Kaj so posebnosti aluminija kot materiala?

Proizvodnja aluminija

1. Primarni aluminij Aluminij pridobivamo iz boksita, ki je bil poimenovan po svojem prvotnem najdišču (Les Baux). Boksit je praviloma sestavljen iz 60 % aluminijevega oksida, železovega oksida in silicijevega dioksida. Glavna nahajališča: Južna Amerika, Avstralija in Afrika

  • Priprava boksita: surovi boksit zdrobimo, posušimo in fino zmeljemo.
  • Pridobivanje aluminijevega oksida iz boksita: z uporabo natrijevega hidroksida se odstranijo neželene primesi. Tako pridobimo samo čist bel aluminijev oksid (glinico).
  • Redukcija aluminijevega oksida na aluminij z elektrolizo: aluminijev oksid raztopimo v staljenem kriolitu. Ta raztopina se v elektrolizni peči s pomočjo enosmernega toka razgradi na svoje komponente. Aluminij se zbere na dnu in prosti kisik se veže z elektrodami ogljika, pri čemer nastane ogljikov dioksid.

2. Sekundarni aluminij Sekundarni aluminij je sestavljen iz recikliranega aluminija in ga pridobivamo med postopkom predelave odpadkov. Stroški predelave znašajo približno 5 % proizvodnje primarnega aluminija.

Aluminij in okolje

Pri izdelavi aluminija za izdelke PREFA pretežno uporabljamo sekundarni aluminij. To pomeni, da je mogoče aluminij v celoti reciklirati brez izgube kakovosti. Aluminij zaradi svoje dolge življenjske dobe, odsotnosti vzdrževanja, dobre sposobnosti recikliranja in nizke teže (prevoz) zagotavlja izjemno pozitivno okoljsko bilanco.