PROFILIRANA PREFINJENOST

Dreiplus Architekten je za avstrijsko zasebno podjetje WALTER GROUP ustvaril elegantno restavracijo v Wiener Neudorfu v Avstriji, ki zaposlenim v enem največjih industrijskih območij v Srednji Evropi ponuja priljubljeno zbirališče med dnevnimi odmori. Mojster Thomas Heil je navdušil z zgradbo, ki jo odlikujeta predvsem dve prefinjenosti: gozd v atriju in nepravilno valovita fasada iz treh vrst ekstrudiranih stiskanih profilov, ki jih je po njegovih načrtih izdelala PREFA.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Izjemni poudarki

Arhitekti Dreiplus so razvili tloris stavbe – mnogokotnik z zaobljenimi vogali – na podlagi mejnih črt parcele. Thomas Heil je tekoč videz ovoja stavbe dosegel z uporabo posameznih profilov z različnimi prerezi valov, ki jih je bilo treba brezhibno položiti v poljubnem vrstnem redu in za katere se zdi, da neskončno stremijo proti nebu. Zaradi te edinstvene lastnosti ima površina fasade optični učinek zaradi katerega je videti kot nekakšna zavesa.

Das Restaurant Walters im Business-Park der WALTER GROUP aus der Vogelperspektive; der Wald im Atrium sowie die umliegenden Straßen sind im Blick.

Obedovanje na gozdnem zraku

Za to »zaveso« so prostori stavbe obrnjeni navznoter, proti mešanemu gozdu v pravokotnem, 360 kvadratnih metrov velikem atriju. Le-ta ugodno vpliva na notranjo klimo in se lahko uporablja kot prostor za komunikacijo in sprostitev. »Zanimala nas je simbioza narave in arhitekturnega prostora,« v tem kontekstu pravi Thomas Heil. Prostor za goste restavracije Walters je bil zasnovan tako, da se območja nemoteno prelivajo ena v drugo, in ponuja prostor za različne koncepte restavracije, kot je samopostrežna restavracija, območje za vrhunsko kulinariko in kavarna. Z montažo PREFA valovitega profila v notranjih prostorih je arhitekt ustvaril povezavo z eleganco zunanje fasade.

Normalansicht des Restaurant Walters mit einem seiner Rundbogenfenster inmitten einer begrünten Umgebung.

Med spretnostjo in tankočutnostjo

Strokovnjak za kovinske konstrukcije Hugo Terschan iz podjetja Heidenbauer GmbH je imel glavno vlogo pri zagotavljanju brezhibne vgradnje posameznih profilov valovite fasade. Netočnosti je bilo mogoče nadomestiti s posebej za to razvito podkonstrukcijo. Zaradi stabilnosti 2 mm debelih profilov  naknadno prilagajanje ni bilo mogoče. Želeno nepravilnost fasade je navsezadnje mogoče pripisati obrtniškemu znanju in estetskemu občutku monterjev. Posebno strokovno znanje je bilo nujno tudi na področju okroglih fasad iz aluminija in stekla, pojasnjuje Terschan: »Zaradi globine profilov smo morali določiti, kako bo v loku nastala dvojna ukrivljenost na koncu profila. V ta namen smo obdelali vsak profil posebej in ga v obdelovalnem centru delno razrezali na določeno velikost.«

 

Material:

NA SPODNJI POVEZAVI SO NA VOLJO FOTOGRAFIJE ZA PRENOS