LES CHOSES DE VIE - KOT ŽIVLJENJE

Področja, s katerimi se ukvarjajo podjetja v okviru projekta BioArk, vključujejo uporabo encimov, celic in celotnih organizmov v tehnologiji, razvoj novih in učinkovitih postopkov za proizvodnjo kemijskih spojin in diagnostične metode. »Po idejni zasnovi naj bi zgradba ustrezala visokim zahtevam omenjenih podjetij ne samo z vidika funkcionalnosti, temveč tudi po videzu,« sta o svojem projektu – ustvarjanju idealnih pogojev za inovativna mlada biotehnološka podjetja na 2.400 kvadratnih metrih – povedala projektanta Philippe Robyr in Jérome Fracheboud.

Pri iskanju ustreznega arhitekturnega izraza za vsebinski celostni koncept središča BioArk so se aluminijaste kompozitne plošče PREFA za fasado izkazale kot reprezentativna in tehnično popolna rešitev.

PLODNA TLA ZA BIOTEHNOLOGIJO

Ljudje že več tisočletij izvajajo biotehnološke procese s pomočjo določenih mikroorganizmov ali encimov, npr. pri predelavi mleka v tipične švicarske sire. Dandanes inovativna startup podjetja s področja biotehnologije v švicarskem kantonu Wallis raziskujejo in razvijajo nove biotehnološke postopke, ki bodo mednarodnim industrijskim velikanom pomagali pri proizvodnji izdelkov. V tej hitro rastoči inovativni panogi so nujne domišljija, ustvarjalnost in predvsem prilagodljivost, saj je razvoj trendov dinamičen.

NOTRANJOST JE POMEMBNA

V notranjosti središča BioArk je zato ves čas vse v pogonu. »Ključna fraza se tudi v arhitekturi glasi ‚spremenljivost‘. To se mora odražati v celostnem konceptu, ki pa mora kljub temu imeti enotno podobo brez vidnega izpostavljanja posameznih ravni,« svojo zamisel za gradnjo novega tehnološkega parka pojasnjujeta Robyr in Fracheboud. »Notranja arhitekturna zasnova se dinamično nadgrajuje, vendar navzven vseeno deluje kot simetrična celota, za kar poskrbijo kompozitne plošče PREFA z visoko kakovostnim dvoslojnim žganim lakiranjem v treh različnih medsebojno usklajenih sivih in rjavo-sivih odtenkih.«

IZHODIŠČE IN CILJ: HARMONIJA

Pri vseh projektih omenjenih švicarskih arhitektov je harmonija izhodišče in cilj, zato njune mojstrovine zaznamuje povezan videz barv in materialov. »Del najinega dela je vzpostavljanje usklajenosti na vseh področjih,« povesta arhitekta o svojih izhodiščih pri delu in o cilju doseganja neke vrste vsesplošne harmonije.

Tudi če so določeni materiali uporabljeni na različnih mestih, jih skušata Robyr in Fracheboud kljub temu povezati. To pa seveda velja tudi, ko gre za umestitev zgradbe v njeno okolico. »Zaradi industrijsko zasnovane okolice je bila pri gradbeni izvedbi uporaba betonskih plošč skoraj obvezna. Temu so preprosto čudovito ustrezale aluminijaste kompozitne plošče PREFA z nevsiljivimi, vendar izvirnimi sivimi toni.« Sodoben vtis aluminijaste fasade je arhitekta prepričal ravno tako kot izvrstne, vendar preproste fizične lastnosti materiala.

NATANČNOST PREFE

V središču BioArk v mestu Monthey, kjer delujejo tudi mnoga mednarodna podjetja s področja finih kemikalij in biotehnologije, sta morala oba mlada arhitekta izpolniti visoka pričakovanja. Tu so skoncentrirane znanost, raziskave in razvoj na najvišji mednarodni ravni. Najvišji nivo sta zahtevala tudi ročna izvedba fasade s površino 2.100 m² in razpoložljivi časovni rok, ki je obsegal le tri mesece.

»Polaganje različno velikih, posebej na kraju samem izdelanih elementov kompozitnih plošč v treh barvah (smoke silver metallic, grey metallic in light grey) je zahtevalo posebno natančnost. Skoraj vsak element je edinstven (izdelan kos za kosom v velikosti od 30 × 1,20 cm do 1,20 × 1,50 cm in odrezan ter pripravljen na gradbišču), treba pa ga je bilo ob natančnem upoštevanju načrta namestiti na leseno konstrukcijo,« je povedal vodja projekta pri PREFA, Pascale Tripet. Kar na pogled deluje naključno in lahkotno, je rezultat natančne načrtovalsko-tehnične realizacije. Švicarsko natančnost pri namestitvi kompleksnega sistema kompozitnih plošč je zagotovil preizkušeni partner podjetja PREFA, Rocpan SA.

»Fasada je kot življenje – nikoli enaka, vendar podobna in polna edinstvenih detajlov.« Tako edinstvene rešitve so mogoče zaradi kakovosti in številnih možnosti kompozitnih plošč PREFA, tako kot tudi zaradi natančnosti ročne obdelave s strani podjetja Rocpan SA,« sta prepričana člana arhitekturnega tandema.

Material

Prašno barvan aluminij na sprednji in hrbtni strani, FR - jedro

VELIKOST

4010 x 1500 x 4,0 mm, na voljo tudi v drugih dimenzijah in obdelavah (rezanje, rezkanje, vrtanje)

TEŽA

7,5 kg/m²

PREMAZ

kakovostno dvoslojno žgano lakiranje, sprednja stran Duragloss 5000, hrbtna stran zaščitni lak

PRITRDITEV

na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo, pritrditev s kovicami ali lepilom