Vprašanja in odgovori : Tukaj boste našli podrobne informacije o izdelkih PREFA, močnih kot bik

Splošno

Široka paleta barv proizvajalca PREFA vključuje različne barve v kakovosti P.10 kot tudi številne druge standardne barve. Velika paleta barv arhitektom, gradbenim podjetjem in obnoviteljem, kakor tudi načrtovalcem in stavbenikom, ponuja nešteto možnosti za zasnovo lepih in kakovostnih streh in fasad.

Seveda ima odličen izdelek, kot je PREFA, tudi odlično ponudbo dodatne opreme, ki je prilagojena vsakemu izdelku posebej. Več informacij o dodatni opremi najdete neposredno pri posameznem izdelku.

Glede na izdelek vam ponujamo do 40 let garancije na osnovni material.

Razlikujemo med primarnim in sekundarnim aluminijem:

Primarni aluminij Aluminij pridobivamo iz boksita, ki je bil poimenovan po svojem prvotnem najdišču (Les Baux). Boksit je praviloma sestavljen iz 60 % aluminijevega oksida, železovega oksida in silicijevega dioksida. Glavna nahajališča: Južna Amerika, Avstralija in Afrika.

Pri izdelavi aluminija za izdelke PREFA pretežno uporabljamo sekundarni aluminij. To pomeni, da je mogoče aluminij v celoti reciklirati brez izgube kakovosti. Aluminij zaradi svoje dolge življenjske dobe, odsotnosti vzdrževanja, dobre sposobnosti recikliranja in nizke teže (prevoz) zagotavlja izjemno pozitivno okoljsko bilanco.

Pri namestitvi in obdelavi je treba paziti na uporabo enakih serij ali dobav ter na smer polaganja, da bi ustvarili približno enakomeren videz. Homogenega videza, kot je mogoč pri barvnih aluminijastih trakovih, pri natur aluminijastih trakovih skoraj ni mogoče doseči.

Razpadanje kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih reakcij z njihovo okolico imenujemo korozija kovin. Najbolj znana vrsta korozije je rjavenje železa. Aluminij je pretežno odporen proti koroziji.

V splošnem razlikujemo med dvema vrstama postopkov premazovanja: Premaz coil coating in Prašno lakiranje

Izdelki PREFA so z evropsko oznako skladnosti »CE« označeni skladno z evropskima standardoma: EN 14783:2013

Aluminij je združljiv z večino kovin, razen z bakrom. Zato aluminija ni dovoljeno uporabljati pod bakrenimi izdelki v smeri toka vode oz. ga ni dovoljeno obdelovati skupaj z bakrom.

Izdelki PREFA ne rjavijo ali se lomijo, zato strehe ni treba vzdrževati.

Več informacij v zvezi s televizijsko anteno najdete na strani Elektromagnetno sevanje.

Streha

Naša streha PREFA je na voljo le pri strokovnjakih za montažo (stavbnih kleparjih), da se zagotovi strokovna montaža in uporaba strešne kritine. Le usposobljeni kleparji imajo potrebno znanje za ravnanje z našim materialom in potrebno orodje za montažo.

Bilo bi preveč preprosto, če bi vam lahko tukaj navedli celotno ceno ali bi vam lahko rekli, da strešna plošča ali fasadna skodla stane xy evrov. Žal ni tako preprosto, saj mora pri strehah PREFA ali fasadi PREFA strokovnjak za namestitev pripraviti natančen izračun.

Kovinske strehe so skladno s standardom ÖVE/ÖNORM EN 62305 (veljaven od 1. 1. 2008) pri zadostni debelini pločevine opredeljene kot »naraven« sestavni del lovilnega sistema.

Strešne plošče, strešne skodle in strešni rombi PREFA ter strešni paneli FX.12 so zaradi svoje nizke teže odlični za prekrivanje obstoječih starih streh. Namestitev na obstoječo strešno kritino, npr. bitumenske skodle ali bitumenske trakove, je mogoče izvesti hitro. Predpogoji za prekrivanje so brezhibna podkonstrukcija, ustrezen naklon strehe in izpolnjeni gradbenofizikalni pogoji.

