Einfamilienhaus mit Walmdach und mit gelber Putzfassade; Das Dach wurde mit der PREFA Dachschindel in Anthrazit eingedeckt.

Strešna skodla

Strešne skodle PREFA so vsestransko uporabne, primerne so tako za moderne kot tudi klasične strešne konstrukcije.

+6
beri dalje

Mali format izredno lahke strešne skodle iz aluminija se odlično obnese tako na majhnih strešnih površinah kot tudi pri večjih projektih. S skodlami malega formata so optimalno izvedljive tako nove strešne kritine kot tudi zahtevne prenove streh.

Preizkušena oblika skodle se združi z visokokakovostnim gradbenim materialom aluminijem, ki ga odlikuje dolga življenjska doba. Strešne skodle PREFA so zato idealna strešna kritina - najsi bo za klasično strešno konstrukcijo ali pa za sodoben gradbeni dizajn. Širok nabor barvnih odtenkov zagotavlja lepe in harmonično oblikovane strešne površine, ki se odlično ujemajo s celotno podobo objekta. Zaščita pred vdorom padavinske vode je zagotovljena z vzdolžnimi in prečnimi pregibi. S pregibi povezane skodle postanejo vremensko zelo odporna in zanesljiva strešna kritina, ki ima tudi privlačen videz.

Prenovljena streha s strešnimi skodlami PREFA v izvedbi P.10 črna, vključno s snegolovom, frčada je prekrita z aluminijem PREFA

Prednosti strešnih skodl PREFA

Ikona za prednosti

Fleksibilna obdelava

je odlična za prekritje najrazličnejših strešnih konstrukcij in strešnih površin, zelo primerna je tudi za starejša ostrešja s „karakterjem“

Ikona za prednosti

Na voljo v številnih standardnih barvah

v izredno odporni barvni kakovosti P.10. Standardno v izvedbi stucco, na zahtevo na voljo tudi v gladki izvedbi. Od klasičnega opečnega videza do brezčasnih odtenkov sive in rjave – priljubljene strešne skodle PREFA ponujajo zanesljivo in dolgoročno rešitev za vašo novo streho.

Ikona za prednosti

Obsežen nabor dodatkov

Od pritrditve in snegolova, pa vse do zaščite strehe – originalni dodatki PREFA so tehnično med seboj popolnoma usklajeni.

Ikona za prednosti

40-letna garancija

Ikona za prednosti

Fleksibilna obdelava

je odlična za prekritje najrazličnejših strešnih konstrukcij in strešnih površin, zelo primerna je tudi za starejša ostrešja s „karakterjem“

Ikona za prednosti

Na voljo v številnih standardnih barvah

v izredno odporni barvni kakovosti P.10. Standardno v izvedbi stucco, na zahtevo na voljo tudi v gladki izvedbi. Od klasičnega opečnega videza do brezčasnih odtenkov sive in rjave – priljubljene strešne skodle PREFA ponujajo zanesljivo in dolgoročno rešitev za vašo novo streho.

Ikona za prednosti

Obsežen nabor dodatkov

Od pritrditve in snegolova, pa vse do zaščite strehe – originalni dodatki PREFA so tehnično med seboj popolnoma usklajeni.

Ikona za prednosti

40-letna garancija

Kot prikrojene za vsak projekt

Strešne skodle PREFA so primerne za vsestranko obdelavo. Tudi številne zaobljene oblike, kot npr. pri vijugasto zaobljenih frčadah (elegantna frčada netopir, volovsko oko, frčada ščuka, itn.), so lahko prekrite z ustrezno prilagojenimi skodlami. Tudi pri neravninah obstoječih podkonstrukcij se v določeni meri odlično prilagodijo, kot na primer pri 400-letnem objektu Wiesenhaus, ki ima zelo staro strešno konstrukcijo:

na novo prenovljena streha z vijugasto frčado z okni, prekrita z aluminijastimi skodlami PREFA v barvi P.10 antracit

Nasvet strokovnjakov: Zahvaljujoč traku za dušenje zvoka je strešna skodla PREFA bolj tiha

Aluminijaste strehe so bolj tihe kot pravi njihov sloves. Zvoke vsak človek dojema drugače. Da bi bile emisije zvoka čim nižje, ima strešna skodla PREFA trak za dušenje zvoka (FD.TEC). Za še večje udobje bivanja priporočamo uporabo dodatne debelejše ločilne plasti.

