KASTEELTJE HEIZEL: STARI DVOREC V SEBI SKRIVA SODOBNO PISARNIŠKO UDOBJE

»Pravi grad to nikdar ni bil« se nasmehne arhitekt Miguel van Campenhout, ko opisuje projekt, ki je nastal v njegovem rojstnem kraju Grimbergen v Flandriji, »bolj dvorec z elementi gradu«, kar je bil ob koncu 19. stoletja marsikje v Flandriji prevladujoči slog gradnje vil. Takšne primerke iz 19. stoletja, kjer so bivali mnogi »graščaki«, bogataši, ki so jih rodila industrijska revolucija in belgijska kolonialna osvajanja, Flamci ljubkovalno imenujejo »Kasteeltje« – gradič. Arhitektura, ki je že v preteklosti zrcalila poslovno uspešnost lastnikov, zdaj razširjena in privlačno posodobljena, kot objekt v poslovnem parku ponovno nudi prostor sklepanju uspešnih poslov. 

SODOBNA DELOVNA MESTA ZA STARIMI ZIDOVI

Mali dvorec sredi stavbe so zaradi slabega stanja sprva nameravali popolnoma porušiti, pove van Campenhout. Od propadle stare zgradbe razen fasade dejansko ni ostalo nič. A to je dalo belgijskim arhitektom navdih za oblikovanje nasprotujočih si posebnih učinkov. »Zahteva naročnika, da naj bodo štiri nadstropja namenjena delovanju poslovnega centra in da naj bo z njim povezano dvoetažno podzemno parkirišče, je močno izzvala našo ustvarjalno žilico,« pravi van Campenhout, ki načeloma »raje napravi nekaj novega,« vendar je zapleteno nalogo z veseljem sprejel kot izziv.

POSEBNI UČINKI FASADE

Kasteeltje Heizel dokazuje, da je mogoče vzpostaviti popolno ravnovesje med slogovno izrazitostjo zgradbe iz preteklosti ter sodobnimi materiali in elementi. »Prav pri tovrstnih projektih je treba soočiti tradicijo s sodobnimi elementi in gradbenimi materiali. Tako smo segli po fasadni strukturi PREFA v obliki rombov kot novi osnovi za naše delo,« pove van Campenhout. Novi fasadni elementi za pisarniški kompleks morajo zagotavljati brezhiben videz in obenem izstopati iz starega jedra arhitekturno nasprotujoče si, a kljub temu skladno, ne da bi se pri tem oddaljili od stare substance. Prvotno je van Campenhout načrtoval več steklenih površin. »Potem pa smo naleteli na kovinsko različico in takoj začeli raziskovati možnosti, kako jo vgraditi v celotno zasnovo. Vedno, kadar nam to dopuščajo možnosti, želimo ustvariti nekaj, česar se v preteklosti nismo še nikdar lotili. Kot strastni arhitekti pa seveda želimo vedno ustvariti nekaj lepega.« Iz lestvice osmih standardnih barv PREFA izbrani antracitno sivi fasadni rombi PREFA P.10 niso bili idealni le iz tehničnega vidika, temveč so popolnoma ustrezali tudi estetskim zahtevam.

LEPOTA JE V FUNKCIONALNOSTI

Relativno majhni aluminijasti fasadni rombi PREFA so idealni za kombiniranje z obsežnimi steklenimi površinami, ki prepuščajo obilo svetlobe v pisarniške prostore in prostorno, sodobno urejeno delovno okolje za 60 zaposlenih v petih pisarniških enotah. Jasen funkcionalni slog prizidka in fasade PREFA resnično postavlja fasado stare vile povsem v novo luč. »Ugotovili smo, da si mali »gradič« s svojo obliko in slogom iz daljne preteklosti zasluži vso spoštovanje, in temu je bilo podrejeno naše razmišljanje.«

TRAJNOSTNA REŠITEV KOT MERILO ODLOČITVE

»Odločitev, da uporabimo fasadne rombe PREFA kot ključni arhitekturni element, pa je imela tudi dobrodošel stranski učinek zagotavljanja praktičnosti in trajnostne rabe za lastnika,« nam zaupa van Campenhout. Medtem ko je treba običajne fasadne materiale vsakih nekaj let obnavljati ali vsaj skrbeti za njihovo vzdrževanje, ohranja aluminij svoje lastnosti več desetletij in ima tako velike prednosti z vidika trajnostne rešitve. Ta vzdržljivi material ni le trajen in z 2,8 kg/m² izjemno lahek, temveč predstavlja aluminij tudi zgled preprostega recikliranja. Boksit, tretji najpogosteje zastopani element in najbolj razširjena kovina na zemlji ter surovina za proizvodnjo aluminija, je zagotovo najlaže dostopen, mogoče pa ga je tudi ločeno odlagati in ponovno obdelovati, ne da bi med procesom recikliranja izgubil na kakovosti. PREFA kot do okolja odgovorno podjetje uporablja za proizvodnjo strešnih in fasadnih elementov zgolj sekundni, tj. reciklirani aluminij. To pomeni 95-odstotni prihranek pri energiji v primerjavi s proizvodnjo primarnega aluminija. 

TRAKOVI, LUSKE, LESK

Medtem ko notranjo ureditev pisarniškega kompleksa Kasteeltje Heizel jasno narekujeta sodoben videz in uporaba betona, se sicer obsežna fasada prizidka s svojimi velikimi steklenimi površinami in »luskami« rombov PREFA predstavlja s presenetljivo podrobnimi poudarki. Navdušujoča oblika romba s svojimi majhnimi, čutnimi podrobnostmi v ospredje postavlja bele kamnite vložke stare fasade, se pri tem složno vklaplja v celotno sliko in kompleksu zagotavlja eleganco ter edinstven značaj.

Dodatni argument za uporabo elementov PREFA predstavlja preprosta montaža, podjetje pa neprestano optimizira svoje fasadne sisteme. Z vgrajenimi pritrdilnimi letvami je mogoče fasadne elemente nameščati hitro in brez velikih stroškov. To še posebej razveseljuje lastnike in arhitekte, saj v pisarniških prostorih dvorca Kasteeltje Heizel tako kot včasih tudi danes čas pomeni denar.

FASADNI ROMBI PREFA 20 × 20

Material

prašno barvan naravni aluminij z zaščitnim lakom, debeline 0,7 mm, dvoslojno žgano lakiran ali prašno barvan pri posebnih barvah

pritrditev

1 narebričeni žičnik na fasadni romb = 25 narebričenih žičnikov na m²

teža

2,8 kg/m²

polaganje

Na poln opaž (debelina vsaj 24 mm)

velikost

20 × 20 cm na prekriti površini

ARHITEKTOVO PRIPOROČILO:

»Sicer obsežna fasada prizidka se s svojimi velikimi steklenimi površinami in »luskami« stenskih rombov PREFA predstavlja s presenetljivo drobnimi poudarki. Navdušujoča oblika romba s svojimi majhnimi, čutnimi podrobnostmi v ospredje postavlja bele kamnite vložke stare fasade, se pri tem složno vklaplja v celotno sliko in kompleksu zagotavlja eleganco ter edinstven značaj.« 

Miguel van Campenhout Studiebureau W.J. & M.C. van Campenhout NV