VEČJA POVRŠINA ZA VEČJO RAZIGRANOST OTROK

Poleg čim bolj elegantne umestitve tako velikega objekta v lepo naravno okolje je bila zahteva naročnika tudi, da je že na prvi pogled vsakomur jasno, da gre za javni objekt. Kar seveda ne pomeni nujno dolgočasne sive stavbe, kot smo morda vajeni iz preteklosti, prej nasprotno, zato je bila želja tudi, da je zunanjost novega objekta živahne barve in gre za prostor, kjer bivajo otroci, hkrati pa mora biti njim šola tudi všeč. Uporabljena je bila PREFA fasada v peščeno P.10 rjavi barvi, ki v kombinaciji z oranžno barvo deluje zares lepo.

Investitor se je odločil za material PREFA Siding -  prezračevalno fasado iz aluminija in s trakovi širine 138, ki se uporablja za praktično vse tipe objektov, tako javnih kot stanovanjskih, in ki omogoča horizontalno, vertikalno pa tudi diagonalno montažo. Ko vprašamo Prefine strokovnjake, kaj je na objektu drugačnega, zanimivega, odgovarjajo: »Gre za zelo zahteven projekt, ki je terjal usklajeno delo vseh vpletenih partnerjev, da je prišlo do končnega lepega rezultata.«

Brezrobni vogali so pri nas že nekaj standardnega, močno pa prispevajo k uglajenem videzu stavbe, ki se bolj mehko prilagaja okolju, še bolj pa senčne fuge, ki so na OŠ Zagradec uporabljene tako v vertikalni kot horizontalni smeri, in dodatno prispevajo k igrivosti, ki si jo šola zasluži.

Pri javnih investicijah je še bolj kot pri zasebnih pomembna cena oziroma cilj za nek odobren proračun dobiti čim več. PREFA Siding je tu očiten zmagovalec, saj je ta fasada zares nezahtevna za vzdrževanje – »S PREFO nimaš nič dela. Dobesedno. Tudi čistiti je ni treba.« Aluminij se ustrezno razteza po svoje in zdrži dolga leta in desetletja, za kar PREFA daje 40-letno garancijo na material in barvo.

Fasadni elementi PREFA Siding je zopet prepričal s svojimi funkcionalnimi lastnostmi in kreativno rešitvijo.  Vabimo vas, da si osnovno šolo in vrtec v Zagradcu ogledate od blizu in preverite PREFA kvaliteto in brezkompromisno opravljeno delo podjetja Kramaršič d.o.o. iz Dolenjskih Toplic, ki sta prepričala tudi arhitektko Sandro Štrpin: »PREFO sem izbrala na predlog izvajalca in moram reči, da sem z materialom resnično zadovoljna, ravno tako s podporo Prefinih strokovnjakov. Pri OŠ Zagradec smo sodelovali prvič, po tem pa še na nekaj zanimivih objektih. Zmagovalne ekipe se pač ne menja, kajne?«

MATERIAL

prašno barvan, legiran aluminij, z gladko, stucco ali črtasto površino, po izbiri z ali brez senčne fuge

PRITRDITEV

na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo, pritrjeno z vijaki ali kovicami

TEŽA

pribl. od 3,3 do 4,3 kg/m²

BARVANJE

kakovostno dvoslojno žgano ali prašno lakiranje

STANDARDNE DIMENZIJE

138 x 0,7 mm, 200 x 1,0 mm, 300 x 1,2 mm, dolžina: od 500 do 6.200 mm