Tabela barv strešnih skodl PREFA : Matiran, eleganten dizajn v številnih barvah

Strešna skodla je na voljo v stucco izvedbi v številnih standardnih barvah. Širok nabor barvnih odtenkov zagotavlja lepe in harmonično oblikovane strešne površine, tako pri novogradnjah kot pri prenovah. Barvna paleta PREFA sega od klasičnega opečnega videza do sodobnih odtenkov sivih in naravnih rjavih tonov. Naslednje barve strehe so na voljo kot standardne barve:

Pregled barv (10)

Barva

Oznaka

~ RAL

01 Braun

P.10 anodik rjava

7013

02 Anthrazit

P.10 antracit

7016

03 Schwarz

P.10 črna

9005

04 Ziegelrot

P.10 opečnato rdeča

8004

05 Oxydrot

P.10 oksidno rdeča

3009

06 Moosgrün

P.10 mahovo zelena

6005

07 Hellgrau

P.10 svetlo siva

7005

11 Nussbraun

P.10 testa di moro

8019

PREFA dunkelgrau ähnlich DB 703 oder RAL 7043

P.10 temno siva

7043

43 Steingrau

P.10 kamnito siva

7031

Opombe

  • Navedene vrednosti RAL predstavljajo samo približne vrednosti [~], ki lahko odstopajo od originalne barve PREFA in v določenih okoliščinah ne ustrezajo subjektivnim predstavam o barvi. 
  • Zlasti za vrsto barve P.10 je zaradi teksture površine skoraj nemogoče opredeliti ustrezne vrednosti. PREFA Siding Barve P.10 kamnito siva, P.10 peščeno rjava, P.10 patinirano zelena, naravni hrast, patinirano siva, orehovo rjava in sivi hrast posnemajo naravne barve, ki jih sestavlja več barvnih odtenkov.
  • Trakovi in plošče naravni aluminij: Za spremembe videza površine zaradi obdelave in okoljskih vplivov garancija ne velja. Upoštevajte opombe.
  • Pri kovinskih barvah lahko pride do barvnih odstopanj.
  • Za natančno določitev barve dopolnilnih gradbenih elementov je treba upoštevati vzorec prvotnega izdelka.

Tudi to bi vam lahko bilo všeč: Strešna skodla DS.19

Strešna skodla DS.19 postavlja nove standarde glede formata in področja uporabe: Lahko se polaga že pri strešnem naklonu 17° in je z 480 × 262 mm večja od klasične strešne skodle.

Imate vprašanja o strešni skodli PREFA?

Bilo bi preveč preprosto, če bi vam lahko tukaj navedli celotno ceno ali bi vam lahko rekli, da strešna plošča ali fasadna skodla stane xy evrov. Žal ni tako preprosto, saj mora pri strehah PREFA ali fasadi PREFA strokovnjak za namestitev pripraviti natančen izračun.

V skladu s standardom ÖVE/ÖNORM EN 62305-3 je mogoče kovinske strehe integrirati v zunanji sistem zaščite pred strelo. Gladki trakovi PREFA (Prefalz in Falzonal) so zato dovoljeni kot naravna komponenta prestreznega sistema in majhni formati PREFA (strešniki, skodle, strešni paneli, strešni rombi) kot naravna komponenta odvodnega sistema (pritrditev dodatnega prestreznega sistema in povezava z ozemljitvenim sistemom). Obstajajo normativne izjeme, po katerih morajo biti na primer objekti s povečano nevarnostjo (npr. eksplozijsko ogroženi objekti) posebej zasnovani. Integracijo strešnih in fasadnih sistemov PREFA v zunanji sistem strelovodne zaščite je zato potrebno načrtovati na podlagi objekta. Informacije o nujnosti in vrsti strelovodne zaščite na objektu lahko dobite pri izdelovalcu strelovodnih sistemov ali pooblaščenem električarju.

Strešne plošče, strešne skodle in strešni rombi PREFA ter strešni paneli FX.12 so zaradi svoje nizke teže odlični za prekrivanje obstoječih starih streh. Namestitev na obstoječo strešno kritino, npr. bitumenske skodle ali bitumenske trakove, je mogoče izvesti hitro. Predpogoji za prekrivanje so brezhibna podkonstrukcija, ustrezen naklon strehe in izpolnjeni gradbenofizikalni pogoji.

Če po močni toči ni ogrožena funkcija strehe, temveč so opazne optične pomanjkljivosti v obliki manjših vdolbin, je treba paziti, da boste v zavarovanje vključili tudi kozmetične napake na strehi. Paziti je treba, da obstoječa zavarovalna polica ne izključuje optičnih poškodb na strehi.

