni potrebnih več argumentov, da bi lastnik stavbe tudi fasado obložil z aluminijem. Poleg tega imate največjo ustvarjalno svobodo in za vsako ustvarjalno idejo obstaja prava rešitev.

Eine Hand hält ein Smartphone mit einem Foto von einem Haus mit dem PREFA Fotoservice - man erkennt das Haus mit und ohne PREFA Dach.

NAROČITE FOTOMONTAŽO

Za vas bomo ustvarili fotomontažo vaše hiše s streho ali fasado PREFA. Rezultat vam bomo v nekaj dneh poslali po e-pošti in videli boste, kako lepo je videti vaš dom z izdelki PREFA.

O trajnosti: Življenjska doba, strešna izolacija in fotovoltaika: O trajnosti

40-letna garancija na barve in material

Vremenska napoved za naslednjih 40 let: približno 75.000 sončnih ur in 35.000 litrov deževnice na kvadratni meter. Gromska strela – odločitev za streho PREFA je vedno dobra ideja. Kajti na strehe in fasade dajemo 40-letno garancijo na barve in material. To pomeni, da ste optimalno zavarovani pred lomom, korozijo (rjo), poškodbami zaradi zmrzali, luščenjem in nastankom mehurjev.

Zakaj vam lahko damo takšno močno obljubo garancije?

 • Ker so aluminijaste strehe in fasade PREFA absolutni visokotehnološki izdelki, ki se proizvaja izključno v Avstriji in Nemčiji.
 • Ker morajo vsak izdelek PREFA položiti ali namestiti profesionalna specializirana podjetja.
 • Ker imamo desetletja izkušenj (tudi na alpskem področju) in so se izdelki izkazali v ekstremnih vremenskih razmerah.

Toplotna izolacija in varčevanje z energijo

Dobra toplotna izolacija in predvsem strešna izolacija pomembno prispevata k varčevanju z ogrevalno energijo. Dobro izolirana streha pozimi ne prepušča toplote, poleti pa toplota ne prodira. Pravilna izolacija strehe ne vpliva le pozitivno na gospodinjski proračun, temveč tudi bistveno poveča bivalno udobje.

Obstajajo različne vrste strešne izolacije in tudi različni izolacijski materiali: V osnovi ločimo izolacijo pod špirovci, med špirovci in nad špirovci, odvisno od tega, kje je vgrajen izolacijski material ali kje poteka prezračevanje. Klasični izolacijski materiali so mineralna volna, lesna volna in keralit. Vse pomembnejši pa postajajo tudi ekološki in naravno obnovljivi izolacijski materiali. K njim spadajo med drugim celuloza, morska trava in konoplja. Izvedbo izvaja specializirano podjetje, dodatno lahko pokličete tudi energetskega svetovalca.

Strešna konstrukcija pod drobnogledom

Priporočamo uporabo aluminijastih streh PREFA s prezračevano podkonstrukcijo, kot to določa normativni predpis. Strešna kritina in toplotnoizolacijski sloj sta ločena s prezračevanim prostorom. Prednost tega je, da se vlaga, ki se občasno pojavi, ponovno odvede. Strešna obloga se vedno izvede s prezračevanjem. Lahko pa se tudi prezračuje celoten podstrešni prostor.

Fotovoltaika in sončna toplota – naj vaša streha opravi delo namesto vas.

Medtem ko so fosilna goriva omejena in tudi onesnažujejo okolje z večjimi emisijami CO2, je sonce skoraj neizčrpen dobavitelj energije. Vsako leto prejmemo okoli 28.000-krat več energije sevanja, kot jo trenutno porabi človeštvo. To energijo je mogoče odlično uporabiti s pomočjo fotovoltaike in sončne toplotne energije.

Sončna energija ni le ena najbolj okolju prijaznih oblik energije, temveč lastniku stavbe tudi prihrani denar. S sončno toplotno energijo lahko skoraj brezplačno pripravimo toplo vodo s sončnim sevanjem in ustvarimo ogrevanje prostorov. Pri pridobivanju se ne porabljajo niti dragocene surovine niti se ne sprošča škodljiv ogljikov dioksid. Poleg tega obstajajo tudi delne državne subvencije za investitorje, ki svojo hišo opremijo s fotovoltaičnim in solarnim toplotnim sistemom, odvisno od lokacije in kontingenta.