Če po močni toči ni ogrožena funkcija strehe, temveč so opazne optične pomanjkljivosti v obliki manjših vdolbin, je treba paziti, da boste v zavarovanje vključili tudi kozmetične napake na strehi. Paziti je treba, da obstoječa zavarovalna polica ne izključuje optičnih poškodb na strehi.

Čeprav je to tehnično izvedljivo, vam kot proizvajalec ekološke aluminijaste strešne kritine odsvetujemo tovrstno sanacijo. Ker večina valovitih strešnih plošč vsebuje zdravju škodljiva azbestna vlakna, je treba paziti, da se ta vlakna ne sprostijo v okolje. Ta vlakna se v okolje sprostijo z vrtanjem in rezanjem ter staranjem materiala brez dodatnih vplivov okolice. Če valovite strešne plošče prekrijete z aluminijasto strešno kritino, se lahko valovite strešne plošče nenadzorovano sušijo in starajo. Zato vam z vidika zdravja in ekologije priporočamo, da se izognete tej nevarnosti in azbestne valovite strešne plošče odstranite.

V primerjavi s toplo streho ima hladna streha med kritino in toplotno izolacijo zračni kanal (glejte sestavo strehe).

Priporočilo: naklon podkonstrukcije naj bo ≥ 7° (13 %). Pri tem je treba upoštevati veljavne standarde oz. tehnične predpise posamezne države.

Zahteve za podkonstrukcijo se razlikujejo glede na izdelek PREFA.

Razlika v hrupu med strehami PREFA in vlaknocementnimi oz. opečnatimi strešnimi kritinami je samo od 2 do 4 dB, kar pa človek komajda zazna.

Razpadanje kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih reakcij z njihovo okolico imenujemo korozija kovin. Najbolj znana vrsta korozije je rjavenje železa. Aluminij je pretežno odporen proti koroziji in ne rjavi.

Zaradi pozitivnih lastnosti aluminija in zmožnosti absorpcije elektromagnetnih valov bo morda treba antene (npr. televizijsko anteno) namestiti na strešno kritino namesto na podstrešje.

Priporočamo, da aluminijaste strehe PREFA izvedete s prezračevano podkonstrukcijo. Strešna kritina in toplotna izolacija sta ločeni s praznim prostorom. Njegova prednost je ta, da omogoča odvajanje nastale vlage.

Streha in fasada sta dela objekta, ki sta še posebej izpostavljena vremenskim vplivom. Sonce in veter, dež in sneg ter nenehna vlaga (v gozdu ali na senčnih legah) vplivajo na stavbni ovoj. Umazanija (npr. prah, listje, iglice itd.) lahko vpliva na funkcionalnost in videz strehe, fasade in sistema za odvodnjavanje (npr. zamašitev). Zato je priporočljivo, da fasado, streho in sistem za odvodnjavanje strehe redno pregledujemo, da pravočasno prepoznamo morebitne spremembe, poškodbe in posledično škodo in umazanijo ter jih pravočasno odpravimo.

Aluminijaste točkovne snegolove PREFA namestite skladno z veljavnimi načrti za polaganje glede na naklon strehe in obremenitve zaradi snega. Vsak točkovni snegolov pritrdite z dvema žičnikoma. Uporabljajte samo originalne točkovne snegolove podjetja PREFA.

Solarni sistemi

Strešne rešitve se s pomočjo podkonstrukcije montirajo na obstoječo streho. Integrirani solarni moduli pa so v zgradbo integrirana rešitev, ki se uporablja predvsem na novogradnjah ali prenovah strehe.

Na enem mestu prejmete osnovni paket. Dobavni obseg vključuje:

  • Solarne strešne plošče s pritrditvijo (vklj. s kablom in vtičem)
  • Priključna omarica generatorja (montira specializirano podjetje za elektrotehniko)
  • Kabelski paketi

Po oddaji naročila je dobavni rok najmanj deset tednov. Prizadevamo si navesti realne dobavne roke. Če imate vprašanje, lahko stopite v stik z našo službo za pomoč strankam.