Razpadanje kovin zaradi kemičnih ali elektrokemičnih reakcij z njihovo okolico imenujemo korozija kovin. Najbolj znana vrsta korozije je rjavenje železa. Aluminij je pretežno odporen proti koroziji in ne rjavi.

Priporočilo: naklon podkonstrukcije naj bo ≥ 7° (13 %). Pri tem je treba upoštevati veljavne standarde oz. tehnične predpise posamezne države.

Glede na izdelek je površina izdelkov PREFA na voljo bodisi z gladko površino ali z vtisnjeno štukaturo. Material se ponovno utrdi z vtisnjeno štukaturo, ki jo ustvarijo reliefni valji, zaradi česar je aluminij manj občutljiv na sledi obdelave in ga je tako lažje položiti.

Tehnične informacije

Material:

aluminij s premazom, debeline 0,7 mm, premaz coil coating

Dimenzije:

420 × 240 mm na položeni površini (10 kos./m²)

Teža:

pribl. 2,5 kg/m²

Najmanjši naklon strehe:

25° (pribl. 47 %)

Podkonstrukcija in ločilni sloj:

(upoštevati je treba državne standarde in strokovna pravila)
na polni opaž (najmanj 24 mm); od normalne obremenitve snega 3,25 kN/m² naprej ali v kategorijah terena 0, I ali II je potrebno polaganje na polni opaž z bitumenskim ločilnim slojem

Osnovna pritrditev:

posredno, 1 PREFA patentno sidro in narebričeni žičnik na strešno in fasadno skodlo (tj. 10 PREFA patentnih sider in narebričenih žičnikov na m²)

Strešna konstrukcija pri strehah s skodlami PREFA

Aluminijaste strehe PREFA so zasnovane s prezračevano podkonstrukcijo, pri čemer sta strešna kritina in toplotnoizolacijski sloj ločena s prezračevanim prostorom. Na tak način se lahko npr. nastali kondenzat ponovno odvede.

Strešna kritina je običajno prezračevana, kot je razvidno iz prve slike. Lahko pa se prezračuje tudi celoten podstrešni prostor (druga slika).

Načrtovanje & uporaba

Tukaj boste našli razpisna besedila in podrobnosti o strešni skodli PREFA za prenos. Navodila in nasvete za polaganje strešnih kritin, priročnik za načrtovanje, vprašalnik in video posnetke v zvezi s strešnimi skodlami najdete pod rubriko storitve. (Samo za pooblaščene kleparje in krovce: Prosimo, pripravite svoje podatke za dostop. Še nimate podatkov za dostop? Potem se prosimo obrnite na vašega pristojnega področnega vodjo prodaje PREFA.)

Namig za arhitekte in projektante: Tukaj lahko najdete tudi 3D in BIM podatke ter teksture naših izdelkov: digitalno načrtovanje

Dodatki

Spodaj boste našli seznam dodatkov za strešne skodle PREFA, od robne pločevine in jet ventilatorja do izdelkov za zaščito strehe, kot so snegolovi in podesti. Žlebove in odtočne cevi v ustreznih barvah najdete pod Odvodnjavanje strehe. Tudi visokokakovostni fasadni sistemi, protipoplavna zaščita in fotovoltaični izdelki so del dobro preizkušene ponudbe izdelkov PREFA.

Za popoln in podroben seznam dodatne opreme glejte naš cenik.

Skodla za zaključke

840 × 240 mm, pozor: ni primerno za pokrivanje celotne strehe

Patentna sidra

za strešne plošče, strešne skodle in strešne skodle DS.19; material: naravna aluminijeva zlitina

Začetni trak za strešno skodlo, strešno skodlo DS.19, strešne rombe, strešno ploščo R.16 in strešni panel FX.12

1800 × 158 × 1,00 mm, predhodno perforiran

Jet-zračni slemenjak

3.000 × 1,00 mm, 1.200 × 1,00 mm, samonosilni jet-zračni slemenjak za prezračevane strehe

Zaključek za jet-zračni slemenjak

-

Grebenski slemenjak

500 × 1,00 mm

Zaključek grebenskega slemenjaka

-

Čelna obroba

95 × 2.000 × 0,70 mm, s patentnim sidrom za obrobo

Varnostna žlota

3.000 mm, z dvojnim pregibom

Perforirani trak za zaščito pred ptiči

125 × 2.000 × 0,7 mm, perforirano Ø 5/7 mm

Prezračevalni trak

s kvadratno perforacijo 6 mm, v barvah rjava/antracitna in svetlo siva/svetlo siva, dimenzije: 1,00 × 250 mm in 1,00 × 333 mm

