»OUM« IN »VAU!« – PREFA POD ENO STREHO ZDRUŽUJE SPROŠČENO BIVANJE IN FUTURISTIČNO ZASNOVO

»OUM« – sveti zlog, ki predstavlja prastari zvok, je najbolj vseobsegajoči in privzdignjen simbol hinduizma in ustreza različnim stanjem budnosti, sanj, globokega spanca in najglobljega miru. Kot simbol oblike in zvoka označuje sedanjost absolutnega. Prav tako kot velika, bela enostanovanjska hiša v majhni občini na južnem Gradiščanskem, ki dejansko leži na še posebej magičnem mestu – neposredno ob vaškem pokopališču.

PRIZEMLJENO, A HKRATI PRIVZDIGNJENO

Arhitekt Gerald Prenner, ki je želel v okolje vnesti nekaj koncentriranega in občutek “ , se je projekta lotil brez težav. Vsekakor ga je z zelo nenavadnim videzom navdahnilo opuščeno zemljišče, ki ga je uporabil kot mesto za gradnjo. To pa ga je pripeljalo tudi do nenavadne rešitve glede restriktivne gradbene pravice in do prav posebne arhitekturne zamisli, ki razbija spokojnost območja v okolici pokopališča in to okolico hkrati popestri ter dopolnjuje s sodobnim stanovanjskim objektom: preprosta, sodobna zgradba, ki s svojo belo zunanjostjo deluje kot skulptura iz enega kosa.

LEPO POŠEVNO

Načeloma »zahtevno« okolje je arhitekta očaralo in iz omejitev so se rodile nove zamisli. Dostop, za katerega se Prenner, ki z družino živi na Gradiščanskem, lahko zahvali tudi svojim številnim potovanjem: »Rad imam menjavanje vidikov!« Naklon terena in zakonske podlage (ravne strehe zunaj zdraviliškega območja v kraju Bad Tatzmannsdorf niso dovoljene) je izkoristil za zasnovo zelo dinamične oblike zgradbe: zasnoval je enodružinsko hišo v dveh nadstropjih, s čimer je pridobil prostor, mansardo pa je umestil pod poševno dvokapno streho, ki je rahlo nagnjena naprej.

POSEBNI UČINKI »Á LA PREFA«

Za poseben učinek pa poleg številnih nagibov poskrbi tudi ovoj: arhitekt Prenner je za to uporabil 500 m2snežno belih aluminijastih kompozitnih plošč PREFA. Precejšen izziv za južnogradiščansko podjetje Jürgna Grassla, ki se ukvarja s kleparstvom in montažo solarnih sistemov in ki je poskrbelo za montažo zunanjega ovoja. Podjetje PREFA je prav za ta projekt izdelalo poseben format. »Podjetje PREFA lahko na željo naročnika izdela posebno izvedbo kompozitnih plošč do velikosti 6 × 2 m,« je povedal prodajni predstavnik podjetja PREFA za omenjeni projekt Josef Mayerhofer. »Slednje omogoča tudi večjo svobodo pri arhitekturnem oblikovanju.«

S PODJETJEM PREFA JE TO MOGOČE: ENOTNA POVRŠINA KOT ARHITEKTURNI FASADNI ELEMENT

»Moj trud se je več kot izplačal,« ugotavlja Gerald Prenner, saj optimalno vrednost monolitne strukture stavbe zagotavlja velikost plošč PREFA. K temu pomembno prispeva tudi izvedba robov na kompozitnih ploščah. Izvajalec Jürgen Grassel: »Robovi kompozitnih plošč PREFA niso stični. Robovi so na hrbtni strani namreč obrezani in upognjeni. To omogoča ustvarjanje estetske, enotne površina, robovi pa izpadejo kot – delno celo namerno – arhitekturni elementi.

BREZSKRBNA LAHKOTNOST BIVANJA (»EASY LIVING – EASY GOING«)

Kljub dinamiki zunanje arhitekture enodružinsko hišo v kraju Bad Tatzmannsdorf v prvi vrsti označuje lahkotnost bivanja v ritmu južne Gradiščanske: zgradba mirno leži na gričku, veličastna steklena fasada pa predstavlja ozadje terasi in bazenu. Posebno dvorišče za razliko od oglate zunanje podobe stanovalcem z vseh strani zagotavlja varnost. Za Geralda Prennerja je bilo to pri omenjenem objektu še posebej pomembno: »Družina se mora počutiti dobro in živeti svoj način življenja.«

Da lahkotnost bivanja (»easy living«) ni zgolj slogan, temveč se lahko uresniči tudi brezskrbnost (»easy going«), v veliki meri poskrbijo elementi PREFA za fasade, saj investitorju ni treba skrbeti, da bi njegova snežno bela fasada delovala neprijazno. Visoko kakovostni žgani lak in plast iz materiala Duragloss 5000 sta dolgotrajno odporna proti vremenskim vplivom in čista.

DOBRO »ZAVAROVANI« Z ALUMINIJASTIMI KOMPOZITNIMI PLOŠČAMI

Dobro »zavarovano« je življenje investitorjev, ki se odločijo za streho in fasado iz aluminijastih kompozitnih plošč PREFA. Omenjene plošče namreč vsaj 40 let uspešno kljubujejo vsem zunanjim vplivom ter zagotavljajo zanesljiv stavbni ovoj, ki ne zahteva vzdrževanja, predvsem pa dolgo ohranja nespremenjen videz. S strešnimi in fasadnimi sistemi PREFA sta zagotovljena sproščujoči učinek in navdušenje.

PREFA kompozitna plošča

Material

prašno barvan aluminij (sprednja in hrbtna stran), FR jedro

Dimenzija

4.010 x 1.500 x 4 mm; na voljo tudi v drugih velikostih, razrezih in obdelavi: rezanje, rezkanje, vrtanje

Teža

7,5 kg/m²

Premaz

kakovostno dvoslojno žgano lagiranje, sprednja stran Duragloss 5000, hrbtna stran zaščitni lak

Polaganje

na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo, pritrditev s kovicami, vijaki ali lepljeno

ARHITEKTOVO PRIPOROČILO:

"Podjetje PREFA lahko na željo naročnika izdela posebno izvedbo kompozitnih plošč do velikosti 6 × 2 m. Slednje omogoča tudi večjo svobodo pri arhitekturnem oblikovanju. Strokovno znanje in izkušnje podjetja PREFA omogočajo ustvarjanje estetsko dovršene, enotne površina, robovi pa izpadejo kot načrtovani arhitekturni elementi."

Gerald Prenner, dipl. inž. arh.