Arhitekturni vrhunci v PREFARENZEN 2025: Stres ven, življenje noter!

Letošnji izbor PREFARENZEN 2025 ni bil posvečen le izjemni arhitekturi, temveč tudi potrebam stanovalcev in vse večjim zahtevam današnjega časa.

Strokovni dialog PREFARENZEN je tokrat potekal v vinogradniški rezidenci v kraju Seewinkel na Gradiščanskem, kjer je deset arhitektov in strokovnjakov PREFA izbralo dvanajst najbolj zanimivih arhitekturnih projektov za arhitekturno platformo PREFARENZEN 2025. Razprava se je osredotočila na ekološke in družbene izzive, s katerimi se dandanes sooča arhitektura in na katere se lahko odzove s funkcionalnostjo, preprostostjo in dodano vrednostjo.

Rezidenca Velich v Seewinklu na Gradiščanskem: pogled na moderno stavbo, obdano z bujno vegetacijo. Rezidenca služi kot prizorišče strokovnega dialoga PREFARENZEN 2025, v katerem arhitekti in strokovnjaki podjetja PREFA izbirajo najzanimivejše arhitekturne projekte. V ospredju je vidna elegantna kovinska stena rjave barve z napisom „RESIDENZ VELICH“. Arhitektura stavbe združuje tradicionalne in sodobne elemente ter se harmonično vključuje v naravno okolje.

Preprostost kot odgovor na hektično in hitro življenje

»"Arhitektura za vse" mi je še posebej pri srcu. Ljudje imajo različne potrebe in ni lahko poskrbeti za vse. Vendar je treba omogočiti premostitev vrzeli, da nikogar ne izključimo,« je dejala Chiara Desbordes iz medija Architektur aktuell. »Vedno pogosteje opažamo, da estetika ni odločilen dejavnik, temveč je pomembnejša funkcionalnost.« Španska arhitektka Patricia Ezcurra iz münchenskega biroja wwa Architekten je prepričana, da je manj pogosto več: »Dobra arhitektura ponuja svoje rešitve povsem nezavedno. Stavbam in njihovi arhitekturi ni treba biti zapleten, temveč nam morajo olajšati življenje. Življenje je dovolj hektično in hitro, zato moramo ustvariti prostore, ki omogočajo umiritev in koncentracijo.«

Gruppe von Expert:innen und Architekt:innen beim PREFARENZEN 2025 Dialog: Die Jury besteht aus zehn Architekt:innen und PREFA Expert:innen, die gemeinsam auf einer grünen Wiese vor der Residenz Velich im burgenländischen Seewinkel in eine gemeinsame Richtung gehen. Sie lächeln und gehen frontal auf die Kamera zu. Im Hintergrund ist die üppige Vegetation der Umgebung zu sehen. Das Bild entstand bevor die Jury die spannendsten Architekturobjekte für die PREFA Architekturplattform 2025 auswählte. Beim PREFARENZEN Dialog im Mai 2024 lag der Fokus auf der Funktionalität und Einfachheit sowie dem Mehrwert moderner Architekturobjekte. Auf dem Bild zu sehen v. l. n. r.: Thomas Heil (Co-Gründer, dreiplus Architekten), Jürgen Haller (Baumeister, Jürgen Haller GmbH), Christian Wirth (Leiter Objektberatung, PREFA Österreich), Chiara Desbordes (Head of Content, Architektur Aktuell), Paulina Frey (Marketingleiterin, PREFA Schweiz), Gerald Krebs (Objektberater, PREFA Österreich), Veronika Roll (Marketing PREFA Österreich), Daniel Luckeneder (Associate Partner, laac zt gmbh), Patricia Ezcurra (Architektin, wwa Architekten), Wolfgang Croce (Croce & Wir, Graz), Bettina Almeida (Kommunikationsmanagement, PREFA), Jürgen Jungmair (Marketingleiter International, PREFA).

Od leve proti desni:Thomas Heil (soustanovitelj, dreiplus Architekten), Jürgen Haller (gradbenik, Jürgen Haller GmbH), Christian Wirth (vodja oddelka za svetovanje na objektih, PREFA Avstrija), Chiara Desbordes (vodja vsebin, Architektur Aktuell), Paulina Frey (vodja marketinga, PREFA Švica), Gerald Krebs (svetovalec za objekte, PREFA Avstrija), Veronika Roll (marketing, PREFA Avstrija), Daniel Luckeneder (pridruženi partner, laac zt gmbh), Patricia Ezcurra (arhitektka, wwa Architekten), Wolfgang Croce (Croce & Wir, Graz), Bettina Almeida (komunikacijski management, PREFA), Jürgen Jungmair (vodja mednarodnega marketinga, PREFA).

