Borzno jajce: Referenčni objekti

Uvod

V poslovnem kampusu KEDO, na univerzi János von Neumann v Kecskemétu, bo v prihodnosti delovala edinstvena svetovna borza. To je povezano z jeklenim jajcem in lupino iz Prefalza.

»Izvedba jajca je bila seveda zapletena,« pravi Lajos Hartvig. „88 Tonnen wiegt das Objekt und es sollte frei im Raum schweben.“ Entsprechend herausfordernd war die Konstruktion des Gebäudes drum herum. Arhitekti so vgradili jajce kot kontrast v strogo osno zgradbo. Okrepljeno je s stekli, ki tvorijo tla dveh sob v notranjosti. »Obstajalo je več idej o tem, kako bi lahko obložili jekleno konstrukcijo,« pravi Hartvig. Sprva bi naj bili kosi v 3D-obliki iz korianovega ali akrilnega stekla, podobni tistim, ki so jih uporabljali za fasado v Kunsthausu v Gradcu. „Das war aber zu teuer für die verhältnismäßig kleine Oberfläche des Eis.“ Mit PREFA konnte letztlich die Form gedeckt werden, „ohne dass der Charakter einer Schale verloren ging“, ergänzt Ágnes Székely, die mit diesen Details im Projekt betraut war. To velja tudi za nevidne lastnosti materiala. Medtem ko nosilna jeklena konstrukcija tehta 87 avtomobilov, plast aluminija Prefalz tehta le približno tono. Razmerje lupine in mase je podobno pri pravem kokošjem jajcu.

Posebna rešitev, prilagojena objektu

Podatki in dejstva

Izdelek

Fasadni sistem Prefalz

Barva

10 P.10 Prefa bela

Arhitekt

Bánáti+Hartvig Architekten mit LIMA Design Ltd.

Obdelovalci

Tető-Kovács Kft.

Država

Madžarska

Kraj

Kecskemét

Vrsta predmeta

Javne stavbe in drugi objekti

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

izvedba PREFALZ v beli barvi s pravokotnim pokončnim zgibom na fasadi z različnimi širinami trakov in oknom

Dovolite, da vas navdihnemo: Več objektov

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Zahvaljujoč nizki teži izdelkov PREFA bo obnova strehe in fasade otročje lahka – kozmetični poseg pa bo vaš objekt seveda tudi polepšal.

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Hiša z garažo po obnovi strehe s strešnimi ploščami PREFA v antracitni barvi
Hiša z dvokapno streho in garažo pred obnovo strehe s strešnimi ploščami PREFA