AHAT, JASPIS IN ARHITEKTONSKI DRAGULJ

Prastare hiše in kmetije dajejo pečat podeželski idili vasi Erdőhorváti, vključno s kmečko hišo, ki je zadnjih 150 let v lasti družine madžarske arhitektke Éve Kalóczki. Skupaj s svojim sodelavcem in partnerjem Zsoltom Sorosijem je gospodarica iz kmečkega posestva ustvarila kreativen kompetenčni center za arhitekturo, ki ga krasijo futuristična oblika, beton, obilica stekla ter kovinske strešne in fasadne površine. Predstavlja nadvse živ vir navdiha za svoja lastnika ter pod eno streho združuje starinsko rustikalnost in sodobnost. 

NOVODOBNA NOSTALGIJA

Predstavlja simbol nove dobe, ki se na najboljši način zliva s tradicionalno kulturo gradnje, ki prevladuje v tem kmečkem okolju. Za staro hišo si je mladi par arhitektov na nekoliko umaknjenem mestu na zadnjem delu vrta poleg svojega bivališča ustvaril še edinstven delovni kotiček. Medtem ko v svoji bolj ali manj prvotni obliki ohranjena majhna in nizka, intimno zasnovana stara podeželska hišica pripoveduje o 150-letni zgodovini vasi in njenih ljudeh, ki je sicer dokumentirana od 13. stoletja naprej, nam na novo zasnovani arhitekturni biro s svojo minimalistično fasado Prefalz® sporoča, na kako zelo posrečen način je mogoče povezati inovativnost in tradicijo.

Moderner Zubau mit Satteldach ohne Dachvorsprung, die Stehfalzbahnen ziehen sich vom Dach über die Fassade nach unten. Verlegt wurde Aluminium von PREFA in hellgrau.

… IN V VSAKEM NOVEM ZAČETKU SE SKRIVA NEKAJ ČAROBNEGA …

Dodatni čar temu resnično čarobnemu okolju vasi Erdőhorváti pridajo gradovi in dvorci, ki ležijo v dolinah med gorami, neokrnjeni gozdovi in stoletni vinogradi. Poleg kmečke tradicije in pristnosti ta mlada arhitekta resnično poosebljata izrek Hermanna Hesseja, da se v vsakem začetku skriva nekaj čarobnega: poleg novega sedeža podjetja sta razvila tudi novo filozofijo, kako svoje lastno delo tudi predstaviti.

NASPROTJA

»V to novogradnjo niso umeščeni le delovni prostori in komunikacijske površine, temveč je tam tudi knjižnica, kar vse skupaj v ljudeh spodbuja radovednost in jih motivira, da se tudi sami lotijo nečesa novega in drznega. Zgled, ki utegne razdvajati,« s temi besedami opišeta Sorosi in Kalóczkijeva ta mogočni projekt, ki (samo)zavestno in do podrobnosti sledi najnovejšim trendom v arhitekturi ter ob tem deluje kot naravna protiutež staremu, dolga leta nenaseljenemu in opuščenemu posestvu. In ker se mora arhitektura kot znanost nenehno razvijati in vedno znova izumljati samo sebe, ta par svoje gradnje prav tako ne želi preprosto »zaključiti«. »Ni nujno, da je vse obnovljeno do popolnosti; posamezne dele stare hiše lahko pustiva pri miru, da ostanejo v svoji pristni in izvirni obliki.« 

Winkelstehfalzfassade aus PREFA Aluminium in hellgrau in Kombination mit einer Steinfassade im Anschluss.

PREIZKUSI MATERIALOV V LASTNI REŽIJI

Z njemu lastno natančnostjo na ravni znanosti je perfekcionist Sorosi opravil tudi izbor materialov za 400 m² fasadnih površin novega objekta. Osebno je med drugim preizkusil odpornost, barvno obstojnost in možnosti končne obdelave različnih materialov in oblik površine. Številne fasadne in strešne plošče je izpostavljal udarcem kladiva, upogibanju s kleščami, neposredni sončni svetlobi in umazaniji. Za zmagovalca preizkusov so se izkazali izdelki PREFA, katerih kakovost in tehnične lastnosti so toliko bolj prepričali, ker so na voljo v številnih barvnih odtenkih in oblikah ter izdelani iz gladkega materiala. Za streho starega poslopja in fasado nove stavbe sta na koncu izbrala standardni izdelek Prefalz P.10 svetlo sive barve.

ZDRAV RAZUM

Pri izbiri materialov ubira žena še za stopnjo bolj pragmatično pot. »Ne le kot arhitektka, fasado je potrdila tudi kot hišna gospodarica in gospodinja. Ker je preprosta za čiščenje, vzdrževanje v glavnem ni potrebno, življenjska doba pa je dolga. Poleg tega se izvedba Prefalz estetsko najlepše prilega tradicionalni kritini stare kmečke hiše.« In ker stara kmečka hiša poleg delovnega studia predstavlja tudi zasebni bivalni kotiček dueta, je bila v paleti elementov in strešne konstrukcije izbira izdelkov PREFA povsem varna. Učinkovito zračenje in strokovno opravljena montaža jamčita ustvarjalno tišino, mir in zasebnost.

Novi partner podjetja PREFA je postal tudi kleparski mojster András Gulyás, ki je izdelke PREFA sicer poznal, a je pri polaganju kritine in montaži fasade sodeloval prvič. »Seveda so izdelki iz aluminija medtem že dokazali, kaj zmorejo,« pravi András, ki je v treh mesecih na poln opaž namestil strešno kritino in fasado. »Zahvaljujoč zlitini je material zelo gladek, njegova površina pa deluje popolnoma homogeno.« 

Winkelstehfalzfassade aus Aluminium von PREFA in Hellgrau mit großer Fensterfläche;

UMETNOST ARHITEKTURE

Za obnovo zgodovinskih in verskih objektov specializirani par na vprašanje o njunih željah glede bodočih graditeljev in projektov odgovarja: »Najine stranke si želijo ustvarjalnih, inovativnih idej in se izogibajo kopiranju že obstoječih rešitev. Poleg tega želijo hiše, pri katerih ne šteje monumentalnost, temveč podrobnosti in kjer sta umetnost in znanost arhitekture tisti, ki določata rezultat.« 

IZDELKI PREFALZ

Material

barvan aluminij, debeline 0,7 mm, dvoslojno žgano lakiran, P.10 svetlo sive barve

dimenzije

0,7 x 500 mm, 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm

teža

1,89 kg/m², dejanska poraba 2,3–2,5 kg/m² 

polaganje

na poln opaž (debelina vsaj 24 mm)

pritrditev

Niro sidra, v skladu s statičnimi zahtevami 

ARHITEKTOVO PRIPOROČILO:

»Seveda so izdelki iz aluminija medtem že dokazali, kaj zmorejo. Vendar pa smo želeli svoje lastne izkušnje potrditi tudi s preskusi v praksi. Zahvaljujoč zlitini je material zelo gladek, njegova površina pa deluje popolnoma homogeno. Izvedba z elementi Prefalz se estetsko najlepše prilega tako tradicionalni kritini stare kmečke hiše kot tudi novemu delu zgradbe biroja. Izdelke PREFA lahko vsaki stranki priporočim na podlagi lastnih izkušenj.«

Zsolt Sorosi in Éva Kalóczki
Arhitekturni biro Erdöhorváthi