ARHITEKTONSKI POLET V VIŠAVE DOLINSKA POSTAJA ŽIČNICE SEISER ALM – PREFA

Seis am Schlern ostaja zvest svojemu značaju pristne gorske vasice, a kljub temu kroji nove, sodobne arhitektonske poudarke. Kraj predstavlja priljubljeno središče in izhodišče za raziskovanje na najvišje ležeči evropski gorski planoti površine 56 kvadratnih kilometrov. Krožna kabinska žičnica Seiser Alm deluje kot vozlišče za prevoz gostov poleti in pozimi. Prenova in širitev, ki ju je opravilo podjetje PREFA, sta ji prinesli novo in osupljivo arhitekturno podobo. Ta se kljub svoji velikosti na najlepši način zliva z alpsko krajino.

TURISTIČNA INFRASTRUKTURA ZA FASADAMI PREFA

Gorska romantika? Nikakor. V treh etažah skupne površine 3.455 m² predstavlja spodnja postaja središče turistične infrastrukture na planini Seiser Alm. Najbolj prostrana visoka planota v Evropi med 1.600 in 2.300 metri nadmorske višine je idealen kraj za smučanje in pohodništvo. Dobro vzdrževane pohodniške poti v poletnih mesecih povezujejo planine in vrhove, v zimskem času pa je smučarjem in deskarjem na voljo 60 km prog in 23 vlečnic in sedežnic. Spodnja postaja mora zato biti kos kompleksnim izzivom zagotavljanja funkcionalnosti. Restavracija, dve trgovini s športno opremo, shramba za smuči, smučarski servis, lokal s hitro prehrano, prodajalna z regionalnimi in lokalnimi izdelki, prodajni mesti smučarskih šol ter upravno poslopje krožne žičnice se nahajajo za 2.000 m² aluminijaste fasade, kompaktni kompleks pa se vizualno zgleduje po veličastnem gorskem masivu Dolomitov.

moderne Fassadengestaltung mit dem PREFA Fassadenpaneel FX.12 in Braun

ARHITEKTURA Z ROBOVI IN VOGALI

Z oblikovanjem različnih nagibnih kotov fasade PREFA, številnih nepravilnih oblik, robov in kristaliničnih površin je mladi bolzanski arhitekt Lukas Burgauner učinkovito krajinsko umestil srce lokalnega turizma, Seiser Alm. »Struktura obsežne aluminijaste fasade daje odvisno od svetlobe v vsakem trenutku vtis napetosti; včasih je močna in ponosna, drugič pa skoraj nevidna,« svojo zasnovo opisuje Burgauner, ki je v gorah doma.

VPADLJIVA NEVPADLJIVOST

Dolinska postaja žičnice se zdaj predstavlja kot vpadljivo nevpadljiv monolit, prekrit z rjavimi fasadnimi paneli PREFA FX.12. Zasnova, pri kateri je bila pozornost posvečena tudi pogledu od spodaj, poudarja svoj edinstven, kompleksen značaj. Glede na položaj sonca poskrbijo neenakomerno postavljeni robovi panela FX.12 za živahno igro svetlobe in senc na fasadi in v vsakem trenutku drugačen videz objekta. Spodnja ploskev je v barvi P.10 antracita, območje vhoda pa je obloženo s stranicami PREFA. Prozorni svetlobni in stekleni trakovi različnih višin potekajo po celotnem obsegu fasade PREFA in pri tem posnemajo kremenčaste vložke ali kristalinične žile, ki jih je mogoče opaziti v skalah.

V bližnjem kraju Kastelruth rojeni Burgauner, gornik od otroštva, ima globoko v sebi ukoreninjene nenavadne, edinstvene oblike Dolomitov, po katerih se zgledujejo fasadne površine. Kot arhitekt je predstavnik južnotirolske moderne. 

Nahaufnahme des Fassadenpaneels FX.12 von PREFA an der Seilbahn-Station Seiser Alm;

NAMESTO NOVEGA VEČJE

Zahteve naročnika krožne kabinske žičnice Seis, Seiser Alm AG, sploh niso bile preproste: nič novega, a vse naj bo večje. Poseben izziv je predstavljala zasnova postaje in storitvenega objekta v enem kosu. Funkcionalnost, zagotavljanje mobilnosti in prostega dostopa brez ovir so bili glavni cilji prenove. In seveda tudi v vseh pogledih skladna vpetost v krajinsko sliko in alpsko okolje. »Postaja na bi bila 90 metrov dolga in 25 metrov široka, a nikakršen štirioglat zaboj, temveč krajini zgledno prilagojena stavba in kompleks s skladno integriranim že obstoječim parkiriščem,« opiše svojo nalogo Burgauner.

Kletna etaža je večinoma vkopana pod pobočje. V zahodni smeri, na strani ceste, sega zgradba s svojo v fasado vgrajeno panoramsko teraso osem metrov nad pobočje. »Za izvedbo nam je bilo zaradi neprekinjenega delovanja naprave na voljo le malo časa. Gradbene faze je bilo treba skrbno načrtovati, da jih je bilo mogoče učinkovito izvajati.« 

TEMNO RJAVI MONOLIT

Neposredno pred stavbo sega iz silhuete schlernskega masiva proti nebu mogočni vrh Santnerspitze, njegovi nazobčani robovi in barve kamnin pa se zrcalijo v arhitekturi spodnje postaje. Izbor barv za 2.000 kvadratnih metrov aluminijaste fasade je zavestno temeljil na okoliški krajini. Z materiali, ki poudarjajo ta oblikovni jezik, je Burgaunerju uspelo oblikovati edinstven zunanji videz.

»Odločitev ni bila težka,« pravi arhitekt. Kajti ta material ni le vizualno privlačen, temveč je tudi preprost za obdelavo, funkcionalen, popolnoma odporen proti vremenskim vplivom in potrebuje komaj kaj vzdrževanja. 

Seilbahnstation Seiser Alm mit braunen Alu-Fassadenplatten von PREFA;

TEHNOLOŠKI VRHUNEC

Plošče je obdelalo lokalno podjetje Kometal, ki ima že številne odlične izkušnje z izdelki PREFA. »Raznolike tehnične lastnosti strehe s svojimi vzdolžnimi in prečnimi robovi ter heterogeno površino omogočajo edinstveno zasnovo površine, ki se na najlepši način zliva z divjo podobo gora. Ob izdelavi poskrbimo, da vsak del dobi povsem svoj značaj. Robni vzorec se ne ponavlja in je tudi na večjih površinah vselej neenakomeren. S tehnološkega vidika je FX.12 zmagovalec v vseh pogledih. Robovi omogočajo dodatno ojačitev panelov, kar pomeni, da je njihova trpežnost ob enaki trdnosti materiala večja. 

FASADNI PANEL PREFA FX.12

Material

barvan aluminij debeline 0,7 mm, P.10 rjave barve

velikost

700 × 420 mm in 1.400 × 420 mm na prekriti površini

teža

2,3 kg/m²

premaz

visokokakovosten dvoslojni emajl

pritrditev

vijaki ali žičniki

polaganje

na polni opaž (debeline vsaj 24 mm)

IZVAJALČEVO PRIPOROČILO:

KOMETAL OBJECTS & CONSTRUCTIONS

»Številne lastnosti strešnih in fasadnih plošč FX.12, njihova vzdolžna in prečna zarobljenost ter raznolika površina omogočajo posebno površinsko zasnovo, ki se odlično spaja z divjo gorato pokrajino.«