Odvisno od velikosti in lege stane fotonapetostni sistem s podkonstrukcijo PREFA pribl. 2.100–2.500 EUR/kWp.

V Sloveniji so na voljo različni programi subvencioniranja. Pomembno je, da pred naložbo oddate vloge in pridobite dovoljenja.

Fotonapetostni sistem ne potrebuje posebnega vzdrževanja ali preskusnih ciklov kot na primer ogrevalni sistem. Zaradi minimalnega naklona strehe 17° bo solarne strešne plošče PREFA zadostno očistil dež. To velja za normalni primer brez dodatnih nevšečnosti. Če pa je mogoče pričakovati izredne dogodke (npr. gradbena dela v bližini, sezonski cvetni prah itd.), lahko z rednim čiščenjem izboljšate donose.

Gradbeno dovoljenje ni potrebno, če gre za zamenjavo površine strehe brez znatnih gradbenih sprememb. Če gre spremembo oblike strehe (izdelavo frčad, spremembo oblike strehe), je treba gradnjo obvezno prijaviti in pripraviti potrebno dokumentacijo. Tudi če dovoljenje načeloma ni potrebno, je priporočljivo obvestiti pristojni organ za gradbene zadeve.

Da, fotonapetostni sistem je mogoče naknadno namestiti na obstoječo streho PREFA. Montaža na streho je s primerno podkonstrukcijo možna v večini primerov. Pri vgradnih sistemih je to težje zaradi raznolikosti sistemov.

Obstoječo strešno kritino je treba vsekakor demontirati. Solarnih modulov ni mogoče naknadno montirati. Odvisno od oblike strehe in pogojev so dela lahko preprosta ali obsežna. Demontirano streho je mogoče uporabiti za druge namene, na primer na pomožnih objektih (npr. nadstrešku za avtomobil, lopi itd.).

Da, solarno strešno ploščo lahko partner za montažo PREFA po potrebi demontira oziroma vgradi novo.

Solarna streha je primerna za vse strešne konstrukcije. Pomembni so predvsem statika strehe, strešna kritina, usmerjenost strehe in naklon strehe. Pri ravnih strehah ali poševnih strehah z majhnim naklonom lahko fotonapetostne module postavite v idealen položaj s trikotnimi nosilci.

PREFA ponuja klasične montažne solarne sisteme (podkonstrukcije za fotonapetostne sisteme) za običajne fotonapetostne sisteme ter nove solarne strešne plošče PREFA z vgrajenimi fotonapetostnimi sistemi.

Za dimenzioniranje sta pomembni velikost strehe in potrebna moč. Sistem za enodružinsko hišo je običajno donosen od moči 4 kWp – odvisno do vrste modula to ustreza površini 25 m².

Obstoječo streho je smiselno izdatno prekriti s fotonapetostnimi moduli, da bi se pripravili na prihodnost in streho učinkoviteje uporabljali kot sončno elektrarno.

Mala solarna strešna plošča = 43 Wp/kos
Velika solarna strešna plošča = 100 Wp/kos

Mala solarna strešna plošča = 6,84 m²/kWp
Velika solarna strešna plošča = 5,88 m²/kWp

Solarna strešna plošča PREFA tehta 12,6 kg/m² v malem in velikem formatu!

V primerjavi z glinenimi ali betonskimi strešniki je naša solarna strešna plošča PREFA še vedno lahkokategornik, zlasti ker so solarni moduli že vgrajeni v streho.
Teža glinenih strešnikov je med 42 kg/m² in 47 kg/m² brez podkonstrukcije in fotonapetostnega sistema. Teža betonskih strešnikov je brez podkonstrukcije in fotonapetostnega sistema med 31 kg/m² in 52 kg/m².