Dodana vrednost z zasnovanimi okolji

Thomas Heil iz biroja dreiplus Architekten iz Gradca, čigar projekti so že dvakrat krasili naslovnico knjige PREFARENZEN - prvič s spektakularnim zatočiščem na Dachsteinu in drugič z izjemno restavracijo v industrijskem središču na jugu Dunaja, se je osredotočil tudi na dodano vrednost stavbe: »Mislim, da je recept za uspeh za vse, ki želijo sooblikovati okolje, pogled na to, kaj je na tem mestu na voljo, kaj mu lahko vrnete in kakšno dodano vrednost lahko z njim ustvarite.«

Vsestranskost in kakovost materialov

Arhitekt Daniel Luckeneder iz Innsbrucka pove o vznemirljivi raznolikosti uporabljenih materialov: »Zahvaljujoč PREFARENZEN postane repertoar, kaj vse je mogoče, viden. Odpre nam pogled in razkrije spretno uporabo materialov in površin.« Veliko vrednost materialom pripisujejo tudi v Bregenzerwaldu, je pojasnil Jürgen Haller, gradbeni mojster iz Mellaua: »Večinoma načrtujemo in gradimo lesene fasade, kar je posledica naše lokalne gradbene kulture.« Kombinacija z aluminijasto streho PREFA je za Hallerja optimalna, saj je kakovost še posebej primerna za uporabo v visokogorskih legah. »Naše stranke cenijo fine detajle izdelkov, ki jih uporabljamo za strehe in stene. Razmerje med ceno in kakovostjo je vedno pravo in to je seveda najbolj pomembno!«

PREFARENZEN 2025 Expertendialog: Zehn Architekt:innen und PREFA Expert:innen sitzen um einen Konferenztisch in einer Winzerresidenz im burgenländischen Seewinkel. Auf dem Tisch liegen Dokumente und Architekturpläne, während die Teilnehmer:innen intensiv diskutieren und die zwölf spannendsten Architekturobjekte für die PREFA Architekturplattform 2025 auswählen. Die Diskussion widmet sich ökologischen und sozialen Herausforderungen, Funktionalität, Einfachheit und Mehrwert der Architektur. Kaffeetassen, Gläser und rote Notizbücher sind ebenfalls auf dem Tisch verteilt, was die konzentrierte Arbeitsatmosphäre unterstreicht.

PREFARENZEN kot platforma za raznolikost in kakovost

»Od prenov do novogradenj, od klasičnih do modernih zgradb, PREFARENZEN pokaže, kaj vse zmorejo izdelki PREFA, in omogoča čudovito izmenjavo z arhitekti, tudi na mednarodni ravni!« pravi Paulina Frey, vodja marketinga v PREFA Švica, ki povzema arhitekturno platformo. S tem se strinja Christian Wirth, vodja projektnega svetovanja v PREFA Avstrija. »PREFARENZEN je sinonim za pomembno skupnost, ki smo jo ustvarili in pomeni visoko arhitekturno kakovost, ki jo predstavljamo na spletni platformi, v koledarju, knjigi in v nizu dogodkov.« Wirth ob tem poudarja vse večji pomen platforme: »Arhitekti so prepoznali reprezentativne in promocijske prednosti ter so motivirani, da se vključijo v knjigo in postanejo del družine PREFARENZEN.«

Eine Jury von Architekten bei der Durchsicht von Unterlagen für die Auswahl der PREFARENZEN 2025. Die Jurymitglieder sitzen an einem Tisch und betrachten detaillierte Projektpräsentationen.

In kako pridete v PREFARENZEN? »Prijavite se!« kratko in jedrnato pravi arhitekturni svetovalec. »Gre za visokokakovostne gradbene projekte in izjemno arhitekturo, ne pa za količino izdelkov PREFA.« Arhitekturna knjiga PREFARENZEN in koledar 2025 bosta konec novembra predstavljena na svečanem dogodku. 

PODROBNEJE:

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

FOTOGRAFIJE: PREFA I Croce & Wir