Nova stanovanjska idila v Übersaxnu v Vorarlbergu

V slikoviti gorski občini Übersaxen v Vorarlbergu (Avstrija) je priznani arhitekt Jürgen Haller s premišljeno prenovo spremenil večstanovanjsko stavbo v sodobno stanovanjsko idilo. S poudarkom na dolgoročni uporabnosti in bivalnih zahtevah naročnika je Hallerju s spretnimi ukrepi uspelo ustvariti nov bivalni prostor, trigeneracijski hiši pa je s streho Prefalz dodal sodoben pridih.

Portrait des leitenden Architekten Jürgen Haller.

Inovativna preobrazba za prihodnje stanovanjske potrebe

Jürgen Haller je s svojim arhitekturnim znanjem in izkušnjami preuredil hišo za bivanje treh generacij. Popolna preobrazba hiše, ki je bila zgrajena v 80. letih prejšnjega stoletja, je prijetno presenetila naročnike – mamo, hčer in zeta. Haller je nad kletjo in pritličjem obstoječe hiše ustvaril celotno nadstropje, s čimer je zagotovil dodatne bivalne prostore in tako zasnoval prostorno stanovanje v pritličju, še eno v prvem nadstropju in zatočišče pod streho z bazenom, ložo in strešno teraso. Dobro premišljen koncept omogoča razdelitev 310 kvadratnih metrov uporabne površine na najmanj tri ločene bivalne enote.

Luftaufnahme eines modernen Hauses mit einem nussbraunen PREFA Prefalz Dach. Eine Dachterrasse mit Pool bietet einen exklusiven Entspannungsbereich mit Blick auf die hügelige, grüne Landschaft.

Arhitekturna dovršenost in edinstveni detajli

Hiša se ponaša s posebnimi značilnostmi, med drugim z usmerjenimi pogledi navzven in navznoter, kjer se vsako okno osredotoča na drug del okolice. Z vrtenjem zatrepa za 90 stopinj je bil ustvarjen nov občutek bivanja z več svetlobe. Asimetrična, štrleča struktura deluje dinamično, trdi robovi pa dajejo stavbi umirjen videz. K estetski harmoniji prispevajo tudi notranji žlebovi, dobro odmerjene aluminijaste obrobe na strešni terasi in bazenu ter streha Prefalz v barvi P.10 testa di moro.

Ein modernes Mehrfamilienhaus in Vorarlberg, Österreich, mit einem Satteldach, bedeckt mit Prefalz in Nussbraun. Die Holzfassade des Gebäudes fügt sich harmonisch in die ländliche Umgebung ein, während großflächige Fenster moderne Akzente setzen.

Premagani izzivi:
Vloga podjetja Tectum

Izvedba strehe se je izkazala za zahtevno, predvsem zaradi majhnega naklona in izjemno dolgih plošč. Izkušeni krovci iz podjetja Tectum so se z izzivi spoprijeli z odliko. Notranje odvodnjavanje, vključitev aluminijastih elementov v okna in leseno fasado ter brezhiben prehod iz bazena v poševno streho so bile zapletene naloge. Zahvaljujoč njihovemu strokovnemu znanju in izkušnjam pri uporabi izdelkov PREFA, je podjetje Tectum brez težav premagalo te izzive, saj PREFA ponuja vsestranske rešitve za strehe in fasade.

Material: 

Ein modernes Mehrfamilienhaus mit nussbraunem PREFA Prefalz Dach und dunkler Holzfassade, durchsetzt mit hellen Holzelementen, großen Fenstern und umgeben von grüner Landschaft.

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

Fotografije: PREFA | Croce & Wir