Tudi po 25 letih imajo vaši solarni strešniki PREFA še vedno zagotovljenih 80 % začetne moči. To pomeni, da bo vaša "velika" solarna strešna plošča z nazivno močjo 100 Wp, ki ste jo namestili leta 2022, tudi leta 2047 proizvajala 80 Wp.

Fasada

V kolikor vas zanima aluminijasta fasada PREFA, se obrnite neposredno na partnersko podjetje PREFA v vaši bližini. Uporabite naš iskalnik obrtnikov na spletnem mestu.

Izdelkov PREFA ne morejo kupiti in namestiti končni kupci sami, saj niso primerni za samostojno montažo. Na voljo so samo pri naših usposobljenih specializiranih podjetjih, katera jih tudi pravilno vgradijo. Garancijo za material in barvo lahko uveljavljate le, če izdelke polaga eno od naših partnerskih podjetij.

PREFA ni fasada iz ometa, temveč visokokakovostna aluminijasta fasada, ki je vgrajena kot obešena prezračevana fasada.

Strah pred rjo je popolnoma neutemeljen, saj aluminij ne more rjaveti. Če je površina aluminijaste fasade PREFA poškodovana, nastane nova zaščitna oksidna plast, kar pomeni, da obstojnost fasade PREFA ostane nespremenjena.

Fasade PREFA se vgradijo kot obešene prezračevane fasade. To pomeni, da je med aluminijasto fasadno oblogo in izolacijo prezračevalna reža. Poleti se topel zrak ne more kopičiti za fasado, ker se dviga skozi zadnje prezračevanje in se tako rekoč odvede stran. Ta konstrukcija pozimi ustvarja toplotno zaščito, saj se poveča upor prenosa toplote v prezračevalnem prostoru. Ta temperaturni blažilnik na zadnji ravni prezračevanja omogoča prijetno klimo v prostoru skozi vse letne čase.

Fasada PREFA je skrajna zunanja zaščitna obloga vaše hiše in hkrati služi kot optični oblikovalski element, ki polepša vaš dom. Ne le, da je lepa na pogled, nudi tudi zaščito vašega doma pred vetrom in vremenskimi vplivi. Poleg tega odporna aluminijasta obloga PREFA ščiti plasti za njo (nosilno konstrukcijo, izolacijo in podkonstrukcijo) pred vremenskimi vplivi. Ker je vaša fasada PREFA še posebej odporna na vremenske vplive, lahko v njenem čudovitem videzu uživate desetletja. Opozoriti je treba, da fasadnih izdelkov PREFA ne gre zamenjati s sendvič ploščami ali drugimi izdelki z vgrajeno izolacijo, saj so ti specializirani izključno za zgoraj omenjene funkcije (zaščita in vizualno oblikovanje). Če želite imeti visokokakovostno fasado PREFA iz aluminija, vam usposobljen mojster s fasadno oblogo PREFA ne bo le vidno polepšal vašega doma, temveč bo poskrbel za ustrezno podkonstrukcijo in po želji tudi za ustrezno izolacijo.

Izvedba obešene prezračevane fasade je namenjena preprečevanju nastajanja vlage. Ločitev izolacije in fasadne obloge ustvarja stalen pretok zraka na ravni prezračevanja, ki uravnava ravnovesje vlage in zagotavlja suhost. Zaradi trajnega prezračevanja pod fasado, če je pravilno nameščena, ne more nastati plesen.

Če je fasada PREFA pravilno izvedena, se v prostor za dovod in odvod zraka vgradi perforirana plošča ali prezračevalna rešetka, ki služi kot zaščita pred živalmi. Majhne živali, kot so ptice ali miši, ne morejo poškodovati vaše fasade, če je ta pravilno nameščena.

Izdelki PREFA so na voljo samo pri naših usposobljenih samostojnih partnerskih podjetjih, katera jih tudi vgradijo. Na ta način želimo zagotoviti, da so naši izdelki pravilno nameščeni. Za naše obrtnike nudimo redne tečaje usposabljanja v akademiji PREFA, s čimer želimo zagotoviti dosledno kakovost pri ravnanju z našimi izdelki.

