Usodni udarec dolgočasnim fasadam

Peter Blineder je gradbenik četrte generacije in projektant, ki svoje delo opravlja z veliko mero ustvarjalnosti in prilagodljivosti, vendar vedno pri tem upošteva tudi svoje naročnike. Pri tem je pomemben predvsem osebni pristop do investitorja, s katerim se projekt razvija in načrtuje korak za korakom. Pri arhitekturnih objektih Blinederja so na koncu vsi zmagovalci. »Arhitektura nastaja prek nefiltrirane komunikacije, kar spodbuja ustvarjalnost. Najboljše so izpadli projekti, pri katerih sem bil z investitorjem na isti, harmonični ravni. Končni rezultat je bil nato natančno tak, kot je moral biti – popoln,« pravi Blineder. 

Poteza za potezo

Sprva so bili investitorji nekoliko skeptični zaradi načrta dominantno delujoče fasade, ki z elementi PREFA Siding v treh barvah občutno izstopa iz vrste stanovanjskih hiš v kraju Leonding. »Ideja je bila, da na celotni hiši pustimo unikaten pečat in ustvarimo enotnost med obliko, razširitvijo gradbenih delov in seveda tudi barvo stavbe,« pravi Blineder, ki je neenakomerno razporedil rjave, bronaste in slonokoščeno bele elemente PREFA Siding in tako ustvaril privlačno, vendar mirno fasado, ki konstrukciji hiše daje prav posebno in edinstveno osebnost.

Moderne mehrfarbige Fassadengestaltung mit PREFA Sidings in drei Farben mit großen Fensterflächen und großzügiger Terrasse und Flachdach

intenzivni tečaj strategije

»Kakovost in prefinjenost stavb je mogoče doseči ravno z uporabo ustreznih površin,« je prepričan Blineder. »V arhitekturi je najtežje udejanjiti prav to, kar bi moralo biti videti zadržano.« Začetni pomisleki investitorja, da bo fasada morda preveč dominantna in da bo preveč izstopala iz krajinskega okolja ter krajevnega arhitekturnega sloga, so se na koncu spremenili v ponos nad neobičajnim in reprezentativnim videzom stanovanjske hiše. »Na koncu je investitor dejal, da samo čaka, kdaj bo na mimo potekajoči cesti prišlo do trka, saj se vozniki ustavljajo sredi ceste, da lahko občudujejo njegovo hišo,« se veseli Blineder.

barvne rošade

Ekskluzivna izbira materiala elementov PREFA Siding in skrbna izvedba neobičajne tribarvne strukture, ki od fasade preko oken in strehe vse do talne obloge in pohištva dominantno vpliva na videz, določa tudi strategijo arhitekta. »Pri tovrstnih posebnih projektih pomemben prispevek nudi podjetje PREFA. Nimajo posluha le za velike projekte, temveč so pripravljeni pomagati tudi pri posebnih željah glede barve pri manjših projektih. Tako se lahko izdelek uporabi ponovno, na drugačen način.«

Moderne Fassadenbekleidung mit PREFA Sidings in drei Farben

Pot je zabavna

»Pri izdelavi fasade iz elementov Siding je pomembno, da imate pravega gradbenega partnerja,« pravi Blineder o svojem izkušenem izvajalcu za izdelke PREFA, podjetju Stadler iz Gallneukirchna, ki se je izkazalo že pri marsikaterem projektu. Kakovost izvedbe je poleg dobre ideje in arhitekturnega poguma bistvenega pomena za končni rezultat. Konec koncev mora pri izdelavi fasade vse potekati po načrtih, na primer črte se morajo končati natančno pri okenskem okvirju. »Zato sem že na začetku načrtovanja okna prilagodil elementom Siding in ustvaril natančen načrt polaganja,« je že vnaprej natančno razmišljal Blineder.Posamezni, po meri narejeni fasadni elementi Siding s standardno širino 200 mm so bili z vijaki skoraj nevidno nameščeni na aluminijasto, z mineralnimi vlakni izolirano podkonstrukcijo v posebej zasnovanem vzorcu, ki poudarja linije hiše in zmanjšuje učinek velikih površin. Na glavni stavbi in prizidku je bilo skupaj položenih 200 m² elementov Siding.