S solarnim montažnim sistemom PS.13 podjetje PREFA ponuja sofisticiran solarni montažni sistem, ki se popolnoma ujema s strešno kritino. V primerjavi s številnimi drugimi pritrdilnimi elementi za fotovoltaične module, ta sistem ne omejuje delovanja in dolge življenjske dobe strešne kritine. Zahvaljujoč nenehnemu razvoju je solarni montažni sistem vedno najsodobnejši. Vgradnja je možna na vse strešne sisteme PREFA – od malih formatov do uporabe materiala Prefalz na velikih površinah. Varnost je na prvem mestu, zato svetovanje in načrtovanje zagotavlja izključno uporabna tehnologija PREFA ali certificirani prodajni partnerji. Tudi montažo izvajajo samo profesionalni strokovnjaki.

S solarnim montažnim sistemom PREFA PS.13 je bil na strešne plošče PREFA v antracitni barvi nameščen fotovoltaični sistem

S solarnim montažnim sistemom PREFA PS.13 lahko enostavno pritrdite fotovoltaične sisteme na katerega koli od naših strešnih sistemov PREFA.

Kdo bo položil mojo streho PREFA? Samo kvalificirani kleparji in krovci.: premestitev

Znamka PREFA že več kot 70 let predstavlja vzdržljivost, dolgoživost in varnost – tudi v najbolj ekstremnih vremenskih razmerah. Pomembna podlaga za to zahtevo je namestitev s strani montažnih partnerjev PREFA. Če torej želite močno streho ali robustno fasado s 40-letno garancijo, se obrnite na naše montažne partnerje PREFA.

Izdelki za strehe in fasade PREFA se prodajajo samo pooblaščenim kleparskim podjetjem, montirajo pa jih usposobljeni mojstri. Kajti nepravilna uporaba, nepravilna obdelava in napačno polaganje lahko povzročijo resne napake in posledično visoke stroške.

PREFA nudi svojim montažnim partnerjem redno izobraževanje v akademiji PREFA. Na različnih tečajih so obrtniki seznanjeni z najnovejšimi standardi, tehničnimi pravili in smernicami proizvajalca ter od izobraževalcev za strehe in fasade PREFA prejemajo tudi pomembne prispevke ter dodatne nasvete in trike o izdelkih. Na naše izdelke dajemo 40-letno garancijo (v skladu z garancijskimi pogoji), če so strešne in fasadne izdelke PREFA namestili strokovnjaki.

Učitelj polaganja PREFA pri prekrivanju strehe

Kvalificirani krovec ali klepar vgradi aluminijaste izdelke PREFA na streho ali fasado.

Koliko stane vse skupaj? Stroški nove strešne kritine: Stroški

Številni gradbeni projekti dokazujejo, da je PREFA zanesljiv izdelek, ki bo trajal več generacij. Nizki stroški vzdrževanja v kombinaciji z dolgo življenjsko dobo povrnejo investicijske stroške.

Na ceno vaše nove strehe vpliva veliko različnih dejavnikov. Zato je nujno, da naši strokovnjaki za krovstvo za vas pripravijo individualno ponudbo, ki je natančno prilagojena vašim potrebam in danostim vaše hiše. V izračun za novo streho gre veliko dejavnikov, kot npr. krajina strehe, načrtovani naklon, pa tudi regionalne danosti. Poleg tega na skupne stroške vplivata tudi velikost strehe in želeni izdelek.

Paar sitzt beim romantischen Abendessen, allerdings regnet es im Haus, da das Dach fehlt. Holen Sie sich jetzt Ihr Angebot für ein neues Dach oder eine neue Fassade!

POIŠČITE OBRTNIKE V VAŠI BLIŽINI – POSREDUJEMO VAM NJIHOVE OSEBE ZA STIK

Vas zanima nova strešna kritina? V našem iskalniku obrtnikov lahko najdete kontaktne podatke podjetij za polaganje in montažo PREFA na vašem območju, tako da vnesete svojo lokacijo ali poštno številko vašega projekta.

pogosta vprašanja naših strank: FAQ

Široka paleta barv proizvajalca PREFA vključuje različne barve v kakovosti P.10 kot tudi številne druge standardne barve. Pri fasadnih elementih PREFA je izbira barv še večja. Tukaj imate na izbiro tudi redke barve, kot je na primer slonovina in bron.

