POPOLNI ELEMENT - ŽIVAHEN OBČUTEK BIVANJA

Za opalno zelenimi fasadami PREFA se skriva 80 stanovanj štirih stanovanjskih stolpnic avtorjev Fabia Buttigliera in Filippa Cornera, ki sta na približno 20.000 m2 površine – sredi piemontske pokrajine Asti – s svojim projektom ustvarila prostor za živahen italijanski občutek življenja in bivanja. Celosten eleganten videz se združuje s sodobno arhitekturo v zaščiteni pokrajini ter se simbiotično in naravno izmenjuje z naravo, ki obdaja stavbo.

CELOSTNA ŽLAHTNOST

»Osnovna zamisel je bila pravzaprav zelo preprosta,« povesta oba arhitekta Studia GAP. »Hiše v resnici nimajo prednje in zadnje strani. Vsaka zunanja stena, vsaka fasada zase predstavlja prednji del. Učinek neobičajne zamisli: ko se sprehajamo okrog hiše, nikoli ne dobimo občutka, da stojimo za hišo.«

Kulturna mešanica podeželskega življenja in mestnega občutka bivanja se kaže tudi v čedalje večjih terasah, ki iz pokrajine ustvarjajo vrtove za stanovalce. Objekt je elegantno oblikovan tudi z okoljskega vidika. »Vsepovsod je mogoče čutiti naravo,« pove Filippo Cornero. »Skriva se tudi tam, kjer je ne vidimo – v tehniki.« Fotovoltaični sistemi in solarne celice poskrbijo za največjo učinkovitost in prijaznost do okolja, ko gre za pridobivanje energije za ta objekt. Aluminijasti elementi za zunanji ovoj PREFA Siding pa zagotavljajo udobje pri vzdrževanju, 40-letno garancijo na material, odlaganje po vrsti materiala in okolju prijazno recikliranje.

ŽIVAHEN OBČUTEK BIVANJA

Okolica mesta gradnje je predmet prav posebne okoljske zaščite. To ni nič nenavadnega, saj je Asti eno najznamenitejših vinorodnih območij v Italiji. Tu rastejo dragocene sorte trte, kot na primer Barbera, Dolcetto, Freisa, Grignolino, Malvasia in Moscato, kot rdeča vina in na primer B. Barbera d'Asti, Dolcetto d'Asti, Freisa d'Asti in Grignolino d'Asti, ki se pogosto znajdejo na mizah z vrhunsko hrano. Pokrajina Asti pa ni znana samo po uglednem penečem se vinu, ki so ga tu »izumili« v 19. stoletju, temveč tudi po zanimivih zamislih v smislu krajini primerne, sodobne arhitekture.

Tudi ko nastane edinstvena zgradba, Fabio Buttigliero pravi, da: »nanjo ne gledamo kot na samostojen objekt. V proces zasnove je treba vključiti tudi učinek objekta na okolico«. Izziv, s katerim so se soočili tudi arhitekti, je bil poskrbeti za okusno izvedbo vznemirljive arhitekturne zamisli tako za investitorje kot tudi za strogo krajinsko komisijo. V ta namen so bile izvedene raziskave in ogromno razprav glede barve fasade in materiala, ki naj bi se uporabil. Ker je aluminij okoljsko neoporečen, opalno zelena barva pa se povezuje z okolico in naravo, je to odločilno vplivalo na odločitev o izbiri barve in materiala podjetja PREFA.

NAVDIH Z ŽAROM

»Navdih, ki ga čutimo v zeleni okolici zahvaljujoč parku, reki in poljem, smo poskušali vnesti tudi v zasnovo zgradbe in poskrbeti, da se ob vstopu vanjo ne razblini. Objekt od tal do strehe prežema zelen občutek,« pravi Buttigliero. Potreben žar pa so objektu dali aluminijastimi elementi PREFA Siding v opalno zeleni barvi, ki mu dajejo dragocen pridih, kakršen je med poznavalci značilen tudi za piemontska vina.

Opali so že v antiki veljali za zelo dragocene drage kamne, ki so bili občasno celo bolj cenjeni kot diamanti. »Za opal so značilne škrlatne iskrice ametista, zelena barva smaragda in povsem neverjetna mešanica svetlobe,« je vedel že Plinij. To sta z izbiro opalno zelene barve upoštevala tudi oba arhitekta. »Podjetje PREFA je ponudilo edini material, ki ga je bilo mogoče zagotoviti v tej barvi,« je povedal klepar Mauro Galavotti, ki je poskrbel za izvedbo fasade.

Majhna debelina materiala elementov Siding je arhitekta pripeljala tudi do zamisli, da celotno fasado obložita z relativno kratkimi elementi Siding 200, standardne velikosti in se tako izogneta izboklinam. Po trije elementi Siding eden poleg drugega – z in brez senčne fuge – celoten objekt navdajajo s čisto in enotno estetiko ter v navdih vnašajo žar. V le dveh mesecih je bilo na aluminijasto podkonstrukcijo položenih 1.500 m2 fasade.

ŽIVLJENJE JE LEPO

»Ta gradbeni načrt je bil povsem poseben primer,« projekt povzema skupina arhitektov. Tudi zato, ker je italijanski duh življenja prav poseben in zato postavlja visoke arhitekturne zahteve. »Način, kako preživljamo prosti čas, in družabno življenje nasploh se pri nas razlikujeta od drugih držav. Mi cenimo lepo življenje. Mislim, da smo preprosto bolj živahni,« sklene Fabio Buttigliero.

PREFA Siding

Material

prašno barvan, legiran aluminij, z gladko, stucco ali črtasto površino; po izbiri z ali brez senčne fuge

Pritrditev

na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo, pritrjeno z vijaki

Teža

pribl. 3,3 do 4,3 kg/m²

Premaz

kakovostno dvoslojno žgano ali prašno lakiranje

Standardne dimenzije

138 x 0,7 mm, 200 x 1,0 mm, 300 x 1,2 mm, dolžine: 500 bis 6.200 mm

ARHITEKTOVO PRIPOROČILO:

»Navdih, ki ga čutimo v zeleni okolici zahvaljujoč parku, reki in poljem, smo poskušali vnesti tudi v zasnovo zgradbe in poskrbeti, da se ob vstopu vanjo ne razblini. Objekt od tal do strehe prežema zelen občutek. Potreben žar pa so objektu dali aluminijastimi elementi PREFA Siding v opalno zeleni barvi.«

Fabio Buttigliero in Filippo Cornero
GAP Studio
www.gap-studio.it