ZLATA HIŠA

Na glavni cesti majhnega mesteca Elst nedaleč stran od Arnheima na Nizozemskem je arhitekt Kees Marcelis prejel naročilo družine, da zasnuje reprezentativno družinsko hišo, ki bo idealno ustrezala njihovim željam. Ne le njegovi naročniki, temveč tudi prebivalci kraja so navdušeni nad rezultatom gradnje in hišo zaradi fasade iz aluminijastih trakov PREFA v savansko bež barvi, ki se ob pravi svetlobi svetijo kot zlato, imenujejo kar „Het Gouden Huis, kar pomeni zlata hiša.

Preverjena načela

300 m² veliko stavbo sestavljata podolgovata nizka stavba in glavna hiša z dvokapno streho, ki se oblikovno zgleduje po klasičnih samostojnih hišah iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kot po navadi je tudi tukaj Kees Marcelis začel proces načrtovanja hiše od znotraj navzven, kar je privedlo do odločitve, da pogled iz sob usmeri v prostranstvo okoliške pokrajine tako, da jih obrne stran od ulice. Zato je arhitekt na ulični strani realiziral zaprto fasado, medtem ko je gradnjo proti vrtu in sosednjemu koruznemu polju zasnoval kot odprto. Ponavljajoči se element v njegovih načrtih je tudi prosti tloris, ki je bil v primeru stanovanjske stavbe oblikovan s škatlasto postavitvijo funkcionalnih prostorov, kot so garderoba, kopalnica in stranišče.

Oplemeniteno z aluminijem

Koncept Keesa Marcelisa je bil dopolnjen s tekočo zasnovo prehodov med notranjimi in zunanjimi prostori ter zmanjšanim izborom materialov, kar v stavbo vnaša umirjenost. Z ekipo se je odločil za Falzonal in Prefalz, da bi stanovanjsko stavbo obložil z lahkim in trpežnim materialom. Kot vizualni poudarek so aluminij oblikovali s finimi pilastrskimi trakovi, ki potekajo po strehi in fasadi, kar poudarja kompaktno obliko stavbe brez izboklin ter visoko kakovost materiala. Ritmizirajo fasado in pričajo o Marcelisovi fascinaciji nad tekočimi lastnostmi dolgih, ravnih linij, ki jih vedno znova uporablja pri svojem delu: oko sledi tem linijam in v njih najde elegantno velikodušnost.

Zgibana lahkotnost

"Zanimivo je, kako različno tridimenzionalno zgibi delujejo," pravi Johan Duinkerke, obrtnik, ki je bil odgovoren za končan projekt v Elstu. Spominja se stroge zahteve, oblikovati fasado s sedem centimetrov visokimi stoječimi zgibi na čelni strani, za kar je moral sam izdelati ustrezna orodja. Uporabil je PREFA barvni aluminij Falzonal, ki ga je podjetje PREFA razvilo ravno za takšne naloge, in je navdušen nad lastnostmi zlitine, njenim premazom in lahkotnostjo materiala.

 

Material:

Falzonal in Prefalz

Savansko bež in P.10 antracitna barva    

NA SPODNJI POVEZAVI SO NA VOLJO FOTOGRAFIJE ZA PRENOS