PREFINA ZMAGA NA LEDENIKU STUBAI

Največje avstrijsko smučarsko področje na ledeniku v Tirolu obišče letno na tisoče navdušenih smučarjev in zimskih športnikov. Privabijo jih ne le ustrezni zimski pogoji in nad 110km dolgih smučarskih prog, temveč tudi planinska hiša Eisgrat, ki leži v čudovitem okolju in kjer gostom nudijo odlične kulinarične dobrote. Vendar so se v zadnjih letih pojavile težave. Z leti je hiša postala premajhna  in  ni več izpolnjevala zahtev sodobnega gostinstva. Tudi veter in vreme sta pustila sledi na objektu, zato sta se lastnika objekta – Wintersport Tirol AG & Co Stubaier Gletscherbahnen KG – odločila za popolno sanacijo ter izgradnjo prizidka.

Kompleksen profil zahteve arhitekturi.

Gradbišče na 2.900 metrih nadmorske višine je samo po sebi predstavljalo velik izziv, obseg načrtovane prenove in prizidka pa je od vseh vpletenih zahteval visoko mero strokovnosti pri načrtovanju in izvedbi ter točno določen časovni načrt. Napotki, ki jih je prejela skupina arhitektov iz Innsbrucka (pod vodstvom DI Walter Niedrist), so bili zaradi multi-funkcionalnosti gorske postaje, ki je hkrati tudi stičišče dveh gondol, zelo obsežni. Poleg nujne celotne prenove 30 let starega objekta, sta posodobitev potrebovala tudi kuhinja in osrednji prostor. Poleg tega so želeli funkcionalno povezati do sedaj ločene gostinske površine s športnimi trgovinami, z vzpostavitvijo tekočih stopnic in dvigala za invalide povečati udobje uporabnikov gondol, obnoviti garažo za teptalce in hkrati z novo visoko kvalitetno fasado, ki praktično ne zahteva vzdrževanja, prenoviti plašč stavbe. Skupna površina prenove objekta in prizidka je znašala 4420 m².

Odporen na vse vremenske razmere.

Klimatske razmere na ledeniku Stubai so zahtevale izvedbo gradbenih del v dveh fazah, od aprila do septembra 2009 in od aprila do oktobra 2010. Odmor med obema fazama gradnje si pri fasadi gorske postaje niso smeli privoščiti, zato so se lastniki objekta z ekipo arhitektov odločili za izbiro visoko odpornega materiala, ki ne potrebuje vzdrževanja. Vremenske razmere na ledeniku so ekstremne. Sneg, toča, žled, veter in močno UV-sevanje so pustili svoj pečat. »Že od začetka načrtovanja del smo vedeli, da obstaja le ena rešitev, material iz aluminija, ki lahko zagotovi trajno zadovoljstvo," pojasnjuje Walter Niedrist. PREFA – strokovnjak za aluminijaste strehe in fasade, je bila zato vključena v načrtovanje. Skupaj s PREFA avtorjem projekta – Haraldom Kronthalerjem, so razvili različne modele in načine montaže, s ciljem poiskati najboljšo rešitev – s PREFA aluminijasto kompozitno ploščo, pritrjeno s kovicami na prezračevano podkonstrukcijo.

Enostavna montaža v težkih pogojih.

Po površini 4 metrov velike aluminijaste plošče imajo dve pomembni prednosti. Popolnoma brez težav lahko na samem gradbišču ploščo upognete in razrežete in tako ustvarite ravno, izredno optično površino. V primeru naše gorske koče se s tem novozgrajeni trinadstropni prizidek, tlorisno okrogle oblike, dodatno ojači, hkrati pa se površina naravnega, površinsko krtačenega aluminija odlično prilagodi tamkajšnji okolici. Za montažo je bilo odgovorno kleparsko podjetje Stahl und Metallbau Hörburger iz mesta Roppen na Tirolskem. Pet ljudi je v samo dveh mesecih – od avgusta do septembra 2010 – z alumnijskimi kompozitnimi ploščami obdelalo površino 850m². V tem času je vreme na ledeniku Stubai že kazalo našim fasadnim kompozitnim ploščam obraz prihajajočih mesecev. Močno sonce, ki mu je sledil snežni vihar, je prisililo delavce na kratek odmor, čeprav lahko PREFA aluminijasto kompozitno ploščo montirate tudi pri nizkih temperaturah pod lediščem in ob lažjem sneženju. Kljub temu jim je gradbena dela uspelo dokončati v predvidenem roku.

PREFA aluminijasta kompozitna plošča – fleksibilna kompozitna plošča za sodobno oblikovanje.

Sestavljena iz dveh 0,5mm dvoslojno žgano lakiranih aluminijasrih plošč in 3mm jedra iz polietilena je primerna za različna področja uporabe. Notranja izgradnja ali oblikovanje fasade, novogradnja ali sanacja starejših objektov – možnosti uporabe so skoraj neomejene. Prednosti kompozitne plošče so še posebej pomembne pri velikih površinah, ki so zahtevne zaradi ravnosti in togosti. Prednosti fasade iz aluminija še posebej pridejo do izraza pri objektih kot je omenjena postaja Eisgrat na ledeniku Stubai: aluminij je odporen proti koroziji in lomu, objekt je varno montiran pred nevihtami, prenese ekstremna temperaturna nihanja med dnevom in nočjo in visoko izpostavljenost UV - sončnim žarkom.