Nagrajeni arhitekturni projekti PREFARENZEN

Lucija Franko je z oblikovanjem sodobne bolder plezalne dvorane v času svojega delovanja v projektivnem podjetju ARHITEKTURA PETERNEL v vasi Pevno blizu Škofje Loke prinesla nov veter, za ta projekt je bila nagrajena.

Kmetijska poslopja, enodružinske hiše, stari kozolci na travnikih: Navdušujoča sodobna arhitektura v vasi Pevno, ki je ni mogoče prezreti. Objekt, skoraj brez oken in obrnjen stran od ceste, s poševnimi stenami na prvi pogled deluje skrivnostno: V katere namene se uporablja? Kdo ga koristi? S temnim ovojem iz skodel PREFA v antracitni barvi in toplima pročeljema iz macesnovega lesa objekt zbuja zanimanje in navdušuje, morda tudi zato, ker spominja na skedenj, ki pa to očitno ni. Izvajalec Tomo Zadravec pravi, da »pri tej stavbi ne moremo več govoriti o strehi in fasadi«, to je prej »koža, ki ščiti telo«.

S to izjemno novogradnjo je arhitektka Lucija Franko omogočila zlasti novo definiranje lokalnega kolorita majhne vasi na zelo napreden, sodoben način. Za ta navdihujoč projekt je prejela nagrado BigSEE Architecture Award 2021, odlikovanje platforme BigSEE, ki spremlja in nagrajuje edinstvene projekte v kreativnem in podjetniškem sektorju v 21 državah jugovzhodne Evrope.

Več o tem projektu in drugih nagrajenih projektih najdete v spletni reviji za arhitekte in projektante Arhitekturna knjiga PREFARENCE 2022.

Bolder plezalna dvorana, Škofja Loka

Država:

Slovenija

Objekt, kraj:

Bolder plezalna dvorana, Škofja Loka

Kategorija:

Novogradnja

Arhitektura:

Arhitektura Peternel

Izvajalec:

ZA&TO

Material:

Strešna skodla DS.19
Siding