Večrazsežna pomladitev arhitekturnega bisera iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva

Morda je razlog ta, da dunajske stavbe iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva z leti postajajo vse lepše, ker se zgodovinski način gradnje osredotoča na zadržane bistvene značilnosti. Zato bi morali tudi obstoječo stavbo previdno obnoviti v enakem neobičajnem slogu, brez nepotrebnih drobnarij, in razširiti arhitekturno dragoceno strešno površino z velikim strešnim prostorom in malo nagiba.

Z načrtovanjem osmih novih mansardnih stanovanj v hiši iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva je nekonvencionalna dunajska arhitektka Gerda Eisler dokazala, da zadržanost ni predstavljala elegantnosti le v 19. stoletju, temveč to pomeni tudi v 21. stoletju. Stavba je bila obnovljena in pomlajena s kompozitnimi ploščami bronaste barve podjetja PREFA.

Dodatna vrednost prekaša obnovo podzidka

Arhitektka Gerda Eisler je stanovanjski hiši iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva na Schloßhofer Straße v centru Floridsdorfa dala dodatno vrednost, ki z arhitekturno ekstravaganco presega zgolj funkcionalno razširitev bivalnega prostora. Gre za zelo posrečen arhitekturni podvig, ki je uspel zahvaljujoč zeleni strehi in strešni površini iz kompozitnih plošč z 80-stopinjskim naklonom ter 140 m² veliki fasadi, ki gleda na ulico in dvorišče. Strešna površina predstavlja homogeno enoto iz kovinskih in steklenih površin, ki ne deluje preveč dominantno in daje stavbi eleganten videz. 

Moderner Dachausbau eines Gründerzeithauses in der Schloßhofer Straße in Wien, eingekleidet mit der Aluminium Verbundplatte in Bronze

Velika površina in malo poševnin

Pri oblikovanju osmih stanovanj je bila posebna pozornost namenjena dobri osvetlitvi, odprtosti prostora in najboljši možni izrabi površin. »Dejstvo je,« pravi Eislerjeva, »da pri visokokakovostni obnovi hiš iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva ni pomemben le moderen videz«. Tudi uporabljene gradbene tehnike in materiali morajo biti usklajeni in v sožitju. Za strešne in fasadne površine zgradbe, pri katerih steklo poskrbi za dobro osvetljenost prostora, je bil izbran nevsiljiv bronast odtenek velikih kompozitnih plošč podjetja PREFA, ki ob fasadi z zadržanimi elementi iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva tvori izjemen kontrast. »Sestav strešne površine je bil zasnovan kot enota sožitja med steklom in aluminijastimi površinami,« je Eislerjeva komentirala željeno simbiozo in kompozicijo teh povsem različnih materialov.

Svetla prihodnost z izdelki PREFA

Ko se srečajo ekstravagantna arhitektka, neobičajen načrt sanacije in sijoči materiali podjetja PREFA, se izkaže lovljenje ravnovesja med dunajsko arhitekturno tradicijo 19. stoletja in trenutnim nekonvencionalnim arhitekturnim slogom kot spektakularna simbioza starega in novega. Skupno je bilo nadzidanih sedem bivalnih enot. »Skybox« stanovanje kot dvoetažno stanovanje ponuja sijajen razgled na središče Floridsdorfa. Na strani, ki gleda proti dvorišču, so se z zamikom stavbe navznoter pametno izognili poševninam strešne površine, na strani, ki gleda proti ulici, pa lahko poševnine najdemo le v prvem nadstropju. V drugem podstrešju pa lahko na balkonih sproščeno uživamo v bivanjski atmosferi onkraj Donave.

Neobičajno originalno

Posebna atmosfera, ki prevladuje v tem okrožju Dunaja kot tudi v samih stanovanjih, spremeni hišo v prav posebno obnovljeno stavbo tudi zato, ker so stavbe iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva pogosto podvržene ambicioznim zahtevam modernizacije. Naj bo razgled še tako privlačen in lega tako ekskluzivna: hiše iz obdobja ustanovitve Nemškega cesarstva zahtevajo čisto posebne gradbene rešitve. In te smejo in morajo, pravi arhitektka, ustvarjati kontraste, kot to dosežejo izdelki podjetja PREFA, s katerimi Eislerjeva rada in pogosto dela. Da Eislerjeva tako osebno kot poklicno išče in tudi najde poti zunaj ustaljenega, kaže na primer predstavitev njenega podjetja, katerega logotip je nastal na podlagi grafitne umetnine njenega sina, ki jo je ustvaril pod enim od železniških mostov.

