ARHITEKTURA Z ZGODOVINO

Atelje Ostan Pavlin je poskrbel za izjemno arhitekturo informacijsko turističnega centra v občini Ig, ki jo dopolnjuje temna aluminijasta streha. V kombinaciji z leseno fasado sta arhitekta ustvarila referenco na zgodovino koliščarskih bivališč na Ljubljanskem barju, katerim je muzej tudi posvečen.

Die Architekten Natascha Pavlin und Aleksander Saša Ostan im Portrait.

Arhitekta Aleksander Saša Ostan in Nataša Pavlin

Hiša Morostig

V občini Ig so na enem najpomembnejših najdišč prazgodovinskih koliščarskih naselbin odkrili tisočletja stare vaške ruševine in predmete iz vsakdanjega življenja, zaradi česar je kraj pridobil status svetovne kulturne dediščine. Odkritja so pozitivno vplivala na turizem in spodbudila gradnjo novega muzeja, ki predstavlja življenje v koliščarskih naselbinah na Ljubljanskem barju v bronasti in neolitski dobi. Da bi skozi stavbo kar najbolje predstavila muzejski program in prazgodovinska kolišča, sta Nataša Pavlin in Aleksander Saša Ostan poskrbela z izbiro barv in materialov ter sledila preprostemu načinu gradnje.

Das mit Prefalz gedeckte Besucherzentrum südlich von Laibach (SI) in der Farbe P.10 Dunkelgrau.

Streha v obliki meandra

Arhitekturni koncept je vključeval tudi optimalno izrabo prostora: volumen in geometrija stavbe sta bila izbrana tako, da se stavba optimalno umešča med občinsko stavbo, pošto, osnovno šolo, cerkev in kaščo v središču naselja Ig. Na prvi pogled muzej spominja na kmetijsko poslopje. Če v stavbo vstopite skozi zastekljeno pritličje pod konzolnim prvim nadstropjem, boste odkrili prostorno notranjo razporeditev z obsežnim razstavnim prostorom v zgornjem nadstropju. Nenavadna v najboljšem pomenu besede pa je vijugasta streha s sistemom Prefalz, ki spominja na meander: sledi obliki stavbe, s temno sivo barvo pa predstavlja kontrast leseni lamelni fasadi in vzbuja asociacije na šoto v barju.

Preizkušen gradbeni material

Zaradi zapletenih detajlov in edinstvene oblike strehe se je izvajalec Blaž Kovič že od vsega začetka zavedal, da se na gradbišču na Igu loteva zelo zahtevnega dela. Sleme in napušč nista vzporedna drug z drugim, zato se je pri smeri polaganja moral orientirati po ravnem slemenu in se izogniti izboklinam na sprednji ali čelni strani. Kovič v svojem okolju opaža povečano zanimanje za materiale PREFA tako s strani arhitektov kot gradbenikov. Sam izkoristi vsako priložnost za udeležbo na izobraževanjih PREFA akademije v Sloveniji, da lahko v dialogu z arhitekturnimi biroji ponudi kompleksne strešne ali fasadne rešitve iz materialov PREFA.

 

Material:

Prefalz

P.10 temno siva

NA SPODNJI POVEZAVI SO NA VOLJO FOTOGRAFIJE ZA PRENOS