Pokrita tržnica Nagykörös: Referenčni objekti

Uvod

Nagykörös ima novo pokrito tržnico. Skupnost v madžarski Pusti ima veliko tržno tradicijo, nenazadnje tudi zato, ker tukaj enkrat mesečno poteka tudi največja živinska tržnica v državi. Budimpeščanski arhitekti Gyula Kiss in Irén Járomi sta za prenovo dobila navdih od Agore v Atenah.

»Toda tržnica ima tudi številne praktične zahteve,« poudarja Járomi. Za sadje in zelenjavo je potrebno dobro prezračevanje. Na streho je pritrjen fotovoltaični sistem. Objekt deluje v celoti in ga lahko razdelimo tudi na številne majhne enote. »Pomembno je, da se hiša lahko samostojno upravlja. To je pametna zgradba,« poudarja Kiss. »Arhitektura mora poenostavljati – dokler ne nastane umetniško delo, ki na neviden način izpolnjuje vse funkcije,« tako arhitekt povzema izziv.

Koncept se je rodil z mislijo na duha agore: podolgovata zgradba, ki je videti svetla in prijazna zahvaljujoč stekleni fasadi, z drugo sprednjo fasado iz perforiranih aluminijastih kompozitnih plošč, ki pričarajo posebne svetlobne učinke, zlasti popoldne, in hkrati prikazuje hišo v hiši.

Barva je od začetka igrala ključno vlogo pri konceptu obeh arhitektov. »Zlato je sveti material,« vneto pove Kiss. »Dvorana ima čudovit sijaj v jutranjem soncu. Stavba se prebudi. Kopa se v svetlobi, nato opravlja svoje delo, zvečer pa spet zažari,« pravi Járomi in opisuje impozantno igro svetlobe. Po besedah arhitektov je to tudi poklon posebnemu odnosu, ki ga imajo ljudje v madžarski nižini do narave in neba. Barva Majevsko zlata je bila kot nalašč za to stavbo. Ni smela biti neposredno zlata. Zato je fasada v bronu. »To stavbo čez dan spremeni v industrijski objekt,« pojasnjuje Járomi in poudarja, da je PREFA idealen material za dvorano.

Podatki in dejstva

Izdelek

Aluminijasta kompozitna plošča

Barva

mayagold

Arhitekt

Kiss és Járomi Építésziroda, Gyula Kiss, Irén Járomi

Obdelovalci

Vorkopf Kft.

Država

Madžarska

Kraj

Nagykörös

Vrsta predmeta

Stavba podjetja, Javne stavbe in drugi objekti

Copyright

© PREFA | Croce & Wir

Aluminijasta kompozitna plošča PREFABOND s fugami v bronasti barvi

Dovolite, da vas navdihnemo: Več objektov

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Zahvaljujoč nizki teži izdelkov PREFA bo obnova strehe in fasade otročje lahka – kozmetični poseg pa bo vaš objekt seveda tudi polepšal.

Galerija slik s primeri obnov z izdelki: Objekti pred obnovo in po njej

Hiša z garažo po obnovi strehe s strešnimi ploščami PREFA v antracitni barvi
Hiša z dvokapno streho in garažo pred obnovo strehe s strešnimi ploščami PREFA