Na kaj je treba biti pozoren pri natur aluminiju?

Splošno

Pri natur aluminijastih trakovih je vidna naravna fina valjasta struktura nosilnega materiala, kar zagotavlja privlačno površino. Zaradi proizvodnotehničnih razlik pri postopku valjanja nosilnega materiala videz valjane strukture ni vedno homogen. Pri namestitvi in obdelavi je treba paziti na uporabo enakih serij ali dobav ter na smer polaganja, da bi ustvarili približno enakomeren videz. Homogenega videza, kot je mogoč pri barvnih aluminijastih trakovih, pri natur aluminijastih trakovih skoraj ni mogoče doseči.

Skladiščenje in prevoz

Skladiščeno blago je treba skladiščiti pod streho na suhem. Izogibajte se vlažnim prostorom. Skladiščeno blago je treba zaščititi pred vplivi alkalnih snovi (malto, betonom, prahom apna ali cementa itd.) ter pred hlapi lugov in kislin ter soljo (na primer soljo za posipanje). Pri tesno zapakiranih aluminijastih delih ali navitih aluminijastih trakovih je treba paziti na to, da lahko voda (npr. kondenzat ali padavine) povzroči oksidacijo v obliki črnih ali belih madežev. Slednje ne ogroža njegove življenjske dobe, če drugi kemični vplivi ne prispevajo k nadaljnji razgradnji aluminija. Vendar pa povzroči bistveno spremembo videza. Možno je kratkotrajno (< 2 tednov) skladiščenje na prostem, če je skladiščeno blago zaščiteno pred padavinami, kondenzatom in kapljicami z ustrezno zračnoprepustno plastjo. Opomba: embalaža proizvajalca je zgolj zaščitna embalaža za prevoz.

Predelava in obdelava

Za profiliranje, zvijanje in zgibanje natur aluminijastih trakov za kotni zgib ali dvojni stoječi zgib je treba upoštevati navodila za obdelavo iz smernic družbe PREFA za polaganje. Natur aluminij je zelo občutljiv na praske, kar je treba upoštevati pri predelavi in obdelavi. Praske sicer ne vplivajo na življenjsko dobo materiala, vendar pa lahko okrnijo videz površine. Pri obdelavi in namestitvi natur aluminija povzroča potenje rok madeže, ki nastanejo zaradi oksidacije aluminijaste površine. Tako nastalih odtisov/madežev praktično ni mogoče odstraniti. Ta učinek lahko zmanjšate, če med obdelavo nosite rokavice. Natur aluminij ima naravno površino, ki se počasi in neenakomerno spreminja glede na vplive okolice. Opomba: natur aluminij zelo dobro odbija svetlobo (odsevanje/odsev). Če odsevanje na fasadni oblogi ali strešni kritini ni zaželeno, je treba uporabiti matirane površine.