EDINSTVENA ENERGIJA ZA PRIHODNOST: SREDIŠČE EEZ AURICH

Kaj je energija in kako nastane? Kaj so zakoni narave? Z energetskim, izobraževalnim in zabavnim središčem je bila vzpostavljena točka za pridobivanje znanja. Pridobivanje znanja v središču EEZ s pomočjo različne opreme in partnerjev poteka na najrazličnejše načine. Poleg tega del središča EEZ predstavlja interaktivna razstava, ki v ospredje postavlja obnovljivo energijo. Omenjena razstava na severu Nemčije je tako edinstvena, kot je izjemna arhitekturna zasnova središča EEZ. Podobo zgradbe zaznamujejo gradbeni elementi v obliki lokov, krogov in elips, ki energetske poudarke predstavljajo v najbolj prvinski obliki.

73.000 ROMBOV NA 3.000 M²

Za oblogo okroglih gradbenih elementov so izbrali aluminijaste fasadne rombe proizvajalca PREFA. Z vsega skupaj 73.000 rombi velikosti 20 × 20 cm so obložili površino 3.000 m². Tako središče EEZ obdaja fasada, odporna proti nevihtam in drugim vremenskim vplivom, ki naj bi po zagotovilih kakovost ohranjala vsaj 40 let. Arhitekt Lothar Tabery odločitev za uporabo rombov PREFA utemeljuje takole: »Relativno majhni aluminijasti rombi so idealni za oblaganje ukrivljenih fasad, ki so delno nagnjene (pod kotom 7 stopinj) in na katerih prihaja do zožitev. Majhne dimenzije posameznih plošč, ki tvorijo zunanjo podobo, brez težav omogočajo ustvarjanje takšne geometrijske izvedbe stavbe, kakršno smo dosegli mi.« Če je treba običajne materiale za fasade že po nekaj letih obnoviti ali vsaj poskrbeti za vzdrževanje, aluminij svoje lastnosti ohranja več desetletij. Aluminijasti rombi izpolnjujejo tudi estetske zahteve: zgradba središča EEZ z naravnim videzom in brezbarvnim premazom deluje kot »svetlobni stolp«, ki osvetljuje vzhodnofrizijsko pokrajino.

Ein monumentales Energie-, Bildungs- und Erlebniszentrum setzt in Ostfriesland Windkraft und ihre Möglichkeiten dramatisch und publikumsattraktiv in Szene.

TRAJNOSTNA GRADNJA Z ROBUSTNIM MATERIALOM

Da je uporaba aluminija v arhitekturi smiselna, kažejo tudi starejši primeri. V 19. stoletju so tako z aluminijem prekrili kupolasto streho neke rimske cerkve, ki je še danes v brezhibnem stanju. Poleg dolge življenjske dobe je aluminij za izvedbo stavbnega ovoja med drugim primeren tudi zaradi svoje lahkosti. Strešni in fasadni rombi PREFA so resnično lahki. Njihova teža znaša natanko 2,8 kg na kvadratni meter, kar omogoča prevoz večjih količin na majhnem prostoru. To je povezano s stroškovno ugodno logistiko in okolju prijazno izvedbo logistike, ko gre za strešne in fasadne izdelke PREFA.

Tudi z vidika reciklaže je aluminij najprimernejša kovina. Aluminij je tretji najpogostejši element in najpogostejša kovina na svetu. Boksit, surovina za proizvodnjo aluminija, je v velikih količinah na voljo že več kot 200 let. Poleg tega je mogoče material izpostaviti neštetim ciklom recikliranja, ne da bi se pri tem izgubljala kakovost. Podjetje PREFA pri proizvodnji strešnih in fasadnih elementov pristaja na uporabo sekundarnega oz. recikliranega aluminija. To pomeni 95-odstotni prihranek pri energiji v primerjavi s proizvodnjo primarnega aluminija.

Kot nekdanji član Nemškega združenja za trajnostno gradnjo (GDA) se podjetje PREFA zavzema za to, da »bi se stavbno okolje v dobro vseh načrtovalo, upravljalo in uporabljalo tako, da s tem ne bi trpeli interesi generacij, ki bodo prišle za nami«.Tu se povezujejo cilji proizvajalca aluminijastih izdelkov z interesi Energetskega, izobraževalnega in zabaviščnega središča Aurich. Nadalje se obe podjetji zavzemata za trajnostno in v prihodnost usmerjeno ravnanje oz. gradnjo. Sodelovanje v okviru daljnosežnih projektov v prihodnosti ni izključeno.

PREFA strešni in fasadni romb

Material

prašno barvan naravni aluminij z zaščitnim lakom , debeline 0,7 mm, dvoslojno žgano lakiran ali prašno barvan pri posebnih barvah

Pritrditev

1 narebričeni žičnik na fasadni romb = 25 narebričenih žičnikov na m²

Teža

2,8 kg/m²

Polaganje

na opaž, min. 24 mm

Dimenzija

20 x 20 cm na pokriti površini