Vprašanja in odgovori : Tukaj boste našli podrobne informacije o izdelkih PREFA, močnih kot bik

Splošno

Široka paleta barv proizvajalca PREFA vključuje različne barve v kakovosti P.10 kot tudi številne druge standardne barve. Velika paleta barv arhitektom, gradbenim podjetjem in obnoviteljem, kakor tudi načrtovalcem in stavbenikom, ponuja nešteto možnosti za zasnovo lepih in kakovostnih streh in fasad.

Seveda ima odličen izdelek, kot je PREFA, tudi odlično ponudbo dodatne opreme, ki je prilagojena vsakemu izdelku posebej. Več informacij o dodatni opremi najdete neposredno pri posameznem izdelku.

Glede na izdelek vam ponujamo do 40 let garancije na osnovni material.

Razlikujemo med primarnim in sekundarnim aluminijem:

Primarni aluminij Aluminij pridobivamo iz boksita, ki je bil poimenovan po svojem prvotnem najdišču (Les Baux). Boksit je praviloma sestavljen iz 60 % aluminijevega oksida, železovega oksida in silicijevega dioksida. Glavna nahajališča: Južna Amerika, Avstralija in Afrika.

Pri izdelavi aluminija za izdelke PREFA pretežno uporabljamo sekundarni aluminij. To pomeni, da je mogoče aluminij v celoti reciklirati brez izgube kakovosti. Aluminij zaradi svoje dolge življenjske dobe, odsotnosti vzdrževanja, dobre sposobnosti recikliranja in nizke teže (prevoz) zagotavlja izjemno pozitivno okoljsko bilanco.

Pri namestitvi in obdelavi je treba paziti na uporabo enakih serij ali dobav ter na smer polaganja, da bi ustvarili približno enakomeren videz. Homogenega videza, kot je mogoč pri barvnih aluminijastih trakovih, pri natur aluminijastih trakovih skoraj ni mogoče doseči.

Razpadanje kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih reakcij z njihovo okolico imenujemo korozija kovin. Najbolj znana vrsta korozije je rjavenje železa. Aluminij je pretežno odporen proti koroziji.

V splošnem razlikujemo med dvema vrstama postopkov premazovanja: Premaz coil coating in Prašno lakiranje

Izdelki PREFA so z evropsko oznako skladnosti »CE« označeni skladno z evropskima standardoma: EN 14783:2013

Aluminij je združljiv z večino kovin, razen z bakrom. Zato aluminija ni dovoljeno uporabljati pod bakrenimi izdelki v smeri toka vode oz. ga ni dovoljeno obdelovati skupaj z bakrom.

Izdelki PREFA ne rjavijo ali se lomijo, zato strehe ni treba vzdrževati.

Več informacij v zvezi s televizijsko anteno najdete na strani Elektromagnetno sevanje.

Streha

Naša streha PREFA je na voljo le pri strokovnjakih za montažo (stavbnih kleparjih), da se zagotovi strokovna montaža in uporaba strešne kritine. Le usposobljeni kleparji imajo potrebno znanje za ravnanje z našim materialom in potrebno orodje za montažo.

Bilo bi preveč preprosto, če bi vam lahko tukaj navedli celotno ceno ali bi vam lahko rekli, da strešna plošča ali fasadna skodla stane xy evrov. Žal ni tako preprosto, saj mora pri strehah PREFA ali fasadi PREFA strokovnjak za namestitev pripraviti natančen izračun.

Kovinske strehe so skladno s standardom ÖVE/ÖNORM EN 62305 (veljaven od 1. 1. 2008) pri zadostni debelini pločevine opredeljene kot »naraven« sestavni del lovilnega sistema.

Strešne plošče, strešne skodle in strešni rombi PREFA ter strešni paneli FX.12 so zaradi svoje nizke teže odlični za prekrivanje obstoječih starih streh. Namestitev na obstoječo strešno kritino, npr. bitumenske skodle ali bitumenske trakove, je mogoče izvesti hitro. Predpogoji za prekrivanje so brezhibna podkonstrukcija, ustrezen naklon strehe in izpolnjeni gradbenofizikalni pogoji.

