Ali je streha PREFA primerna kot zaščita pred udarom strele?

Kovinske strehe so skladno s standardom ÖVE/ÖNORM EN 62305 (veljaven od 1. 1. 2008) pri zadostni debelini pločevine opredeljene kot »naraven« sestavni del lovilnega sistema. Zgoraj navedeni standard je postal zakonsko obvezujoč z dnem 12. 7. 2010 skladno z avstrijsko uredbo o električnih napravah in električni opremi (ETV 2002/A2, 2. člen, 1. odstavek).

Strešne elemente PREFA (strešne plošče, strešne skodle, strešne rombe in strešne panele FX.12) ter kritine iz PREFA gladkih trakov (PREFALZ) je dovoljeno uporabljati kot sistem zaščite pred udarom strele (lovilni sistem na najvišji točki in pritrditev ozemljitve na kap).

Ukrepi za zaščito pred udarom strele, ki presegajo zahteve zgoraj navedenih standardov, omogočajo preprosto namestitev konvencionalnega lovilnega sistema. V ta namen naročite navodila za namestitev ali se obrnite na naše tehnike.

Pozor: v standardu so opredeljene nekatere izjeme, npr. eksplozijsko nevarni objekti (skladišča streliva, mlini itd.), objekti, v katerih se zbira velika množica ljudi (šole, vrtci  itd.), oddajniki, jedrske elektrarne, muzeji itd. V nejasnih primerih mora električar s koncesijo ali strokovnjak za namestitev strelovodov namestiti konvencionalno zaščito pred udarom strele.