ŠOLSKI KOMPLEKS V OTTERSWILLERJU

V občini Otterswiller v bližini Strasbourga sta Dominique Cornaert in Philippe Dahan iz arhitekturnega biroja Urbane Kultur ustvarila prostor za popoldansko varstvo otrok, ki skupaj s stavbo osnovne šole in vrtca tvori usklajen stavbni objekt. Preprosto, a nenavadno stavbo odlikuje uravnotežena mešanica materialov in posebnih detajlov – vključno z belimi rombi PREFA, ki so bili uporabljeni za fasado.

Blick aus der Ferne auf das neu errichtete Kindergarten- und Schulgebäude, welches mit der PREFA Wandraute 44 × 44 in P.10 Prefaweiss gedeckt ist.

Ločena enota

Šolski kompleks je obdan z gozdom, polji in družinskimi hišami na strmem pobočju. Občina je želela, da sta osnovna šola in popoldansko varstvo otrok samostojno dostopna in da hkrati tvorita eno enoto. Zato so arhitekti v osnovni prostor umestili glavni vhod v osnovno šolo in šolsko igrišče povezali z osnovno etažo. Popoldansko varstvo otrok je dostopno preko ločenega vhoda, ki se nahaja med objektom popoldanskega varstva in šolo ter ju oba interno povezuje.

Architekt Dominique Cornaert sitzt an einem weißen Tisch und zeichnet, hinter ihm sind weiße Wände sowie ein weißer Schrank zu sehen.

Vse enobarvno

Ker obe stavbi nista le ločeni ena od druge, temveč imata tudi različni fasadi, so v strasbourškem biroju poskrbeli, da sta se le-ti harmonično zlili z enobarvnim videzom: medtem ko imata osnovna šola in vrtec fasado iz keramičnih strešnikov, so arhitekti za objekt za popoldansko varstvo otrok izbrali fasado iz lahkih rombov iz PREFA aluminija v P.10 Prefa beli barvi.

Die Kindertagesstätte mit der prefaweißen Rautenfassade im französischen Otterswiller, entworfen von Urbane Kultur, aus der seitlichen Normalperspektive; davor ein Gehweg und Begrünung.

Drobne finese

Za objekt za popoldansko varstvo otrok v Otterswillerju je obrtnik Simon Moog  s svojimi tremi sodelavci obdelal 300 m2 aluminija. Med montažo je morala ekipa podjetja Charpentes MOOG biti pozorna na to, da vzorec na fasadi ni bil le navpično, ampak tudi vodoravno enakomeren. Če bi namreč prišlo do samo malenkostnega odstopanja, bi to pokvarilo videz fasade. Ker so obrtniki izdelali tudi podkonstrukcijo fasade, vključno z nosilnimi letvami, deskami in izolacijo, so lahko v le nekaj tednih dobavili vse, ne le v najvišji kakovosti, ampak tudi iz enega vira.

 

Material:

Fasadni romb 44 × 44

P.10 Prefa bela barva

Detailansicht der PREFA Wandraute 44 × 44 in der Farbe P.10 Prefaweiss.
Blick auf die PREFA Fassade Wandraute 44 × 44 in der Farbe P.10 Prefaweiss.

NA SPODNJI POVEZAVI SO NA VOLJO FOTOGRAFIJE ZA PRENOS