Zaklad

Posestvo Château Rúbaň je mednarodno že dolgo slavno in znano po svojih odličnih vinih. Zdaj pa poleg pogosto odlikovanih vin polnega okusa na posestvo Château Rúbaň vabi tudi dragocena arhitektonska oznaka.

S pogumno sanacijo starega posestva, ki je obsegalo več neprivlačnih, nekdaj v vojaške in cerkvene namene uporabljenih zgradb, je sloviti slovaški arhitekt Zoltán Bartal iztisnil arhitektonski cuvée posebnega razreda. Okusne akcente predstavljajo zlati fasadni elementi Prefalz/Falzonal, na katere je arhitekt naletel med iskanjem materiala, ki bi dal ekskluziven vtis in izžareval naravno. Imeti mora dolgo življenjsko dobo in ne sme kapljati na fasadni omet ali tla. Bartal je vse to našel v elementih Prefalz/Falzonal v zlati barvi. »Zaklad« PREFA je bil obdelan že v prvih dveh etapah celotne sanacije.

Narava v zlatem ogledalu

Preprosto, elegantno graščino kot središče posestva in hišo za goste je Bartal saniral že leta 2014, zdaj sklop zaokrožuje še vinotoč. Tako ima streha penziona, ki je bil saniran že pred tremi leti, na delu z wellnessom »zlato« kritino iz dvojnega stoječega zgiba Prefalz/Falzonal, zlate možnosti pa zdaj ponuja tudi vinska klet, kjer je bil uporabljen material za fasado, obloga za atiko in nevidne obloge.

Za povezavo stare umetnosti kletarjenja, najnovejše tehnologije gradnje in tradicije pokrajine z reprezentativno arhitekturo je Bartal združil vse elemente uživanja vin. Stavba vinotoča ujame tekoče zlate fasadne elemente, odsevno steklo in gričevnat odsev goric kot ogledalo vzdušja, ki ga poznavalci in strokovnjaki tako cenijo pri posestvu Château Rúbaň. 

Natančno projektno delo

Za vse fasadne površine in nevidne obloge je Bartal pripravil načrte polaganja in s tekočimi zgibi pred izziv postavil kleparje, saj naj bi vsak zgib, ki se začenja pri talnem zidcu, po arhitektovih načrtih potekal v neprekinjeni liniji glede na pogled od spodaj in steno. Material Prefalz/Falzonal so pritrdili na iz zadnje strani prezračevano podkonstrukcijo s 50-milimetrskim prezračevalnim razmakom in steno s kotnimi stoječimi zgibi PREFA, opažem na celotni površini v debelini 22 mm, 50 mm široko prezračevalno ravnjo in 160 mm toplotne izolacije. Za štiričlansko ekipo profesionalnih krovcev to ni bila mala malica, saj so lahko bile vnaprej profilirane le tri stožčaste profilirane pločevine, se na skoraj pol leta trajajoče natančno delo spominja Tomáš Matušek, šef podjetja Matutomi iz Komarnega.

Kleparstvo, ki domuje v soseščini Bartalovega biroja, je arhitektovo idejo natančno preneslo v gradbeno resničnost z rokodelsko spretnostjo in zahvaljujoč primernosti za predelavo. »Odličnost sistema Prefalz/Falzonal se kaže v voljnosti materiala, ki ga je izjemno preprosto oblikovati. Nudi možnost, da brez uporabe vijakov, lepljenja ali varjenja dosežemo nezahtevne spoje, ki so neprepustni za deževnico,« o 650 m² veliki fasadi Prefalz/Falzonal pravi šef podjetja Matutomi Tomáš Matušek. »To je še posebej optimalno, ko gre za nenavadne oblike.«

Château Rúbaň wagt die Sanierung mit Aluminium in gold und spiegelnden Fassadenflächen als modernen Zubau

Valovanje vina in gričev

Bartal si je zadal nalogo, da v zgradbah vinogradniškega posestva ujame pokrajino in značaj njenega vina. Vse zgradbe so med seboj optično povezane, tudi z zamislijo oblikovanja fasade, ki služi omilitvi masivnega purističnega temeljnega koncepta. Na strani, ki je obrnjena proti gozdu, se po celotni višini hiše razprostira steklena fasada, ki natančno odseva naravo. Na drugi strani je namen ravno obraten: izstopajoči, svetleči se aluminijasti fasadni elementi Prefalz/Falzonal v zlati barvi že pri vhodu privabljajo obiskovalce z arhitektonsko predpokušino, ki vodi v razkošne okuse pri pokušini vina. Čisto posebna valovita optika zgradbe, z zgibi, ki neenakomerno potekajo po aluminijasti fasadi, in grafičnimi linijami na betonskih stenah, daje pravzaprav masivni zgradbi občutek lahkotnosti in prosojnosti.

