Stanovanjski »plazilec« sredi vinogradov

Družinska hiša v občini Vétroz v francoskem delu kantona Wallis se spretno staplja s prijetno pokrajino doline reke Rone, vendar kljub temu izstopa s svojo ekscentrično zunanjo oblogo iz aluminija. Fasadni rombi bronaste barve podjetja PREFA ustvarijo iz stavbe z dvojnim zatrepom prav poseben arhitekturni biser.

izjemna uprizoritev medsebojne harmonije lege in pokrajine

Vila v Vétrozu sledi premišljenemu celostnemu arhitekturnemu konceptu, ki v gradbenem smislu v središče pozornosti postavlja lego in pokrajino. Ozka in pravokotna parcela na položnem pobočju ob manjši cesti kar kliče po podolgovatem in kompaktnem načrtu hiše. Da bi pridobili kar se da veliko prostora, je arhitekt stavbo zasnoval še posebej visoko. Zahvaljujoč arhitekturnemu triku stavba kljub zelo veliki bivalni površini ni videti kot kocka sredi pokrajine.

Einfamilienhaus mit Blick auf die Weinberge, verkleidet mit PREFA Wandraute in Bronze

Asimetrični dvojni zatrepi ustvarjajo višino bivalnega prostora

Dvodelna streha s štirimi različnimi višinami strehe poskrbi za veliko prostornino, še posebno v notranjosti hiše, ter za živahen in razgiban zunanji videz. Asimetrični dvojni zatrepi v salonu vile omogočajo več metrov visoke strope, velika okna pa ponujajo fantastičen in skoraj neomejen razgled na dolino reke Rone. V pritličju pa je poleg tega tudi malo – skoraj neopazno – zasebno stanovanje.

Plazilec med trtami

»Na to dokaj organsko obliko vile je močno vplivala hribovita okoliška pokrajina,« pravi Engin Demirci, ki zelo dobro pozna dolino reke Rone in njene topografske značilnosti, saj tudi sam stanuje v bližnjem mestu Sion. Ravno iz tega razloga je bila zanj zelo pomembna tudi predmetnost te vile. »Zgornji del hiše je obdan z vpadljivo aluminijasto fasado iz fasadnih rombov bronaste barve podjetja PREFA. Aluminijasti rombi velikosti 29 × 29 cm prevladujejo v celotnem zgornjem delu stavbe in ji dajejo videz pravega arhitekturnega kuščarja.«

Material, ki prekaša naravno pokrajino

»Arhitekturna ideja, da se za fasado uporabi kovina bronaste barve, na začetku ni naletela na popolno odobravanje investitorja,« pravi Demirci o začetnih pomislekih, da naj bi aluminijasti materiali bili preveč industrijski in neprimerni za stavbo sredi vinogradov.

Vendar pa kasneje naročnika ni prepričal le videz, ki se popolnoma zliva s pokrajino, temveč tudi dolga življenjska doba in trajnost aluminijastih materialov podjetja PREFA, ki ne zahtevajo dodatnega vzdrževanja. Fasadni rombi ščitijo hišo pred ekstremnimi vremenskimi pogoji, ki v sončni dolini reke Rone segajo od neviht do snega. 

Modernes Einfamilienhaus mit doppeltem Satteldach, verkleidet mit PREFA Wandraute in Bronze

prvo mesto za bron

Arhitekt Demirci je kot najprimernejši material za oblikovanje fasade izbral fasadne rombe PREFA v emajliranem betonu bronaste barve, ki s svojo razdrobljeno strukturo plošč kot luskasti oklep vpliva na arhitekturni vtis hiše. »Fasadni rombi PREFA velikosti 29 × 29 so se izkazali za idealen material za 200 m² veliko fasado in so omogočili, da neobičajna geometrija stavbe pride do izraza na najboljši možen način.« Poleg tega so fasadni rombi PREFA ustrezali zahtevam obdelave, saj je bil za organski koncept potreben prožen material, ki je lahko sledil linijam in obliki stavbe. 

Od prve uporabe do navdušenca nad izdelki PREFA

Lokalno kleparstvo podjetje Travelletti & Biner je ob pomoči in svetovanju švicarskih strokovnjakov podjetja PREFA prvikrat delalo z izdelki iz aluminija proizvajalca iz Spodnje Avstrije. Zaradi tega je podjetje PREFA pri naročilu in montaži poskrbelo tudi za potrebno strokovno pomoč. Podjetje je bilo navdušeno nad preprostostjo obdelave in izvrstnimi lastnostmi materiala fasadnih rombov podjetja PREFA. V približno 300 urah so trije delavci podjetja Travelletti & Biner namestili in dokončali izolacijo, leseno podkonstrukcijo z opažem ter namestitev fasadnih rombov in odprtin za okna, ki s sistemom Prefalz enakega barvnega odtenka zaokrožajo kompaktno podobo stavbe. Montaža obešene, prezračevane fasade, ki poskrbi za idealno okolje v enodružinski hiši, je zahvaljujoč tehnični zmogljivosti samo 0,7 mm debelega materiala in dodatne opreme podjetja PREFA potekala strokovno in izjemno učinkovito.

Fasadni rombi PREFA 29 × 29

Material

legura aluminija bronaste barve debeline 0,7 mm, dvoslojni žgani lak ali prašno lakiranje za posebne barve

pritrditev

1 narebreni žičnik na fasadni romb = 25 žlebastih žebljev na m²

teža

2,8 kg/m²

polaganje

poln opaž min. 24 mm

velikost

29 × 29 cm na pokriti površini

»Fasadni rombi PREFA velikosti 29 × 29 so se izkazali za idealen material in so omogočili, da neobičajna geometrija stavbe pride do izraza na najboljši možen način.«

 

Engin Demirci

Architecte, Sion

www.d-archi.ch