Zeeburgerbaai: novi stanovanjski otoki v amsterdamu

Stanovalci svoj dom dosežejo tako, da prečkajo most in stopijo v svoj lastni svet. Čari pristanišča in industrijski dizajn so tukaj povezani z udobnim, individualnim bivanjem. Izvirno so otoke načrtovali v obliki plavajočih ploščadi. Vendar pa so si Susanne Aniba in gradbeniki iz podjetja Ooms Bouw & Ontwikkeling nato premislili. Temelji so bili trdno zasidrani in zdaj na severovzhodu Amsterdama harmonično ležijo med vodo in kopnim. Pri razvoju je imel veliko vlogo navdih iz narave. To kaže že barvni koncept: na prvem otoku so uporabili zemeljske barve iz narave, na drugem otoku pa prevladuje modra barva, torej voda. Kovina, steklo in beton so tako v popolni harmoniji z okolico.

V naselju Zeeburgerbaai ima individualnost pomembno vlogo. »Ni nobenih ponovitev. Vse hiše se med seboj razlikujejo,« poudarja arhitektka. Kupci so namreč že od samega začetka imeli pravico do soodločanja. »Všeč nam je, če ljudje, ki bodo tukaj bivali, sodelujejo pri odločanju. Izrazili so lahko svoje želje, npr. kako velika naj bo terasa, kako odprt naj bo bivalni prostor,« pojasnjuje razvoj projekta arhitektka Aniba. Susanne Aniba pa tudi ni arhitektka, ki bi se umaknila v pisarno in tam sama delala pri projektu. S projektom želi in mora biti tesno povezana od začetka do konca: »Rada sem na gradbišču, kjer s čelado na glavi in škornji na nogah opazujem napredek.«

Moderne Wohnungen am Hafen in Amsterdam. Die Fassade wurde mit Prefalz Bahnen in P.10 Anthrazit eingedeckt.

Posebne zahteve

Objekt očara s svojimi številnimi podrobnostmi: streha je pomaknjena nazaj, betonski podzidek je razdeljen, površine na fasadi so različnih velikosti, okna so precizno uokvirjena, igra barv je dobro premišljena, materiali pa so bili modro izbrani. Material podjetja Prefa je bil za posebne zahteve okolice in številne podrobnosti. Ob vodi so hiše izpostavljene posebnim vplivom okolja, vendar pa bo material »zelo dolgo ostal prav tak, kot je zdaj«.

Edinstven stanovanjski otok je nastal v Amsterdamskem pristanišču. Bodoči prebivalci so bili vključeni v načrtovanje Zeeburgerbaai. Fasada 28 hiš je bila obložena s Prefalz trakovi v antracit P.10 barv. Več si preberite tukaj!

Obuditev objekta

Ruud Sjouw je bil s svojim kleparskim podjetjem Siris odgovoren za realizacijo 28 hiš. Podjetje Siris je specialist za velike projekte ter oplemenitenje streh in fasad s kovino. Tradicionalno se pri delu veliko uporablja cink, vendar pa je v zadnjih letih močno poraslo povpraševanje po materialih podjetja Prefa. »Veliko delamo s kakovostnimi materiali. Tako vsaka zgradba dobi svoj lastni, edinstveni videz,« poudarja Ruud Sjouw. »Vsi ti projekti so edinstveni. Prav vsak od njih zahteva pozornost, ustvarjalnost in prilagodljivost. Skupaj z arhitekti in gradbenimi podjetji objekte obudimo v življenje,« svojo filozofijo pojasni klepar. Veliko pozornosti je potreboval tudi projekt v naselju Zeeburgerbaai, saj so bile fasade skupaj 28 hiš obložene s. Poleg velikosti projekta so bile velik izziv predvsem številne podrobnosti – in pajki, kot o gradbišču z nasmehom poroča klepar. »Ampak to je narava.« Večinoma so bili na terenu dejavni od dva do trije kleparji. Medtem ko so za prvo hišo potrebovali okoli dva meseca, pa so obrtniki od hiše do hiše postajali vedno bolj izkušeni, svoje izkušnje pa so znali dobro uporabiti in tako so na koncu za posamezno zgradbo potrebovali samo še dva tedna. »Na začetku smo se veliko naučili. To pa nam je pozneje zelo koristilo,« pojasni klepar.

Architektin Susanne Aniba