Vrstna hiša v Münchnu, prenovljena z aluminijem: Prenova s sistemom PREFALZ

V München-Obersendlingu v Nemčiji  je vrstna hiša iz šestdesetih let prejšnjega stoletja doživela vrhunsko arhitekturno preobrazbo. Clemens Bachmann iz priznanega arhitekturnega in oblikovalskega studia CBA je skupaj s projektanti podjetja URBANWERK in nadzorniki gradnje iz podjetja UrbanArchitektur na novo opredelil ne le prostore, temveč tudi estetiko stavbe. Kot ključni element oblikovanja je bil uporabljen strešni in fasadni sistem Prefalz podjetja PREFA.

Prenova z mansardnim značajem in izjemnim materialnim konceptom

Prenova je potekala po načelu „prenova namesto novogradnje“. Dovoljene gradbene dimenzije so bile optimalno izkoriščene, bivalni prostori so se povečali za 120 kvadratnih metrov, z okni od tal do stropa pa je bil zagotovljen mansardni značaj prostorov. Skupaj so nastala tri stanovanja izjemne velikosti in kakovosti. Markantna aluminijasta fasada v srebrno kovinski barvi daje stavbi futurističen videz. Zaradi izbranega materiala je stavba pravi magnet za oči. Vrstno hišo razlikuje od okoliških stavb in stanovanjski soseski daje sodoben pridih.

Das Architektenteam des Architektur- und Designstudios CBA stehen in einem hellen Büro. Die Kleidung ist leger und professionell, sie sind gekleidet in Hemden und Poloshirts. Im Hintergrund ist ein modernes Büroumfeld mit weißen Säulen und Zimmerpflanzen zu sehen.

Velika preobrazba s pomočjo aluminija

Eden od arhitekturnih izzivov je bil, da je hiša s svojo fasado dobila dva obraza. Proti ulici naj bi bila zaprta in poudarjala materiale, proti vrtu pa odprta in preplavljena s svetlobo. Mirco Urban (UrbanArchitektur) je v sodelovanju s podjetjem SF Dachsysteme razvil prefinjeno fasadno strukturo z igro štirih širin. Rezultat je impresivna simbioza obrtniške izdelave in estetske prefinjenosti, ki jo je bilo mogoče doseči le z vizionarskim konceptom arhitektov, izjemno izvedbo podjetja SF Dachsysteme in kreativno uporabo materialov PREFA.

Blick über die Dächer einer Reihenhaussiedlung mit einer Mischung aus traditionellen Ziegeldächern und modernen, silbermetallischen Prefalz Aluminiumdächern. Ein Haus sticht mit seinem renovierten, metallisch glänzenden Dach und passenden Dachfenstern hervor. Die grüne, dichte Vegetation der Gärten rundet das Bild ab und schafft einen natürlichen Kontrast zur urbanen Architektur. Im Hintergrund sind die Umrisse moderner Stadtbauten zu erkennen.

Natančna kleparska izdelava

Natačno polaganje pločevinastih trakov Prefalz, ki so enostavni za obdelavo, je bila zahtevna naloga, saj je morala aluminijasta obloga dajati vtis, da sega čez sleme strehe. Odtočne cevi sistema za odvodnjavanje strehe so bile skrite s spretno postavitvijo montažnih plošč na sredino. S tem je bila poudarjena tudi jasna linearnost zasnove. Tehnično zahtevno je bilo tudi brezhibno zlitje okenskih odprtin in okvirjev s fasado PREFA. V ta namen so bili zgibi nameščeni tako, da se neposredno povežejo z okni.

Froschperspektive eines modernen Mehrfamilienhauses mit klarer geometrischer Architektur, gekennzeichnet durch eine glänzende silbermetallische Prefalz Aluminiumfassade. Große Fensterfronten reflektieren den blauen Himmel und die umgebende Vegetation. Das Gebäude zeichnet sich durch schmale Balkone mit metallenen Geländern aus, die ein minimalistisches Design unterstreichen.

Podrobneje:

Na tej povezavi so na voljo fotografije za prenos

Fotografije: PREFA | Croce & Wir