Glede na izdelek je površina izdelkov PREFA na voljo bodisi z gladko površino ali z vtisnjeno štukaturo. Material se ponovno utrdi z vtisnjeno štukaturo, ki jo ustvarijo reliefni valji, zaradi česar je aluminij manj občutljiv na sledi obdelave in ga je tako lažje položiti.

Aluminij ni le bolj trpežen in zahteva manj vzdrževanja, ampak je tudi veliko lažji od običajnih strešnikov (glej tukaj). Če živite v regiji s številnimi strehami iz strešnikov in zato iščete visokokakovostno pločevinasto streho z videzom strešnika, potem je strešni sistem PREFA v opečnato rdeči barvi v kakovosti P.10 idealen za vašo novo streho ali obnovo strehe.

Strešni in fasadni izdelki PREFA (majhni formati ter Prefalz in Sidings) so v skladu s standardom EN 13501-1 uvrščeni v razred odziva na ogenj »A1« – negorljivo. Razred odziva na ogenj A1 pomeni, da so izdelki iz aluminija negorljivi.

*Izjema so izdelki v barvah temni oreh, sivkasto-bež hrast in naravni hrast (Razred požarnega vedenja »A2-s1, d0« - negorljivo)

Majhna toča ne more poškodovati strehe PREFA s štukaturno površino. Pri izredno veliki toči ni mogoče izključiti funkcionalne poškodbe strehe, tako kot pri vseh kritinah. Vendar pa lahko tudi v najbolj ekstremnih razmerah toče izključimo preboj strehe PREFA z verjetnostjo, ki meji na gotovost. V primeru, da po močni toči funkcionalnost ni oslabljena, vendar obstajajo optične okvare v obliki rahlih udrtin, je treba poskrbeti, da je zavarovana tudi optična poškodba. V primeru obstoječih zavarovanj je treba zagotoviti, da ni izključitve odgovornosti za optične poškodbe.

V skladu s standardom ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 je mogoče kovinske strehe integrirati v zunanji sistem zaščite pred strelo. Gladki trakovi PREFA (Prefalz in Falzonal) so zato dovoljeni kot naravna komponenta prestreznega sistema in majhni formati PREFA (strešniki, skodle, strešni paneli, strešni rombi) kot naravna komponenta odvodnega sistema (pritrditev dodatnega prestreznega sistema in povezava z ozemljitvenim sistemom). Obstajajo normativne izjeme, po katerih morajo biti na primer objekti s povečano nevarnostjo (npr. eksplozijsko ogroženi objekti) posebej zasnovani. Integracijo strešnih in fasadnih sistemov PREFA v zunanji sistem strelovodne zaščite je zato potrebno načrtovati na podlagi objekta. Informacije o nujnosti in vrsti strelovodne zaščite na objektu lahko dobite pri izdelovalcu strelovodnih sistemov ali pooblaščenem električarju.

Streha in fasada sta dela stavbe, ki sta pod vplivom vremena še posebej obremenjena. Sonce in veter, dež in sneg ter stalna vlaga (v gozdovih ali v senci) vplivajo na zunanjost stavbe. Obloge umazanije (npr. prah, listje, iglice itd.) lahko poslabšajo funkcijo in videz strešne kritine, fasade ali strešnega drenažnega sistema (npr. zamašitev). Zato je priporočljivo v določenih časovnih presledkih preverjati strešne kritine in fasadne obloge ter strešne drenažne sisteme (žlebove in drenažne cevi), da se morebitne spremembe, poškodbe ali posledične poškodbe in umazanija pravočasno prepoznajo in odpravijo.

Strešni elementi PREFA iz aluminija so izjemno lahki, njihova teža je le pribl. 2,3 do 2,75 kg/m2. Tehtajo le delček običajnega strešnika ali opečnega, glinenega ali betonskega strešnika. Prednost tega je, da zaradi majhne teže aluminijaste strehe starejše strešne konstrukcije pogosto ni treba posebej ojačati pred obnovo. Poleg tega lahko streho PREFA enostavno položi usposobljen strokovnjak in jo tudi enostavno prevaža ter tako znatno skrajša čas na gradbišču. S tem se prihranita čas in denar.

Strešni izdelki PREFA se uporabljajo za ravne strehe (naklon strehe pribl. od 3° do 25°) in strme strehe (od pribl. 25°). Katere izdelke je mogoče uporabiti od katerega naklona, ​​lahko izveste na strani s pregledom strešnih naklonov.