SPOMENIŠKO ZAŠČITEN OBJEKT - PRIDIH SODOBNOSTI V BIROKRACIJI

Podjetje PREFA ustvarja dialog med starim in novim, sveže saniran in razširjen sedež okrajnega glavarstva v Velikovcu pa je prekrilo s svojo streho in odelo v svojo fasado. Pri zasnovi in sanaciji tega javnega poslopja je poudarek na sodobni arhitekturi ob upoštevanju materialov in oblik ter na doslednem pristopu, saj je poslopje pod spomeniškim varstvom. Danes tako mestna hiša ne vabi zgolj k uradnim opravkom, ampak tudi k občudovanju.

Brezčasno sožitje: zgodovinsko bistvo in visokotehnološki materiali

Dovoljenje za rušenje – to je bilo obstoječe stanje zgodovinske »podrtije« v Velikovcu, ki bi morala prepustiti prostor novogradnji sedeža okrajnega glavarstva. Rušenje poslopja pod spomeniškim varstvom je bilo celo del razpisa. Za Rainerja Wührerja iz arhitekturne pisarne halm.kaschnig.wührer to ni predstavljajo izziva niti zadovoljive rešitve: »Odločili smo se v nasprotju z razpisnimi pogoji, torej da bo kletna etaža starega poslopja ostala kot temelj, in predlagali sanacijo, s katero bi ohranili strukturo poslopja.« Osnutek arhitekturnega dvojca v Grazu je prepričal žirijo in investitorja, podjetje LIG (Landesimmobiliengesellschaft) Kärnten.

Optična in snovna enotnost s sistemi PREFA

V zahtevnem arhitekturnem boju med starim in novim je v lahki kategoriji prepričljivo zmagalo podjetje PREFA. Fasada in streha novega sedeža okrajnega glavarstva Velikovec naj bi namreč bila v odličnem sožitju. Sodobna izvedba strehe povzema bistvene zgodovinske lastnosti in jih znova interpretira z oblikovnimi elementi prvotne strehe ter s starim slemenom. Spodnji del poslopja ohranja svojo prvotno obliko in patino, na potrebnih mestih pa je bil saniran. Tako predstavlja temelj za sodobno strešno konstrukcijo. Za doseganje sožitja med streho in fasado ter njuno umestitev v prostor je ekipa arhitektov kombinirala strešne in fasadne rombe PREFA 29 × 29 v antracitni barvi.

Peresno lahka teža je bila odločilna

Poseben izziv je predstavljala izgradnja svetlobnih lijakov v strehi. Stenski rombi so morali biti namreč delno nameščeni tudi na previsnih območjih, želene oblike pa markantne, vendar enakih materialov. Za ta namen je izvrstna pločevina PREFA, ki vodi preprečuje zatekanje. Možnosti obdelave lahkih strešnih in fasadnih rombov PREFA 29 × 29 so prepričale arhitekte in investitorja, saj zagotavljajo najmanjšo obremenitev stare zasnove poslopja. »Pločevina PREFA je poleg tega zagotavljala neprecenljivo prednost, saj omogoča izvedbo prehodnih elementov. To je bil najpomembnejši razlog, da smo se odločili za sisteme PREFA,« je dodal Rainer Wührer.

Kljub stari zasnovi: pozitivna energetska bilanca

Okoljska neoporečnost uporabljenih gradbenih materialov je vse pomembnejše merilo za sprejemanje odločitev pri javnih naročnikih. In sistemi PREFA so zmagali tudi tukaj. Aluminij ponuja možnost 100-odstotne reciklaže, s čimer je mogoče prihraniti 95 % proizvodne energije v primerjavi s primarnim aluminijem. Njegova kakovost pa se s ponovno predelavo ne spreminja.

PREFA fasadni romb 29x29

Material

prašno barvan aluminij, debeline 0,7 mm, kakovostno dvoslojno žgano ali prašno lakiranje

Dimenzija

290 x 290 mm na pokriti površini

Teža

2,6 kg/m²

Polaganje

na opaž, z minimalno debelino 24 mm

Pritrditev

1 kos patentiranih strešnih sider na strešni romb = 12 sider / m²

Arhitektovo priporočilo:

»Sami smo preučili uporabo številnih materialov, saj vlogo arhitekta razumemo kot celovito odgovornost. Vedno nam je bilo jasno, da se poslopje ne sme razlikovati v fasadi in strehi. Z aluminijastimi sistemi in kovinskimi prevlekami PREFA smo lahko oblikovali fasade in strme strehe kot iz kalupa – in to brez težav pri prilagajanju preostalemu poslopju.«

Rainer Wührer
Arhitekturna pisarna halm.kaschnig.wührer architekten
www.halm.kaschnig.at