Kateri postopki premazovanja so na voljo?

V splošnem razlikujemo med dvema vrstama postopkov premazovanja:

1. Premaz coil coating

Površina trakov PREFA je oplemenitena s tako imenovanim postopkom »coil coating« skladno s predpisi evropskega združenja ECCA (European Coil Coating Association). Pri tem gredo trakovi skozi do 20 obdelovalnih korakov. Po predhodni obdelavi se temeljni premaz nanese obojestransko in žge. 

Izdelek, ki je odporen proti temperaturam od -30 °C do +80 °C, izpolnjuje zahteve za uporabo v zunanji arhitekturi. Sloj laka je prožen ter odporen proti običajnim kemikalijam in vremenskim vplivom.

Uporabljamo štiri različne kakovosti lakov:

  • Polyester
  • PP99 (Poliamid / poliuretan)
  • PVdF 80/20 (poliviniliden fluorid)
  • P.10

Primerjava: Poliester - PP99

Razlika med poliestrom in prašnim barvanjem PP99 je v različnem obnašanju na zunanje vremenske razmere in pri UV-sevanju. Dolgoročni testi so pokazali, da premaz iz poliestra nima močnega sijaja kot prašno barvanje PP99 in pri poliestru zaradi sestave lahko nastane kredenje.

Primerjava:  PP99 - PVdF 80/20

Prašno barvanje PP99 v kvaliteti v veliki meri ustreza PVDF 80/20 barvanju. Dolgoročni testi so pokazali, da pri PP99  v posebnih barvah (med drugim rdeča, oranžna, rumena) zaradi sestave ne nastane kredenje kot pri PVDF 80/20. Vendar pa je PP99  zelo odporen na praske (prednost pri montaži).

Primerjava:  P.10 - drugi materiali

PREFA P.10 je prvi lak, ki je kljub matiranemu videzu barvno obstojen ter odporen na vremenske vplive in UV-žarke. Na neposredni sončni svetlobi se zdi, da površina daje optično plemenit, haptičen videz.

2. Praškno lakiranje

Za razliko od postopka »coil coating« se pri praškastem lakiranju lakira vsak obdelovanec posebej. Na naših povsem avtomatiziranih premaznih linijah se predhodno obdelani obdelovanci položijo na verižni transportni trak. Potujejo skozi komore za praškasto lakiranje, kjer se praškasti premaz nanese s samodejnimi pištolami in nato žge v peči pri pribl. 180 °C. Debelina nanosa pri prašno lakiranih delih znaša pribl. 80 µm. Naknadno oblikovanje praškasto lakiranih delov je mogoče zgolj pogojno. Praškasto lakiranje je okolju zelo prijazen način lakiranja, saj se pri tem postopku ne uporabljajo topila, preostali praškasti premaz pa se v krožnem postopku znova uporabi. S tem postopkom je mogoče praškasti premaz nanesti na vse barve RAL, NCS, Panton in vse druge posebne barve. Podjetje PREFA ponuja skoraj neomejeno izbiro barv.

3. Površina P.10 Z obstojno barvo

Z izdelkom PREFA P.10 smo razvili površino z obstojno barvo, ki izpolnjuje tudi najstrožje kakovostne zahteve. Površina PREFA P.10 je odlična dopolnitev številnih izdelkov PREFA. Strankam smo s tem zagotovili material, ki kljubuje zunanjim vplivom in obremenitvam ter je hkrati neverjetno lahek in stabilen. Poleg tega ponuja številne možnosti pri načrtovanju in izvedbi.