Če po močni toči ni ogrožena funkcija strehe, temveč so opazne optične pomanjkljivosti v obliki manjših vdolbin, je treba paziti, da boste v zavarovanje vključili tudi kozmetične napake na strehi. Paziti je treba, da obstoječa zavarovalna polica ne izključuje optičnih poškodb na strehi.

Čeprav je to tehnično izvedljivo, vam kot proizvajalec ekološke aluminijaste strešne kritine odsvetujemo tovrstno sanacijo. Ker večina valovitih strešnih plošč vsebuje zdravju škodljiva azbestna vlakna, je treba paziti, da se ta vlakna ne sprostijo v okolje. Ta vlakna se v okolje sprostijo z vrtanjem in rezanjem ter staranjem materiala brez dodatnih vplivov okolice. Če valovite strešne plošče prekrijete z aluminijasto strešno kritino, se lahko valovite strešne plošče nenadzorovano sušijo in starajo. Zato vam z vidika zdravja in ekologije priporočamo, da se izognete tej nevarnosti in azbestne valovite strešne plošče odstranite.

V primerjavi s toplo streho ima hladna streha med kritino in toplotno izolacijo zračni kanal (glejte sestavo strehe).

Priporočilo: naklon podkonstrukcije naj bo ≥ 7° (13 %). Pri tem je treba upoštevati veljavne standarde oz. tehnične predpise posamezne države.

Zahteve za podkonstrukcijo se razlikujejo glede na izdelek PREFA.

Razlika v hrupu med strehami PREFA in vlaknocementnimi oz. opečnatimi strešnimi kritinami je samo od 2 do 4 dB, kar pa človek komajda zazna.

Razpadanje kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih reakcij z njihovo okolico imenujemo korozija kovin. Najbolj znana vrsta korozije je rjavenje železa. Aluminij je pretežno odporen proti koroziji in ne rjavi.

Zaradi pozitivnih lastnosti aluminija in zmožnosti absorpcije elektromagnetnih valov bo morda treba antene (npr. televizijsko anteno) namestiti na strešno kritino namesto na podstrešje.

Priporočamo, da aluminijaste strehe PREFA izvedete s prezračevano podkonstrukcijo. Strešna kritina in toplotna izolacija sta ločeni s praznim prostorom. Njegova prednost je ta, da omogoča odvajanje nastale vlage.

Streha in fasada sta dela objekta, ki sta še posebej izpostavljena vremenskim vplivom. Sonce in veter, dež in sneg ter nenehna vlaga (v gozdu ali na senčnih legah) vplivajo na stavbni ovoj. Umazanija (npr. prah, listje, iglice itd.) lahko vpliva na funkcionalnost in videz strehe, fasade in sistema za odvodnjavanje (npr. zamašitev). Zato je priporočljivo, da fasado, streho in sistem za odvodnjavanje strehe redno pregledujemo, da pravočasno prepoznamo morebitne spremembe, poškodbe in posledično škodo in umazanijo ter jih pravočasno odpravimo.

Aluminijaste točkovne snegolove PREFA namestite skladno z veljavnimi načrti za polaganje glede na naklon strehe in obremenitve zaradi snega. Vsak točkovni snegolov pritrdite z dvema žičnikoma. Uporabljajte samo originalne točkovne snegolove podjetja PREFA.

Protipoplavna zaščita

Mobilna protipoplavna zaščita PREFA v sistemu pregradnih nosilcev iz aluminija se uporablja kot zaščita lastnine in krajine. Je zanesljiva varovalna pregrada proti visokim vodam in blatu tudi v najtežjih okoliščinah – in to od Donave do Severnega morja.

Protipoplavno zaščito PREFA dobavlja regionalni partner PREFA, strokovno pa poteka tudi sama namestitev.

Dolžina se določi po statičnem izračunu in je odvisna od ravni vodne gladine. Standardna višina znaša 200 cm.

Sistem zahteva stabilno montažno podlago, kot je beton ali opeka, kar mora po potrebi vnaprej preveriti gradbeni inženir.

Sistem protipoplavne zaščite PREFA je testiran in certificiran s strani Evropskega združenja za varstvo pred poplavami.

Da, na voljo je dobava v standardnih barvah RAL.

Majhna masa aluminijastih profilov omogoča hitro in preprosto montažo v nujnih primerih, ki jo po potrebi opravi le ena oseba!

Zaščita pred poplavami v okviru programa PREFA je sestavljena iz 10 elementov.