POSKUS ARHITEKTA NA SEBI

Ena najtežjih nalog arhitekta je načrtovati lastno hišo. Časovne, površinske in finančne omejitve investitorja namreč željam, vrednotam in viziji arhitekta postavljajo ožje meje. Kljub temu so bile arhitekturne želje in smernice investitorja odlično spravljene pod eno streho.

»DRUŽINSKA HIŠA« NA PRAV POSEBEN NAČIN

Neobičajen osnutek s fasadno oblogo iz aluminijastih skodel in ravno streho je postal novi dom. Kar je posebno, je to, da lahko moderna interpretacija družinske hiše sobiva s tirolsko gradbeno tradicijo in tako naj bi tudi bilo. Za celotno investitorjevo družino je bila posebej pomembna povezava z naravo in gorami, soncem, svetlobo in pokrajino.

Aufnahme eines modernen Einfamilienhauses bei Abenddämmerung; Die Fassade ist mit der Wandschindel in Grau.

NOVA INTERPRETACIJA MATERIALA

Običajni materiali so bili na novo interpretirani, fasada pa je bila oblečena s fasadnimi skodlami PREFA v P.10 svetlo sivi barvi. Prvič zato, ker je pri izbiri materiala prevladovala tematika trajnosti, in drugič zato, ker je »aluminij fascinanten, izredno moderen gradbeni material.« Tako arhitekt, kot tudi investitor opisuje prednosti in raznoliko uporabnost strešnih in fasadnih skodel PREFA, robustnost in možnost preprostega oblikovanja. Na Tirolskem so podnebne razmere včasih res ostre. V takšnih pogojih se je odločitev za nenavadno, vendar privlačno fasadno oblogo družinske hiše Trutzburg z aluminijem izkazala za precej lahko, saj ureditev fasade s sistemom PREFA izkazuje odpornost proti vremenskim vplivom, dolgo življenjsko dobo in energijsko učinkovitost, vzdrževanje pa ni potrebno. 

TRUTZBURG PROTI VETRU IN VREMENU

Hišna fasada iz aluminijastih stenskih skodel je projekt za več generacij. Za material je namreč značilno, da se sam prevleče z zaščitno plastjo oksida. Ni drobljenja ali luščenja, ni rjavenja na skritih mestih. Z zanesljivo montažo fasadnih skodel s tehniko zgib v zgib je fasada tudi varna pred nevihtami in je ni treba vzdrževati – ni premazovanja in drugih zamudnih sanacijskih del. To se izplača tudi v dobro preživljanja časa z družino.

Na površini 210 m² so bile položene dvoslojne, žgano lakirane svetlo sive strešne oz. fasadne skodle v velikosti 420 × 240 mm. To delo je opravilo kleparstvo Müller, ki je dolgoletni partner podjetja PREFA. Ta dokaj majhna dimenzija skodel ima tudi prednost, da pride struktura skodel v veljavo tudi pri ne tako velikih delnih površinah. Montaža skodel na vodoravnem lesenem opažu z vmesnim prezračevalnim slojem in ločilnim slojem ter pritrditev z oprijemi, patentiranimi s strani podjetja PREFA, omogočata podlago z zaščito pred nevihtami. Fasadne površine z različnim naklonom so lahko na vogalih tako optično perfektno spojene. Če arhitekti in investitorji pri oblikovanju stavbne fasade naletijo na omejitve, so skodle PREFA pogosto optimalna rešitev.

Aluminijaste skodle so tudi zelo lahke, kar je arhitektu in investitorju dobesedno olajšalo odločitev za PREFA. Zelo lahka teža 2,5 kg/m² skodel PREFA igra pri tako veliki fasadni površini, ki jo je treba pokriti, ključno vlogo. 

Fassadenverkleidung mit der PREFA Wandschindel aus Aluminium in Hellgrau mit einer Steinmauer vor dem Haus;

S TRAJNOSTJO ZA NASLEDNJE GENERACIJE

Tudi naslednje generacije bi se morale počutiti varne znotraj inovativne fasade PREFA. Trajnostna gradnja in načrtovanje sta namreč najpomembnejša, in 40-letna garancija, ki jo PREFA daje na svoje izdelke, to odlično dopolnjuje.