Zlato v steklu

Podobo zgradbe nedvomno zaznamujejo izrazite površine zlatih fasadnih elementov PREFA, ki s poudarki puščajo svoj pečat. Številne različne širine ustvarjajo zanimiv učinek zgibov. Zaradi dolžine elementov Prefalz/Falzonal deluje fasada raztegnjena, velikodušna in zanimiva. Seveda naj bi tudi zlata barva elementov Prefalz/Falzonal debeline zgolj 0,7 mm z dvema plastema žganega laka spominjala na sadno belo vino, ki zaznamuje regijo in je glavni izdelek posestva Château Rúbaň.

Das Anwesen Château Rúbaň in der Slowakeit wurde mit PREFA Prefalz und Falzonal in Mayagold verkleidet

Dragocen material

Na vprašanje, zakaj je izbral ravno aluminij PREFA, je Zoltán Bartal odgovoril: »Iskal sem material, ki se lahko uporablja na vseh zgradbah, tako zunaj kot znotraj, je optično zanimiv in v enaki meri tehnično popoln ter ima dolgo življenjsko dobo. In daje zgradbi dodatno vrednost.« Tem zahtevam so najbolj odgovarjali spektakularni zlati fasadni elementi Prefalz/Falzonal, ki so imeli ravno tak barvni ton in stopnjo sijaja, ki si ju je Bartal želel. Dragoceno pa ne pomeni takoj drago, saj spremenijo 40 let garancije, praktično neobstoječa potreba po vzdrževanju in odpornost proti vremenskim vplivom ter okolju prijazno proizveden aluminij, ki ga je mogoče reciklirati, fasado v donosno dolgoročno investicijo, ki se hitro izplača.

Magične stene odpirajo oči

Bartal je vinotoč načrtoval kot večfunkcionalni objekt. Poleg vinotoča je tukaj tudi prostor za obiskovalce, ki se lahko individualno uporablja kot vinoteka oz. prostor za seminarje ali prireditveni prostor. Vse to ljubiteljem nežne pokrajine tudi znotraj odpre oči za lepote posestva zunaj in njegova stara, dragocena drevesa.

»Kombinacija starega in novega je bila pri celotnem sklopu zelo pomembna. V samem vinogradništvu se skriva toliko zgodovine in starega rokodelstva – to smo želeli znova zajeti tudi v naši zgradbi,« pravi Bartal. In če bi lahko že tako ali tako popoln arhitekturni sklop še dopolnil, bi zgradil še kapelo. Za svetega Urbana, zavetnika vina posestva Château Rúbaň.

Priporočilo obdelovalca:

»Odličnost sistema Prefalz/Falzonal se kaže v voljnosti materiala, ki ga je izjemno preprosto oblikovati. Nudi možnost, da brez uporabe vijakov, lepljenja ali varjenja dosežemo nezahtevne spoje, ki so neprepustni za deževnico. To je še posebej optimalno, ko gre za nenavadne oblike v arhitekturi.«

Tomáš Matušek
Fa. Matutomi s.r.o.
www.matutomi.trade.sk

Izdelki Prefalz/Falzonal

Material

barvan aluminij s prozornim lakom na hrbtni strani, debeline 0,7 mm, dvoslojni žgani lak ali prašno lakiranje za posebne barve

Barva

mayagold (zlata)

Pritrditev

PREFA dvojni stoječi zgib in pomično sidro za strojno zgibanje, v skladu s statičnimi zahtevami

teža

1,89 kg/m² (efektivna poraba pri 500-milimetrskem traku,

2,3 kg/m²)

Polaganje

na polni kosmati opaž (debelina vsaj 24 mm)

Mere

0,7 × 500 mm (dopolnilni trakovi 0,7 × 650 mm, 0,7

× 1.000 mm)