Pokrita tržnica Nagykörös: Referenčni objekti

Uvod

Nagykörös ima novo pokrito tržnico. Skupnost v madžarski Pusti ima veliko tržno tradicijo, nenazadnje tudi zato, ker tukaj enkrat mesečno poteka tudi največja živinska tržnica v državi. Budimpeščanski arhitekti Gyula Kiss in Irén Járomi sta za prenovo dobila navdih od Agore v Atenah.

»Toda tržnica ima tudi številne praktične zahteve,« poudarja Járomi. Za sadje in zelenjavo je potrebno dobro prezračevanje. Na streho je pritrjen fotovoltaični sistem. Objekt deluje v celoti in ga lahko razdelimo tudi na številne majhne enote. »Pomembno je, da se hiša lahko samostojno upravlja. To je pametna zgradba,« poudarja Kiss. »Arhitektura mora poenostavljati – dokler ne nastane umetniško delo, ki na neviden način izpolnjuje vse funkcije,« tako arhitekt povzema izziv.

Koncept se je rodil z mislijo na duha agore: podolgovata zgradba, ki je videti svetla in prijazna zahvaljujoč stekleni fasadi, z drugo sprednjo fasado iz perforiranih aluminijastih kompozitnih plošč, ki pričarajo posebne svetlobne učinke, zlasti popoldne, in hkrati prikazuje hišo v hiši.

Barva je od začetka igrala ključno vlogo pri konceptu obeh arhitektov. »Zlato je sveti material,« vneto pove Kiss. »Dvorana ima čudovit sijaj v jutranjem soncu. Stavba se prebudi. Kopa se v svetlobi, nato opravlja svoje delo, zvečer pa spet zažari,« pravi Járomi in opisuje impozantno igro svetlobe. Po besedah arhitektov je to tudi poklon posebnemu odnosu, ki ga imajo ljudje v madžarski nižini do narave in neba. Barva Majevsko zlata je bila kot nalašč za to stavbo. Ni smela biti neposredno zlata. Zato je fasada v bronu. »To stavbo čez dan spremeni v industrijski objekt,« pojasnjuje Járomi in poudarja, da je PREFA idealen material za dvorano.

Podatki in dejstva

Izdelek

Aluminijasta kompozitna plošča

Barva

mayagold 2862-40

Arhitekt

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

Obdelovalci

Vorkopf Kft.

Država

Madžarska

Kraj

Nagykörös

Vrsta predmeta

Stavba podjetja, Javne stavbe in drugi objekti

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND s fugami v bronasti barvi

Dovolite, da vas navdahnemo: Več objektov

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Zahvaljujoč nizki teži izdelkov PREFA bo obnova strehe in fasade otročje lahka – kozmetični poseg pa bo vaš objekt seveda tudi polepšal.

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Hiša z garažo po obnovi strehe s strešnimi ploščami PREFA v antracitni barvi
Hiša z dvokapno streho in garažo pred obnovo strehe s strešnimi ploščami PREFA