Iskanje po spletnem mestu (po oddaji boste preusmerjeni na stran z rezultati iskanja)

NEKONVENCIONALNA ENODRUŽINSKA HIŠA V PRAGI


Spoj edinstvenih oblik in asimetričnih linij s tradicionalnimi materiali, kot so beton, les in kovina.

V praškem okrožju Žižkov stoji nekonvencionalna enodružinska hiša, ki sta jo zasnovala Dušan Vršek in Roman Vlkoun. Pri tem sta zasledovala idejo, da z velikim številom kotov, niš in okenskih površin ustvarita prostor z veliko svetlobe, ki hkrati daje občutek domače intime. Ta koncept preveva celotno zgradbo. Vsak prostor, zlasti pa fasada, vključuje veliko različnih detajlov, ki dom polnijo s toplino in mu dajejo značaj.

Dušan Vršek in njegov partner Roman Vlkoun, ki že 15 let uspešno sodelujeta, želita ustvarjati prostore »z značajem brez primere. Tako edinstvenim, kot so njihovi lastniki.« Pri tem njune zgradbe ne smejo preveč izstopati, temveč se morajo popolnoma prilagoditi okolju.

»Enodružinska hiša se nahaja v okrožju vzhodno od središča češke prestolnice, ki je poimenovano po pomembnem husitskem vojskovodju Janu Žižki iz Trocnova,« pove arhitekt Vršek, ki se je v teku naročila intenzivno potopil tudi v zgodovino okrožja. Pri tej izredni enodružinski hiši zbujajo pozornost asimetrija in številne nagnjene površine in robovi, ki so zelo značilni na zunanjih površinah in v notranjosti. Sončni žarki padajo skozi svetlobne jaške in se odbijajo od zlatih sten. »Zahteve lastnikov so bile, da mora v prostore vstopiti veliko svetlobe, hkrati pa mora biti zagotovljena intimnost z nevpadljivimi nišami in koti. Natančno premišljena oblika stavbe je poleg tega omogočila tudi darežljiv vrt«, opisuje projekt Vršek.

MINIMALISTIČNI CELOSTNI KONCEPT

Osnova je bil minimalistični celostni koncept: Ohranjene so bile bela, siva in rjava barva. »Željo lastnikov je bila, da bi se kljub sodobni arhitekturi poslužili čim več tradicionalnih materialov. Lesena tla dajejo prostoru toplino in značaj. Betonske površine in bele lakirane površine sten zagotavljajo čiste, nevsiljive linije,« razloži arhitekt.

EKSTRAVAGANTNO, A KLJUB TEMU SKLADNO

Kljub vsej ekstravagantnosti se hiša vklaplja v okolico. Tradicionalna dvokapna streha sosednje vrstne hiše se nepretrgano združuje z nekonvencionalno obliko strehe nove stavbe. Za streho in fasado so uporabili strešne in fasadne skodle PREFA v peščeno rjavi barvi. »Skodle sem našel na spletnem mestu PREFA, ta način oblikovanja mi je bil v trenutku všeč,« pove arhitekt. Prehodi od žleba do strehe so bili izdelani v skladu z naravno pregibanim sistemom Prefalz, kakor tudi okenski okvirji in druge obrobe. Barvo fasade in strehe je bilo treba prav tako harmonično prilagoditi okolici. »Izbira barv je velika in peščeno rjava je bila idealna,« poudarja Vršek, ki je na projektu prvič delal z izdelki PREFA. »Elegantne detajlne povezave ne bi bile mogoče s klasičnim vezivnim materialom. Zanimiva je tudi haptična površina te kovinske fasade. Brez vsakršne gladke pločevine, ampak z žametnim občutkom.«

NENAVADNO IN DETAJLIRANO

Za izvedbo koncept je poskrbel Pavel Topinka, lastnik kleparstva Klempo. Po besedah Topinke je bil projekt »nenavaden in detajliran«. Njegovo natančnost in ljubezen do detajlov je mogoče opaziti predvsem v opornih oblogah garažnega vhoda in nadstreških terase. Tu so bili uporabljeni različni izdelki PREFA. Poseben poudarek je bil zvezdasta konstrukcija nadstreška terase: »Na začetku je bila risba arhitekta, na osnovi katere pa smo na spodnji strani potegnili vrvi v obliki zvezde, podobno kot naj bi potekali žlebovi. Vrv je nato nadomestila nosilna konstrukcija in sistem Prefalz,« pravi izkušeni klepar.

STREŠNA SKODLA PREFA

MATERIAL

Aluminij debeline 0,7 mm, dvoslojno žgano lakiranje

BARVA

peščeno rjava P.10

TEŽA

2,5 kg/m²

FORMAT

420 × 240 mm na pokriti površini

FASADNA SKODLA PREFA, PREFALZ

MATERIAL

Aluminij debeline 0,7 mm, dvoslojno žgano lakiranje

BARVA

peščeno rjava P.10

TEŽA

pribl. 2,3 kg/m²

Der Verarbeiter Pavel Topinka, Inhaber der Spenglerei Klempo, ist bekannt dafür, auch herausforderne Aufgaben mit höchster Genauigkeit formschön umzusetzen. Wir haben ihn zu den Details an der Terrassenuntersicht befragt.

INTERVIEW MIT DEM SPENGLER ANSEHEN
PREFA izdelki

PREFA KATALOG IZDELKOV

Prepričajte se o široki paleti proizvodov PREFA in odkrijte pravi izdelek za vašo streho in fasado. Idealno za novogradnjo in prenovo!

ODKRIJTE PALETO IZDELKOV
Referenčni objekti

PREBRSKAJTE GALERIJO

Na vas čakajo številni izjemni objekti s streho in fasado PREFA. Prepustite se navdihu.

NA GALERIJO
FOTOGRAFSKE STORITVE PREFA

VAŠA HIŠA Z IZDELKI PREFA

S pomočjo brezplačne fotomontaže vam pokažemo, kako lepa bi bila videti vaša hiša s streho PREFA ali fasado PREFA.

NA FOTOGRAFSKE STORITVE
Stik