Impozantna bronasta fasada arhitekta Stefana Heiglsa v Feldkirchnu

»Bleščečo bronasto fasado, kakršna je v Feldkirchnu, lahko najdete le v Feldkirchnu,« ponosno o poslovno-stanovanjski stavbi, ki jo je zasnoval v bližini Münchna, pove arhitekt Stefan Heigl. V pritličju stavbe se nahaja pekarna Aumüller v videzu kavarne. Tako je nekoč tranzitno območje postalo prostor za družabna srečanja - z edinstveno glamuroznim videzom.

Fasada je postala unikat

Naročnik se je takoj strinjal, da se za fasado uporabi visokokakovostne materiale. Arhitekt Heigl je zasnoval unikaten profil iz PREFALZA v bronasti barvi, ki ga je proizvedlo podjetje PREFA. Ob spreminjajoči se sončni svetlobi ustvarja globoke sence in daje fasadi dinamičen videz. Posebni elementi profila poudarjajo zgornja nadstropja v nasprotju s popolnoma zastekljenim pritličjem, delitev na dve coni pa je vizualno podkrepljena z obdajajočim nadstreškom.

Das Bild zeigt den Architekten Stefan Heigl, der vor einer Wand mit architektonischen Zeichnungen steht.

Ovoj hiše izpod rok enega obrtnika

V funkcionalnem smislu arhitekt razlikuje med pritličjem, nadstropji in mansardo. Stanovanja se nahajajo pod streho z mansardno ložo – prekrito s črno sivim PREFALZOM. Odprti tlorisi, ki jih prekine le nekaj stebrov, ustvarjajo visoko funkcionalno, trajnostno fleksibilnost in uporabnost v vseh nadstropjih. Heigl opozarja na vizualno raznolikost materiala, poudarja pa tudi tehnično fleksibilnost sistema prezračevane fasade. Ker sta streha in fasada izdelani iz istega materiala, je lahko Heigl montažo ovoja stavbe v celoti prepustil enemu podjetju in tako optimiziral procese na gradbišču.

Digitalizirana proizvodnja z roboti

»Arhitekti želijo uresničiti sebe in svoje ideje. Pri tem jim zdaj pomaga digitalizirana proizvodnja,« pojasnjuje Thomas Engel, starejši vodja krovskega podjetja Engel. Podjetje z lastnimi proizvodnimi roboti in 25 zaposlenimi razvija številne nove procese in oblike, medtem ko mlajši šef preizkuša in pospešuje avtomatizacijo obrti v svoji delavnici. Tehnologije, ki so bile uporabljene tudi za večkrat zgibane bronaste elemente PREFALZ za stavbo v Feldkirchnu. Zgibanih, dostavljenih in vgrajenih je bilo osem ton materiala, pravi Thomas Engel. Na fasadi je bilo skupaj uporabljenih 620 m2 bronastega PREFALZA, na strehi pa 420 m2 črno-sivega PREFALZA. Barvno usklajeno odvodnjavanje strehe z žlebovi in ​​odtočnimi cevmi ter vgrajen snegobran tako tvorijo kompleten sistem PREFA.

Das Bild zeigt ein modernes Gebäude in Feldkirch, entworfen vom Architekten Stefan Heigl. Die Fassade ist aus Prefalz in der Farbe Bronze gestaltet, und das Satteldach ist mit Prefalz in Schwarzgrau gedeckt. Große Fenster sorgen für viel Licht im Inneren, während die verglaste Erdgeschosszone eine einladende Gastronomiefläche bietet. Die hochwertige Materialwahl und das elegante Design verleihen dem Gebäude ein zeitgemäßes und stilvolles Erscheinungsbild.

Do milimetra natančna kleparska dela

Predvsem navpične neprekinjene linije, ki vizualno spominjajo na žlebove, je bilo treba po Englovih besedah ​​načrtovati vnaprej. Velika okna, ki so bila med seboj zamaknjena po celotni fasadi, so določila mrežo, v katero so morali umestiti elemente. Posamezni trakovi PREFALZA so bili natančno izdelani v delavnici. Za to je bil uporabljen poseben stroj za krivljenje pločevine, katerega konstrukcija omogoča zgibanje v dveh smereh v enem koraku. »Brez enakomernega zgibanja elementov bi bil celoten vtis neenakomeren.« Da se po natančnem načrtovanju na gradbišču vse ujema, kljub tolerancam drugih strok, je zasluga mojstrov kleparjev krovcev na samem objektu. »Točno pomeni natančnost do milimetra.«

Material:

  • PREFALZ
  • barva: bronasta, črno siva

Podrobneje:

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

Fotografije: PREFA | Croce & Wir