PODJETJE PREFA PONOSNO PREDSTAVLJA: »ARHITEKTOV ATELJE«

»Naj se zavesa odpre« je geslo drzne zgradbe, ki jo je Fromont zgradil s pomočjo strešnih in fasadnih panelov FX.12 podjetja PREFA. Pri njegovih stenah pa ne gre toliko za odstiranje rdečega žameta kot za menjavo kulis. Vse stene ateljeja namreč visijo na ploščah, ki so sestavljene iz 40-centimetrskih lepljenih lesenih nosilcev. Tako nastale kasete so napolnjene z izolacijskim materialom, notranji in zunanji sloji iz lesenih plošč in strešnih letev pa tvorijo skelet, katerega ščiti aluminijasta obloga fasade iz panelov FX.12 in nerjavečih kovinskih elementov z visokim sijajem. To na eni strani pripomore k spektakularnemu videzu, po drugi strani pa k trajnosti: celotni fasadni sistem namreč optimizira toplotno učinkovitost. Še en pomemben vidik načrtovanja je, da je »Atelier de l´architecte« zasnovan kot plus energijska hiša.

»Arhitektova notranjost«

Delovno mesto para dokazuje, kako se navidezna nasprotja povezujejo v harmonično celoto. Pri urejanju notranjega prostora je bila v ospredju »arhitektova notranjost«, ideja dobrega počutja s sproščenim, svetlim vzdušjem, h kateremu so pripomogli neobdelani materiali, kot so plošče OSB, beton, kovina in steklo.

Zunanjost zgradbe se zliva z okoliško naravo in dokazuje natančnost obeh arhitektov. Xavier Fromont: »Zgradba je simbol najine natančnosti. Je trdna skala, štirikotna, stabilna in temna.« Strešni in fasadni panel FX.12 podjetja PREFA v črni barvi se s svojo kompleksnostjo odlično prilega k tej podobi.

Jasna optika s pretkano prefinjenostjo

Panel FX.12 ima na prvi pogled zelo ravne linije. Vendar pa se naključni zgibi, komaj zaznavna mrežasta struktura in horizontalna namestitev na zgradbo povezujejo v jasno optiko s pretkano prefinjenostjo. To se kaže tudi v načinu, na katerega fasada subtilno zrcali okolico in je v sožitju z naravo. Fromont: »Črni paneli FX.12 glede na čas dneva s svetlobno igro, različnimi odsevi in barvami poskrbijo, da zgradba živo vibrira.«

Zaradi svojih neenakomernih robov paneli ob vsakem položaju sonca kažejo drugačen obraz in prikazujejo zgradbo vedno znova v drugačni luči. Že ob izdelavi poskrbimo, da vsak kos prejme povsem svoj značaj. Robni vzorec se ne ponavlja in je zato na večjih površinah vselej neenakomeren. Nastane čudovita igra senc in svetlobe. Poleg estetskega pa imajo robovi tudi funkcionalni pomen: omogočajo dodatno ojačitev panelov, kar pomeni, da je njihova trpežnost ob isti debelini materiala večja.

Nepozaben nastop

Fasada je rdeča preproga in pravi oder za spektakularne kovinske linije, ki se vijejo skozi celotno zgradbo. »Da bi upodobila svojo kreativnost in domišljijo, sva uporabljala vertikalne krivulje. Različne krivulje v obeh smereh iz nerjaveče gladke kovine so nameščene na prečke,« pojasnjuje Xavier Fromont. Tako dobimo odsev narave in neba. Fromont na atelje kot na vse svoje stvaritve gleda kot na unikat. Atelje je zasnova, ki jo je omogočilo podjetje PREFA s svojimi vsestransko uporabnimi strešnimi in fasadnimi paneli.