PREFA postavlja preprosto lepoto ekstravagantno v ospredje

Material je obdelalo podjetje All Dachprofile iz Gradca, s katerim podjetje PREFA že dolgo sodeluje: »Aluminij je bistveno bolj večnamensko uporaben kot običajni materiali. Z njim ni mogoče obložiti le streh in fasad, temveč tudi opremiti notranje prostore ali iz njega ustvariti korpuse omar,« pravi Ariel Alikaj, direktor podjetja All Dachprofile. Kot prednost vidi tudi to, da podjetje PREFA na svoji lokaciji ponuja odlično osnovo za tehnične rešitve, do katerih lahko arhitekti, projektanti in izvajalci brez težav dostopajo. To pomeni določeno gotovost in varnost, saj so tudi povezovalni elementi kompatibilni in vedno na voljo. Kompozitne plošče so bile nameščene na EPDM-folijo aluminijaste konstrukcije.

trajno prekritje za streho in fasado

340 m² obsegajoča obloga podjetja PREFA stavbe na Schloßhofer Straße mora biti homogena, kar zahteva uporabo zelo velikih fasadnih plošč, kot jih ponujajo standardne kompozitne plošče velikosti 4.010 × 1.500 × 4,0 mm. Kompozitne plošče PREFA so na voljo tudi v drugih merah in merah po naročilu ter so lahko po želji tudi rezane, rezkane ali navrtane. Le 7,5 kg/m² težke aluminijaste kompozitne plošče, ki jih lahko privijemo, zakovičimo ali prilepimo na lesene ali aluminijaste podkonstrukcije, predstavljajo idealno izbiro materiala in ne obremenjujejo stare konstrukcije.

Visokokakovostni dvoslojni žgani lak kompozitnih plošč je na sprednji strani obdelan s premazom Duragloss 5000, na zadnji strani pa z izjemno obstojnim zaščitnim lakom. Slednje zagotavlja obstojen videz brez znakov staranja, visoko odpornost proti vremenskim vplivom in predvsem kar najmanjše vzdrževanje. Nadaljnja estetska dela po tej obnovi pri več kot 40-letni garanciji podjetja PREFA niso več potrebna.

Zlata medalja za bronasto barvo

Bronasta barva fasadnih in strešnih kompozitnih plošč PREFA poskrbi za živahen in nikoli dolgočasen videz različno odsevnega aluminijastega materiala. In prav zaradi tega je izdelek, kot potrjuje Eislerjeva, tako enkraten. Zaradi teh lastnosti si izdelki podjetja PREFA zaslužijo zlato medaljo.

Moderner Dachausbau eines Gründerzeithauses in der Schloßhofer Straße in Wien, eingekleidet mit der Aluminium Verbundplatte in Bronze

Aluminijaste kompozitne plošče PREFA

Material

Aluminij, obdelan po postopku »coil coating« na sprednji in zadnji strani, jedro FR, bronaste barve

velikost

4.010 × 1.500 × 4,0 mm, na voljo tudi druge in posebne velikosti ter obdelava (rezanje, rezkanje, vrtanje)

teža

7,5 kg/m²

premaz

Visokokakovosten dvoslojni žgani lak, sprednja stran Duragloss 5000, hrbtna stran zaščitni premaz

pritrditev

Vijačenje, kovičenje ali lepljenje na aluminijasto ali leseno podkonstrukcijo

Verarbeiter Empfehlung

Verarbeiter-Empfehlung:

»Aluminij je bistveno bolj večnamensko uporaben kot običajni materiali. Z njim ni mogoče obložiti le streh in fasad, temveč tudi opremiti notranje prostore ali iz njega ustvariti korpuse omar. Poleg tega podjetje PREFA na svoji lokaciji ponuja odlično osnovo za tehnične rešitve, do katerih lahko arhitekti, projektanti in izvajalci brez težav dostopajo. To pomeni določeno gotovost in varnost, saj so tudi povezovalni elementi kompatibilni in vedno na voljo.

Ariel Alikaj, direktor
All Dachprofile GmbH
www.spenglerei-graz.at