Odkapna pločevina

230 × 2.000 × 0,70 mm

Snegolov za strešne skodle

-

Kavelj za sistem za linijski snegolov

3 odprtine za vlaganje snegolovnih palic

Kavelj XL za sistem za linijski snegolov

s 5 prehodi, optimalen za fotovoltaične strešne sisteme

Palice za snegolovni sistem

3.000 mm; 25/25

Zadrževalec ledu za snegolovni sistem

primerno za linijski snegolov s sistemom vlaganja snegolovnih palic

Zaključek za sistem za linijski snegolov

za sistem za linijski snegolov

Zaključek XL za sistem za linijski snegolov

za palice za snegolovni sistem

Podpornik za gorski snegolov

za okrogli les premera 140 mm

Nosilec solarnih sistemov za fotonapetostne naprave na strehah PREFA vključno s pokrivno kapo

Nosilec solarnih sistemov s pokrivno kapo

dolžina: 260 mm

Nosilec solarnih sistemov Sunny

primerno za vse male formate PREFA in sisteme s stoječimi zgibi.

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Fix ohne Kreuzverbinder.

Nosilec solarnih sistemov fix

Fiksna montaža solarnih modulov na maloformatnih strešnih sistemih PREFA. Na voljo z ali brez križnega povezovalca. Primeren izključno za obdelavo aluminijastih nosilnih profilov PREFA, ni združljiv z drugimi izdelki.

Zu sehen ist der PREFA Solarhalter Vario ohne Kreuzverbinder.

Nosilec solarnih sistemov vario

Prilagodljiva montaža solarnih modulov na maloformatnih strešnih sistemih PREFA. Na voljo z ali brez križnega povezovalca. Primeren izključno za obdelavo aluminijastih nosilnih profilov PREFA, ni združljiv z drugimi izdelki.

Enojna stopnica

nastavljivo za naklone strehe od 12° do 60°. Preverjeno po EN 516‑1‑A

Nosilec pohodne stopnice na enem podložnem elementu

250 mm; nastavljivo za naklone strehe od 12° do 55°; preverjeno po EN 516‑1‑A

Nosilec pohodne stopnice na dveh podložnih elementih

360 mm; nastavljivo za naklone strehe od 12° do 55°; preverjeno po EN 516‑1‑B

Pohodna rešetka

250 × 420 mm, 250 × 600 mm, 250 × 800 mm, 250 × 1.200 mm, 360 × 800 mm, 360 × 1.200 mm; preverjena po EN 516‑1‑A oz. EN 516-1-B

Povezovalec pohodnih rešetk

-

Strešni varovalni kavelj

po EN 517 – B

Strešni varovalni kavelj na podložnih elementih

po EN 517 – B

Zračnik za strešne skodle

420 × 240 mm, premer zračnika: pribl. 30 cm²

Žabji zračnik

za pritrditev s kovicami, premer zračnika: pribl. 30 cm²

Obroba za prezračevalno cev

Ø 100 mm, naklon strehe: od 12°

Prezračevalna cev

Ø 100 mm, Ø 120 mm vključno z EPDM tesnilom in pokrovom

Tesnilna manšeta 100

trajno elastična EPDM cevna manšeta za preboje iz podstrešne konstrukcije s premerom od 100 do 130 mm.

Prehodna plošča za zgibanje

za naklone strehe od 12° do 52°, Ø 80 - 125 mm

Univerzalna prehodna plošča dvodelna

za naklone strehe od 12° do 52°; z nastavkom za prezračevalno cev s ⌀ 40 do 120 mm

Podložna plošča

dolžina: 540 mm, širina: 125 mm

Obroba vario

širina: 120 – 600 mm, 600 – 1.020 mm, variabilna dolžina 150 – 980 mm, za naklone strehe od 12° do 55°

Zasilno strešno okno

-

Okenske obrobe za serijo rotoQ

na voljo v številnih dimenzijah

Okenske obrobe za velux

na voljo v številnih dimenzijah

Iskrolov za dimnik

700 × 700 mm, 800 × 800 mm, 1000 × 700 mm, 1100 × 800 mm, 1500 × 800 mm

Strešno držalo vodnika za žico strelovoda

področje spajanja: 2 – 8 mm; nastavek za okroglo žico: Ø 8 mm :

Specialni lepilni set

vsebina: 1 kartuša PREFA specialnega lepila (290 ml), 1 doza čistila (60 ml), 1 brusni papir, 1 čistilni robček, 2 nastavka