Aluminij je mogoče 100 % reciklirati brez izgube kakovosti. Pri postopku recikliranja se porabi le 5 % prvotne proizvodne energije. PREFA v veliki meri uporablja recikliran aluminij, tako imenovani sekundarni aluminij. Zato je aluminij tudi z ekološkega vidika idealna izbira materiala.

Na izdelke z izjemno površino P.10 daje PREFA 40-letno garancijo na barvo in material pred lomljenjem, korozijo (rjo), poškodbami zaradi zmrzali, luščenjem in mehurji.

PREFA ne uporablja PE jedra, temveč visokokakovostno FR jedro za aluminijaste kompozitne plošče. FR pomeni »fire retardant«. To pomeni »težko vnetljivo« (klasifikacija odziva na ogenj po EN 13501-1 »B-s1, d0«). Poleg tega so aluminijaste kompozitne plošče PREFA opremljene tudi z negorljivim jedrom A2. Podrobnosti o požarni klasifikaciji fasad PREFA si lahko preberete v informacijskem listu o požarni zaščiti PREFA.

Vsi aluminijasti fasadni sistemi PREFA so izvedeni kot obešene prezračevane fasade (VHF). To je stoletja star in preizkušen sistem, ki zaradi svoje posebne strukture pozitivno vpliva tudi na klimo prostora. Zrak lahko kroži med zidom in fasado PREFA, kar pomeni, da se morebitna vlaga, ki se pojavi za kovinsko fasado, odvede. 

Vsi fasadni sistemi in vsa montažna oprema so usklajeni in so lahko uporabljeni s strešnimi sistemi. S tem celovitim sistemom lahko izdelke PREFA vključno z dodatno opremo odlično barvno uskladite.

Fasado PREFA lahko zaradi raznolikosti barv in oblik individualno prilagodite. Fasadni sistemi so izvedeni kot trpežne, obešene prezračevane fasade, ki pozitivno vplivajo na klimo prostora. Dodatno lahko fasade z določenimi strešni sistemi PREFA načrtujete kot celovit sistem.

Aluminijaste stenske obloge so dobro zaščitene pred vremenskimi vplivi. Kljub temu je treba fasade PREFA redno preverjati in čistiti. Čiščenje ni zapleteno in ni del 40-letne garancije materiala proti zlomu, koroziji (rji) in poškodbam zaradi zmrzali.

Vsak gradbeni projekt je individualen. Zato se obrnite na kontaktno osebo podjetja PREFA v vaši bližini, ki vam bo z veseljem svetovala in po potrebi priporočila obrtnika v vaši bližini.

Obrnite se na naše strokovnjake. Z veseljem vam bodo pomagali pri vaših vprašanjih, željah ali pobudah.

Protipoplavna zaščita

Mobilna protipoplavna zaščita PREFA v sistemu pregradnih nosilcev iz aluminija se uporablja kot zaščita lastnine in krajine. Je zanesljiva varovalna pregrada proti visokim vodam in blatu tudi v najtežjih okoliščinah – in to od Donave do Severnega morja.

Protipoplavno zaščito PREFA dobavlja regionalni partner PREFA, strokovno pa poteka tudi sama namestitev.

Dolžina se določi po statičnem izračunu in je odvisna od ravni vodne gladine. Standardna višina znaša 200 cm.

Sistem zahteva stabilno montažno podlago, kot je beton ali opeka, kar mora po potrebi vnaprej preveriti gradbeni inženir.

Sistem protipoplavne zaščite PREFA je testiran in certificiran s strani Evropskega združenja za varstvo pred poplavami.

Da, na voljo je dobava v standardnih barvah RAL.

Majhna masa aluminijastih profilov omogoča hitro in preprosto montažo v nujnih primerih, ki jo po potrebi opravi le ena oseba!

Zaščita pred poplavami v okviru programa PREFA je sestavljena iz 10 elementov.