Za Blinederja, ki s podjetjem PREFA pogosto sodeluje tudi na področju solarne arhitekture, je zelo pomembno transparentno in natančno načrtovanje stroškov. »Po mojem mnenju dokončanje stavbe ne sme trpeti samo zaradi napačne ocene stroškov na začetku načrtovanja. Ravno pri zadnjih detajlih, ko je treba izbrati fasado in tla, oblikovanje notranjih prostorov in vrta, je treba imeti na voljo določen proračun. Pri izbiri materiala za površine in izvajalcev ne smemo varčevati z denarjem, saj na koncu zaradi tega trpi celoten koncept,« pravi Blineder. Pomemben dejavnik pri tem izračunu je tudi donosnost izdelkov PREFA.

»Podjetje PREFA daje 40-letno garancijo na svoje izdelke,« pravi Reinhard Stadler iz podjetja Stadler, ki med drugim s podjetjem PREFA rad sodeluje tudi zaradi obstojnosti materialov. Kljub temu pa podjetju Stadler ni bilo treba vložiti preveč časa v natančno namestitev in obdelavo elementov Siding. »Material, debeline zgolj 1,0 mm, nizka teža aluminijastih elementov in voljnost materiala za obdelavo občutno olajšajo montažna dela ter omogočajo učinkovito in hitro izvedbo del,« pravijo pri podjetju Stadler.

izjemno ujemanje materialov

Aluminij podjetja PREFA je – že iz čisto optičnih razlogov – najljubši material, ki ga Blineder uporablja za izdelavo fasad. »Fasade lahko tako optično podaljšamo in vgradimo vzdolžne strukture. Utori – s fugami ali brez njih – ustvarjajo harmonično podobo fasade.

Seveda pa so za arhitekte in investitorje pri odločitvi za izdelke PREFA pomembni tudi praktični razlogi. Aluminij podjetja PREFA je prevlečen z visokokakovostnim premazom po postopku »coil-coating« in je zato odporen proti vremenskim vplivom in izjemno obstojen. Površine so zaradi tega izjemno robustne in skoraj neuničljive. Zahvaljujoč visokokakovostnem premazu lahko voda dobro odteka. »S pravilno izvedbo fasade,« pravi Blineder, »se ta čisti tako rekoč samodejno in zato vzdrževanje skoraj ni potrebno.« K temu pripomore tudi zavezanost Blinederja h gradnji fasad s kompaktnimi vrati, okni brez okvirja in ravnimi elektroinštalacijami, ki poskrbijo za čim bolj ravno površino z ravnimi linijami ter mirno, harmonično zunanjost stavbe.

Elementi PREFA Sidings

Material:

barvno prevlečena aluminijeva zlitina, gladka površina, z okrasnimi profili ali črtami, možna izvedba s senčno fugo ali brez nje

Barva:

P.10 rjava, bronasta in slonokoščeno bela

Pritrditev:

vijačeno ali kovičeno na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo

teža:

pribl. 3,3 do 4,3 kg/m²

Premaz:

visokokakovosten dvoslojni žgani lak ali prašno lakiranje

Standardne mere:

138 × 0,7 mm, 200 × 1,0 mm, 300 × 1,2 mm, dolžina: 500 do 6.200 mm

Material:|Farbbeschichtete Aluminium-Legierung, Oberfläche glatt, stucco oder liniert, wahlweise mit oder ohne Schattenfuge

Farbe:|braun, bronze und elfenbein

Befestigung:|Auf Alu- oder Holzunterkonstruktion geschraubt oder genietet

Gewicht:|ca. 3,3bis 4,3 kg/m²

Beschichtung:|hochwertige Zweischicht-Einbrennlackierung oder pulverbeschichtet

Standardformate:|138 x 0,7 mm, 200 x 1,0 mm, 300 x 1,2 mm, Länge: 500 bis 6.200 mm

|

Priporočilo arhitekta:

»Pri tovrstnih posebnih projektih pomemben prispevek nudi podjetje PREFA. Nimajo posluha le za velike projekte, temveč so pripravljeni pomagati tudi pri posebnih željah glede barve pri manjših projektih. Tako se lahko izdelek uporabi ponovno, na drugačen način.«

Peter Blineder
Gradbenik in »solarni« arhitekt
www.baumeister.at

Arhitekt Blineder o sodobni družinski hiši v Leondingu s temno srajco pred 2 modernimi umetniškimi deli na temni mizi